Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.03.30. 12:00 Petrow

A mainstream undergroundja - Bleeding me

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! A cikk a White Dwarf-ban megjelent Blood Angels Codex-hez íródott, az új seregkönyvet kiveséző írásért kattints ide!

Átolvasva a bevezetőhöz írt hozzászólásaitokat, említettetek itt farkasokat, angyalokat, és templomosokat, úgyhogy kezdem is a sorozatot... a Blood Angelekkel, hehe :)

Az áttekintések az alábbi rendsze szerint mennek majd:
- háttértörténet
- mennyire szívta meg / nyert az 5. kiadással, és az új Marine codex kijövetelével?
- különleges egységek
- mennyire éri meg belevágni?

Essünk is neki.

A fluff alapján a BA sereg az egyik legdicsőbb volt a császár 21 légiója között. Már a Birodalom visszaszerzése idején is derekasan vitézkedtek (Sanguinius primarcha pl. 1-1-re meccselt egy Khorne nagydémonnal), az Eretnekség idején pedig utolsó csepp vérükig védték a császári palotát. A végső csatában Sanguinius Rogal Dornnal együtt a Császárral tartott Horus csatahajójára, hogy szétrúgja fivére seggét.

A dolog fordítva sült el, és a primarcha halála mellett egy másik, az egész káptalanra kiható következménye is volt. Sanguinius ugyanis látta a jövőt, és tudta, hogy meg fog halni. Mivel a káptalan rítusai szerint a vezér vérét még életében beleinjektálták az újonc űrgárdistákba, ezért ezen képessége egy része beléjük is átszállt.

A dolog olyan tökéletesen működött, hogy mind a mai napig a káptalan tagjai az egyes csaták előestéjén érzik ősattyuk haláltusáját és fájdalmát, ami nemegyszer az őrületbe kergeti őket. Ilyenkor aztán nem sok mindennel törődnek, a Fekete Haragtól (Black Rage) elhomályosult aggyal mennek neki minden ellenségnek, vagy éppen a Vérszomjtól (Red Thirst) hajtva puszta kézzel tépnek szé bárkit, aki az útjukba kerül.

Természetesen a főmuftik nem szeretnék, ha az Inkvizíció megneszelne egy effajta devianciát, így a kattant gárdistákból "küldd a fekákat előre" kommandót szerveznek (itt most természetesen a Death Company fekete színű páncéljára gondoltam:)), ami nem nyugdíjas állás.

Eddig nem sokan élték túl a Fekete Harag és a Vérszomj csapását, de ők általában emberfeletti képességekkel megáldva kerültek ki a megtisztulásból. Ilyen például Mephiston könyvtáros.

A BA tagjai pont a fentebb már említett "vérátömlesztéses" rítus miatt nagyon hosszú ideig életben tudnak maradni. Dante parancsok pl. már 1100 éve vezetei a káptalant. Természetesen a többség nem ilyen szerencsés, valószínűbb, hogy áldozatul esnek az őrületnek, vagy harc közben hullanak el.

Ez utóbbi nem elképzelhetetlen kimenetel, ugyanis a seregre a brutális közelharcokban tudja megmutatni, mit is tud (a II. Armageddoni háborúban is alaposan rendet vágtak a zöld csürhe között).

Hangulatban tehát nem rosszak a srácok, lássuk, mit is kaptak / veszítettek el az előző kódexhez képest?

Sajnos tény, hogy a BA sereg már azelőtt a broki rosszabik végére került, hogy az új szabálykönyv, vagy a C:SM kijött volna. Sok fanatikus BA játékos is letette a figuráit a polcra, és a többségük érzését ez a kép jól kifejezte:

Ennél, és a Dark Angels a kódexnél tesztelte a GW először a Combat Squad felállást, illetve drágította meg jelentősen a holmik árát. Ez önmagában is elég nagy csapás volt (25 pontos energiaököl, amíg mások 10-15 pontért vették), de ezt még tetézték azzal, hogy az új C:SM kijövetele után "elfelejtették" szinkronizálni a meglévő egységeket és képességeket.

Alapjáraton az egységek sokkal többe kerülnek, mint a normál gárdánál  (egy teljes létszámú Assault Squad pl. 30 ponttal) és a felszerelésük is szegényesebb. Ez gigászi mínuszt jelent a sereg versenyképességében, így nem véletlen, hogy aktív és/vagy versenyre járó BA sereget nagyítóval kell keresni.

Lássuk, egységek tekintetében mennyi pluszt ad a BA sereg. A C:SM-től csak kismértékben eltérő egységeket itt nem részletezem, mivel a kódexből egyértelművé válnak az előnyök és a hátrányok.

Commander Dante: 200 pontjával nem éppen olcsójános, de a képességei koplett csatákat dönthetnek el. Fearless, Jump-pack-je van, 6"-en belül egyel csökkenti az ellenség BS-ét és WS-ét, valamint a 12"-en belüli baráti egységek (teljes egység, nem csak 1 modell!) megkapják az extrabrutál Preferred Enemy szabályt is. Emellett enegriafegyvere, és meltapisztolya is van, így rohamból 6 támadást ver be, ami azért nem rossz. Ha őt hozzuk, nagyobb pontban érdemes a kíséretet is hozzávásárolni, és a zászlóhordozónak odaadni a Company Bannert.

Chief Librarian Mephiston: Kevesebbet tud, mint a Tigurius, de a 3 pszí-képességét  (Jump-pack mozgás, +D3 támadás, -1A az ellenfélnek talpkontaktban) nagyon hatékonyan tudja elpuffogtatni. Sajnos pontértékben nem igazán versenyképes...

Chaplain Lemartes: 125 pont egy JP-es káplánért, WS5-tel, aki -1-et ad az ellenfél Ld-jére? Hát persze! Death Company-vel roppant kellemetlen.

Brother - Captain Tycho:  ezt a 115 pontot viszont jobb helyre is el lehet költeni, semmi spec. nincs benne a Rites of Battle képességen kívül , ráadásul preferred enemy szabálya is csak orkok ellen ér valamit.

Corbulo, Sanguinary High Priest: semmi baj nem lenne vele, ha nem gyalogolna, így viszont miatta meg kell fontolni a seregösszeállítást. Az mindenesetre biztos, hogy a 12"-en belül adott Furious Charge képessége kellemetlen meglepetéseket okozhat.

The Death Company: a leghangulatosabb egységük, a Fekete Harag miatt halálba indulók társasága. Furious Charge, Rending, Feel No pain, és ennek tetejében bizonyos egységek behozatala után INGYEN kapsz 1-1 tagot hozzá, akik ráadásul nem is foglalják az Elite helyeket. A létszámuk 10-ig bővíthető, és 5 pontért kaphatnak Jump-pack-et is. Hogy akkor mi a hátrányuk? Egyrészt, semmilyen spec. felszerelést nem kaphatnak, másrészt alapból a legközelebbi ellenségre rontanak rá, így egy káplán erőteljesen ajánlott melléjük, hogy oda csaphass velük, ahová szeretnél.

Assault Squad: ők nem sokban különböznek a C:SM kiszereléstől, de a BA-k egyedülálló módon Troop választásként is hozhatják őket.

Baal Predator: nem nagy különbség van a másik predator variánshoz képest, mindössze annyi, hogy a sponsonokra heavy flamer is szerelhető, a toronyban egy TL assault cannon van, és aRhinohoz hasonlóan rendelkezik az Overcharged engine képességgel, ami D6 dobásnál 1-re lerobbantja a járművet, 4-6-ra viszont Fast gép lesz belőle, annak midnen előnyével. Az új kiadásban behozott Ramming pedig igen jól megfér egy fast járműként mozgó, 13-as frontpáncélú tankkal.

Furioso Dreadnought: az Ironclad drenya óta már van hozzá hasonló a normál SM seregben, vastagabb páncéllal, és több opcióval. Ennél viszonta Death Copmpany fejlesztés brutálisabb közelharcossá teszi, mint a tesóját.

Mennyire érdemes belevágni?

Jelenleg csak 3 dolog miatt
- a fluff kedvéért
- ha nincs más sereg, amit gyűjteni akarsz
- ha "Blood Angels" sereg mellett "O' Bold Angels" SM káptalanként is akarod őket használni, a normál SM szabályokkal :)

Elvileg 2009-2010-ben új codexet fogank kapni, de a GW mostani hektikus üzletpolitikáját tekintve erre nem építenék. Hogy 2 dolgot azért mégis felhozzak mellé: a Codex a hozzá tartozó FAQ-val ingyen és legálisan letölthető, és a legtöbb versenyen teljes mértékben elfogadják. A másik, hogy a Bell of Lost Souls csapata egy nagyon hangulatos kis mini kódexet rakott össze, ami azt a nem különösebben vidám helyzetet játssza le, amikor egy egész századnyi Blood Angelen kitör a Fekete Harag...

>> Itt folytatódik a post >>>" />

21 komment

Címkék: ismertető vendégművész űrgárdista petrow bloodangels


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr451022553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.03.30. 14:44:48

Egy teljesen outsider észrevétel, hogy miért érdemes belevágni:
a plasztik merineknél könnyebben konvertálható figurák nem léteznek a világon se.

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 14:56:23

Dante az nem Blood Raven? Ott is van valami 1100 éves állat.

Petrow 2009.03.30. 15:11:16

@ügyfélszolgálatos: katt a codex linkre, és lássad szümüddel :)

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 15:19:28

@Petrow: oké én elhiszem, no problemo. Vagy a Dowban van valami zúzógép? Eh, szpész merinez, hurr...
Maradok az Ig-nél itt legalább meghalnak az emberek (kivéve Yorrick neki sokminden nem árt).

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.03.30. 15:25:53

Dante az Blood Angel főmufti (mindig is az volt).

Egyébként meg örülök, hogy az egy hete készen pihenő cikk végre kikerült a blogra!

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 15:27:27

Hmm akkor melyik a Blood Raven zúzógép?

Huntroll 2009.03.30. 15:39:08

@ügyfélszolgálatos: Kik azok a Blood Ravenek? :D

Amúgy szerintem Gabriel Angelosra gondolsz.

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 15:47:23

@Huntroll: A DoW sorozatban borogatják a különböző létfomákat. A Blood Angel rendházból származnak.

Petrow 2009.03.30. 16:12:45

@tengerSAM: szép apránként csepegtetjük a jónépnek az infót, nehogy aztán elkezdjék követelni a napi frissítést :)

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 16:16:15

Napi frissítést a népnek!!!!

Mértkellnick? 2009.03.30. 16:32:15

Egyébként ez tényleg érdekes... az egyik legfelkapottab GW-s játék jelenleg a DoW 1-2., és azokban valóban valami nevesített SM rendház, a Blood Ravens nyomul... a táblás játékos társaikat meg le se sz*rják... Vagyis... emlékszem én, régen nagyon tápnak számítottak a srácok, úgy a 4. kiadás hajnalán...

Huntroll 2009.03.30. 19:49:03

@ügyfélszolgálatos: Iróniának szántam. Kb kifejezi a véleményemet a BR-ről.

Blood Ravensnek amúgy tudtommal nincs sok köze a BA-hez, mert azt se tudják, ki a primarchájuk.

@Mértkellnick?: Ahhoz képest én még nem láttam egy festett BR sereget sem terepasztalnál. Úgy tűnik, az Ultrák hype-ja erősebb...

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.03.30. 23:27:37

Nekem valamiért úgy rémlik, hogy a Blood Ravenst kimondottan a videojátékokhoz találták ki és csak utólag suvasztották be a nagy rendházak közé. A hardcore fanoknak nem is tetszik a véres holló jöttmentek "karrierje".

...vagy létezett már a Blood Ravens korábban is?

Huntroll 2009.03.31. 00:01:44

@JClayton: Nem, tényleg a DoW-hoz csinálták őket, innen ez az "unknown primarch"-os baromság is.

Petrow 2009.03.31. 09:17:28

A BR rendházat még a 4. kiadású SM codex idején, a DoW 1-hez hozták ki, 2004.-ben.

Az akkori SM codexben benne is volt a rendházra jellemző trait lista. azóta azonban degradálták egy "tucatmarine" seregnek.

Kifestett serege pl. Tazzz-nak volt, de "élőben" még én sem láttam :)
Amúgy a sémájuk nem túl bonyolult, és egészen látványos.

ügyfélszolgálatos 2009.03.31. 13:28:53

@Huntroll: Ja bocsi. Mostanság béna az irónia receptorom. Én mondjuk már DoWban is a IG-t kedveltem. Nehezebb fokozaton nehéz velük nyerni.

JadenFell 2009.03.31. 19:44:01

Remélem a Dark Angeleknél nem ilyen siralmas a helyzet... :/ A következőben róluk írj!

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.03.31. 20:04:28

@Godf@ther: A következő a farkasok népe lesz ha jól látom, szerencsétlen dark angelek meg talán még rosszabb helyzetben vannak, mint a BA, úgyhogy ne reménykedj...

Petrow 2009.04.01. 12:17:27

@perp: igen, már láttam, ezért is lesz szombaton élesítve a cikk.

JadenFell 2009.04.01. 16:18:16

Ráadásul új DA kódex sincs tervben. A BT-nek a BA-nak és a SW-nak jón 2009-2010-ben új kódexe. Szóval pezsgőbontás lesz ha seregemmel bármilyen csatát megnyerek!
süti beállítások módosítása