Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2014.04.12. 11:00 Petrow

KFC - Kezdő Fellépő Casterkeresője - Menoth

menart01.jpgTúl vagyunk már a kék hattyúsok seregén, a piros darálókon, következzék a vallási fanatikusok fehér csuklyás, keresztégetős ... jámbor, igazhitű gyülekezete. Híveim az Úrban: a Menoth Protektorátus!

Bevallom, az "anyajáték" 4 faja közül a Protectorate-et tartott a legtovább megszeretnem. Bunyós pirománok - nagyjából ennyi jött le ebből a vallási fanatikus ligából, akik Cygnar ellen fellázadva rövid úton borították a fennálló hatalmi egyensúlyt. De kicsoda Pom-Pom - vagyis Menoth?

menart.jpegMenoth a vallásirodalomban megjelent többféle istenség amalgámja. Egyrészt, az emberiség megteremtője, mársészt, a szent tűz és a mágia elhozója. Ő vigyázta a faj első lépéseit, aztán elszólította őt a szokásos NAAAAGY küzdelem az alvilág erőivel, és az emberiség szépen magára maradt a tanításokkal.

Namost, Mózesnél egy kéktúrányi időt nem bírt várni a bálványimádással a jónép, amíg lejött a hegyről a parancsolatokkal - és itt sem húzták sokkal tovább. Addig-addig eszkalálódott a dolog, hogy Menoth követői degradálódtak egy vasárnapi TV szekta szintjére. Egészen mostanáig, ui. a Cygnarba betagolódott állam az elnyomóknál kitört polgárháborút kihasználta, és egyszer csak előbukkant a szent jihaddal, mint a Bene Theliax a Dűnében. Képletesen, és a szó legszorosabb értelmében is Menoth szent tüzével kívánják megtisztítani egész Immorent - és ezt bizony nagyon komolyan gondolják.

Castereik kevés kivételtől eltekintve a hatalmat gyakorló "felső 10000" tagjai. Az eddig olvasottakból ez az egyetlen faj, ahol a nép kvázi-királya is képviselteti magát választható casterként (ő nagyon nagy arc, simán nyomja az Age of Empires pap Wololo konvertálós trükkjét). Ez mondjuk teljesen jogos - ahol üldözték az eretnek mágiát, ott villámgyorsan máglya járt, ha valaki az elméjével kezdett el gőzgólemeket mozgatni. Adatlapjaikat nézve garantáltan meg fogod tanulni a command és control area közötti különbséget, és a countinous effect szabályait. Ugyanis nagyon sokan, nagyon durva dolgokat művelnek, amennyiben a focus*2 inch távon belülre kerülünk. Kreoss mindenkit kiüt, mint BKK-t az első hó. Vagy automatikusan találnak a katonák ütései. Feora nemes egyszerűséggel lángra gyújtja a 12"-en belül tanyázó eretnekeket. Na és hát a Harbringer, a drága Harbringer, aki 10-es focus-a miatt a fél pályát egy ültő (bocs, lebegő) helyében be tudja teríteni a feat-jével... Aztán gyorsan megváltozott az az álláspontom, hogy itt a casterek csak két lábon járó feat-gépek, amikor megláttam egyesek harci potenciálját. Aki meg nem darál, annak ott van a 7-8-10 körüli focus, csak hogy ne lehessen őket sem olyan könnyen megfogni. És természetesen az isteni közbeavatkozásként megtalálható egyfajta "tiszta" halálmágia is, hiszen nem egy caster képes kisebb-nagyobb mértékben az elhullott modellek hasznosítására. Ez lehet akár "sima" feltámasztás, vagy az elesett lelkek begyűjtése.

menart00.jpgEgységeiknél távolsági támogatás címszó alatt nem sok mindent találtam. Van egy szem számszeríjász osztag, akik a különböző védelmi tápokat negálhatják. Van egy darab robbanó ballista, egy kézi rakétás különítmény (Khadort alulról konvergáló pontossággal) egy lángszórós brigád, illetve pár nomád "trencher", és ezzel ki is fújt a dolog. Közelharci fronton azonban bekeményítenek a srácok. Olcsó gyalogságban ott vannak a bombahajigálós Zealot-ok, és a pajzsos-dárdás temple flameguard. Közepesen drága osztagként a Howling Banshee-ket idéző Daughter of the flame (csak én érzem, hogy nagyon hiányzik nekik egy stealth +pathfinder?), illetve a Knight Exeplar egységek bukkannak elő. Ez utóbbiakból külön poén, ha az ellenfél csak 1-2 modellt hagy fent, és hagyja magát megrohamozni... többször nem követi el ezt a hibát. És ha már Khadornál ajnároztam a Man-o-War egységeket, az itteni vállvért-királyok mellett se menjünk el szó nélkül. 8 seb, weapon master, plusz a 40k 5. kiadásának legszebb(?) pillanatait idéző sebzésosztogatás - ezek a figurák újraalkották nálam a "tank egység" fogalmát. A végére hagytam a legtöbb helyen ajnározott társaságot, ami nálam ebben a könyvben a support netovábbja, a Choir of Menoth. Eszement ergya statisztikák mellé eszement támogató himnuszokat adnak - szóval, az eddig általam csak Haley-nél tapasztalt denial game itt új magasságokba fog emelkedni.

Soloikat visszafelé lapoztam, és egy pillanatra azt hittem, Khadort nézegetem. Durván kimaxolt közelharcos paladinok, felhúzott Exemplar lovagok, és még a Jackie Chan-es Allegant is tud kellemetlen meglepetést okozni, ha közel kerül. Meg itt akadtam rá az első, stealth-es modellre, Niciára, a kardos assassin özvegyre. Azért van itt bőven az egységek erősítését szolgáló, védő-támogató modell is, pl. a lélekgyűjtő reclaimer, a kötelező szerelő, a caster kísérő Hierophant, vagy a kórus tápolását osztagra kiadó covenant. Aztán van itt kicsit elborultabb egyén is, a vasálarcos Vassal, aki jack-eket turbózhat fel. De a prímet mindenképp az 1/3-ad pontba kerülő, keresztre feszített, robbanó Wrack jelenti - aki egyben focus forrás is.

menart04.pngWarjack-jeik rendkívül fluffos design-nal vannak megáldva, ugyanis ugyanúgy megtévesztők a statjaik, mint ahogy maga az egész sereg megtévesztette Cygnar uraikat. Kezdettől fogva hányatott volt ezeknek a gépeknek a sorsa, az "igaz út" ugyanis eleinte tiltotta a jack-ek készítését. Aztán mégis sikerült meggyőzni a főmuftikat, hogy szép dolog a hit, de egy heavy jack taposása után pépessé váló fanatikus minden szent heve ellenére is marginális harci értéket fog képviselni. Szóval, jack-ek kellettek, mégpedig gyorsan és sok. Elsőre az jön le, hogy ezek a gépek mindenből a rosszabbat kapták, különösen a heavy-k. Khador-i pontérték, DEF SPD és RAT, Cygnar ARM és MAT. Aztán elkezd összeállni a kép, hogy a különböző támogató spellekkel, featekkel és spec képességekkel ezek a gépek bizony igen messze vannak már attól a megszentelt páncélzattal felszerelt és szent olajjal megkent agro-jacktől, amiből kinőtték magukat. A legtöbb gépen láthatunk 1.) valamilyen tűz alapú támadásra képes cuccot 2.) valami reach-es / chain weapon holmit 3.) valamilyen pajzsot. Heavy-jeik így ütnek, mint az ipari áram, light jack-jeik pedig megdöbbentően jól védettek a frontális támadások ellen, a pajzsuknak köszönhetően. Nagy kedvencem az Avatar, ami ugyan csak cammog, de egyrészt, magától tölti fel a fókusz-készletet, másrészt, a távolmaradást fontolgató ellenfelet hipnotoad-üzemmódban maga felé tudja csalogatni.

Tehát, mit ad nekünk Menoth? Bunyósokat, és tüzet, ez tiszta. Egy meglehetősen egyforma designt - de ez megint csak egyénfüggő. Emellett azonban egy nagyon összetett support hátteret, ami nélkül ugyan el lehet indulni, de nem célszerű. Talán itt éreztem az elmúlt 3 értékelőből a legjobban, hogy a caster nem a győzelem fegyvere, hanem a győzelemHEZ segítő fegyver. Még azok is, akik egyedül lángba borítanák az egész ellenséges sereget. Egy kis Cygnar-os szívósság, egy kis Khador-os erő, némi Cryx-es hullaélesztés és denial mágia; ezt lassú tűzön, jól összefőve kedvemre valóvá tette a Protectorate seregeit. Clipboard01.jpg

>> Itt folytatódik a post >>>" />

Szólj hozzá!

Címkék: warmachine menoth protectorate of menoth miért jó játszani KFC


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr45987835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása