Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2014.05.09. 11:00 Petrow

KFC - Kezdő Fellépő Casterkeresője - Mercenaries

merc00.jpgA sorozat végére hagytam a Mercenaries seregkönyvet, pedig talán velük kellett volna kezdeni. A könyvben nem 1, hanem kapásból 4(!) frakció egységei és casterei vannak benne. Ez különösen a GW mostani "minden modellhez 1 codex" policy-ja függvényében tűnik viccesnek - de ne menjünk át flame postba..


Hiába a dicső eszmék, a magasztosnak vélt ősi tudás, Caen földjén is él az örök igazság: Money talks and bullshit walks. A pénz mindenkinek és (szinte) mindenhez kell, legyen az egy elűzött hadúr, aki sereget gründol, vagy bosszújához pénzt és paripát vásárló nemes, esetleg titkos küldetésben lévő kém. Sőt, a nagyhatalmak sem lehetnek ott egy teljes hadsereggel minden apró-cseprő konfliktusnál, így a pénzért vett kiegészítő haderőre a mostani forrongó időszakban különösen nagy a kereslet. A Merc. seregkönyv tehát azoknak a sorsát követi nyomon, akik nem Immoren egy adott királyságának zászlaja alatt kapják a zsoldjukat, és fizetik az SZJA-t.

A 4 frakció a főként Llael menekültjeiből álló Highborn Covenant, a válogatott kalózokból álló Talion Charter, a világ törpéit és Ogrunjait egyesítő Seaforge Commission és az Immoren fekete lovaiból verbuválódó Four Star Sindicate. Jelen cikk írásakor teaser szinten már el lett hintve az 5. sereg, a Cephalyx jövetele is, akik egy BDSM rajongó dark elf seregre hajaznak, erőteljes agykontrollal. Ha lesz rá érkezésem, természetesen velük is frissül majd a leltár.
A motiváció tehát roppant különböző, de a legfontosabb, hogy a seregek többféleképp is megjelenhetnek. Lehet "tiszta" frakciót építeni - többnyire a casterekhez kötődő tier-listák mentén. Vagy keverni a dolgokat, és a különböző merc társaságok elemeit összeválogatni, akár valamelyik fő-fajjal is (bizonyos keretek között, természetesen).

merc04.jpgCasterekről pont a könyv szerteágazósága miatt nehezen tudok egységesen nyilatkozni. Minden seregnek megvan a maga sajátossága, talán csak a könyv elején lévő, számomra a 4* Syndicate-hez köthető  castereket érzem kicsit sótlannak. Magnus viszont félelmetes - alaphangon tuti őt választanám, ha Stryker kevésbé nyálas alternatíváját keresném. eMagnus feat-je pedig az a fajta, amivel újoncként szembe találkozva biztosan bővülne a szókincsem a szaporodószervek és rokoni kapcsolatok relációját illetően.
A Highborn csapatban két, igazán kékvérű castert találtam, mindkettő csaj, és mindkettőhöz eszelősen jó minit adtak ki. Mindkettő masszívan tudja a seregét támogatni a feat-jei okán, és mindkettő tud meglepetést okozni face-to-face, még ha nem is kifejezetten henteskisasszonyok.
A kalóz csapatban mindeki feat-je kivétel nélkül roppant impresszív, a halálmágus Fionától kezdve a kalóz-szereotípia Bart-on át Phinneus "Prince of Persia" Shae-ig. Utóbbi kettő közelharcban is derekasan helyt tud állni.
Végül, a törpe kontingens a tipikus törpe sztereotípiákra épít. Lassúak, jól közelharcolnak, és be vannak páncélozva, mint a Missouri. Focus értékükkel ugyan nem lepünk meg Fionákat, vagy Nemo-kat, de azzal már igen, hogy "tiszta" lista esetén +4"-et kapunk a felállási zónához - ezzel csökkentve az alacsony SPD-ből jövő hátrányt. Madhammert nézve még csak hümmögtem, aztán Ossrum-nál már elismerően csettintettem, majd Gortennél állapítottam meg, hogy a törpék Karcheve, emellett feat-je pedig valami igen szétcsúszós este után születhetett meg a designerek fejében (úgy bebombáztam, hogy nem tudtam megállni, vazz').

merc05.jpgEgységeket nézve kevés kivételtől eltekintve semmi olyat nem találtam, ami miatt egyből nyitnám is meg az új browser tab-ot a paypal-os fizetéshez. A Steelhead egységek mindegyike rendelkezik valami kis aprósággal, de a legtöbbjük a teszkós utat választja, és az árával próbál vonzóvá válni - sokszor nem is sikertelenül. Csikós, alabárdos, puskás, puszta, paprika... One more 'jack, Lacikám?
A Covenant-nél nincs önálló egység, ellenben hozzáférnek több Cygnar, kalóz és törpe osztaghoz is.
A Talion Charter-nél már más a helyzet, itt azért bőven találunk -surprise, madafaka! - kalózokat. Meglehetősen ergya, hipszter kalózokat, és igazi, tökös kalózokat. Előbbiek az utóbbiaktól bónuszokat kaphatnak, és néminemű solo támogatással a táskanehezékből számottevő harci erővé formálhatók. Valamint itt akadtam rá a játék talán legjobb ágyújára is, ami mindenféle inaccurate, meg snipe, meg firing squad nélkül tudja hozni a S 20 RNG 20-as lövést. Ez még egy Karchev-nek is okoz kellemetlen perceket, a legtöbb single és multi-wound modellt pedig egy lövéssel fekteti.
Törp uraméknál a lassú, de strapabíró gyalogság puskás és kalapácsos kivitelben inkább esztétikailag tetszetős; én kicsit hiányolom a Khadornál látott movement támogatást.
A KARAKTER egységeknél már más a helyzet, itt bőven találni olyan felhozatalt, amire bármikor szívesen szorítok pontot. Lady Aiyana és Master Holt párosa, vagy a Cylena vezette Nyss vadászkülönítmény, hogy a távolsági osztagokat említsem. Közelharcosnak meg a legszimpatikusabb Boomhowler és társasága.

merc02.jpgSoloik között találtam az igazán finom dolgokat. Szinte minden "alfajnál" van olyan egység, ami megfizethetetlen támogatást ad, akár tier, akár contract listát szeretnék összedobni. Intrikáló prosti, vakító alkimista, Van Helsing style-ban nyomuló inkvizítor, kalózokat inspiráló Csöcs Mate Hawk, "szegény ember squire-ja" elf mágus, és sokan mások, akiknek egyenkénti kivesézése bőven felülmúlná az erre a cikkre szánt karakterkorlátot. Eiryss, Rhupert és Reinhold valószínűleg előkelő helyen fog szerepelni a bevásárlólistámon, de emellett rengeteg olyan modell van, akikkel a felesleges 1-2-3 pontjainkat ki lehet tölteni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kezdőként egyszer mélyedjen el a Merc könyv ezen részében.

Warjackjeik egy szóval jellemezve: egyszerűség. Többségük egy dologban vannak csak otthon, de abban nagyon. Csak győzzük fókusszal az üzemeltetésüket... A dolog egyenes következménye, hogy minden másban legjobb esetben is csak átlagosaan teljesítenek. Áruk viszont bőven kárpótol, más fajoknál sokszor a light warjack kerül annyiba, mint a zsoldosok nehéz gőzgépei. Egy combosabb Cygnar solo áráért meg Shae-ék vagy Gortenék pl. leakaszthatnak egy könnyű jack-et. Általában mindenütt van közelharci és lövős jack is, egyedül az arc node-ok terén szenvednek jelentős hátrányt - konkrétan egyetlen egyet találtam csak, azt is Magnusnál. Colossalokkal viszont el vannak kényeztetve - kárpótlásul, hogy war engine-t nem kaptak. Jelenleg az egyetlen seregkönyv, akit két super heavy-vel is megdobtak; egy sétáló kikötői daruval, valamint egy önjáró bagerral. Vesd össze ezt azzal, hogy a testvérjáték Minion fajának egy árva Gargantuan se jutott.

merc01.jpgNagyon örülök, hogy eldobtam az előítéleteimet, és belenéztem jobban a merc könyvekbe. Mert bizony tele voltam kétellyel. Mi a tököm ez a tier vs. contract rendszer? Most akkor ki hozhat kit? Minek szórakoznak itt a többi egység legyártásával, ha úgyis van 5-6 solo, meg 2-3 unit, amit mindenki hoz, azt viszhallás'?
Aztán elmerülve a háttérben, és felfedezve a "kis listákban" lévő kombinációkat, elkezdett megszépülni az egész felhozatal. Ha a fluffot kereső játékosoknak kéne ajánlanom a Warmachine-t, tuti ezt nyomnám elsőnek a kezükbe.
Nem mondom, hogy nem maradt bennem negatív érzés - egyrészt, noobként is látszik, hogy szinte az összes faj eléggé el van hanyagolva az új holmik kihozatala terén. Jó, erre azért a két Colossal elég méretes szépségtapasz. De továbbra is úgy gondolom, hogy pl. az egész Highborn Covenant egy totál alibi-frakció az innen-onnan lootolt holmijával, és a null koma null saját egységével. Ashlynn ide, vagy oda.
Ezt leszámítva itt játszottam el először komolyabban egy másik frakció gondolatával - szóval,

odn.jpg

És egyszer muszáj lesz egy kalózsereg ellen játszanom! Yarr!

>> Itt folytatódik a post >>>" />

Szólj hozzá!

Címkék: warmachine mercenaries KFC


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr546120199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása