Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2013.11.19. 08:00 Petrow

Mantic Marine Madness - Warpath Corporation Vetarans ismertető

vet box.jpgRendhagyó módon nem seregismertető, hanem modell-tesztelés következik. Az áldozat nem más, mint a Mantic Games Warpath sorozatának Corporation frakciója, azon belül is a "Veterans" készlet. Anno a törpe készlet igen kellemes meglepetést okozott a blog gazdájának; lássuk, hogy a sci-fi vonal meg tudja-e ugrani a lécet?

A Corporation és a Warpath ismertetésétől diszkréten eltekintek, mivel a figurákat nem a saját játékrendszerükhöz, hanem - nem meglepő módon - a Warhammer 40000 világában egy marine sereg szövetségeseiként fogom használni. Egy veterán osztagot szándékozom kiállítani, így adta magát, hogy a kínálatból a "Veterans" készletére csapjak le. Nyilván nem véletlen, hogy a Codex: IG összeállításával megegyezően a dobozba egy őrmester, 7 sima baka, és egy kétfős, nehézfegyveres osztag került, 3 speciális fegyverhez való bitekkel. Létezik ugyan egy sima "Marine", valamint "Rangers" doboz is (kb. a sima Cadian Shock Troopers dobozzal egyenértékű), de ezek megkülönböztetése csak többedszeri átvizsgálásra sikerült, valamint egyikük sem tartalmazza  a nehézfegyveres osztagot.

Első benyomások

A holmihoz az Arcane Scenery webáruház ebay-oldalán sikerült hozzájutnom (akik nagyszerűen alávágnak az online shop áraiknak a fenti portálon, de ez legyen az ő gondjuk), postával együtt 12,5 fontért.

Nem ez volt az első Mantic termék, amit a kezembe vettem, így meg is lepődtem, hogy a doboz picivel könnyebb, mint számoltam. Kinyitva meg is találtam az okát. Mintha csak egy bit-boltból vettem volna, a figurák az öntőkeretről levéve, zacskózva érkeztek. Szerencsére ez nem okozott károsodást bennük. Gyorsan rá is kerestem a neten, és mindenki így kapta őket, tehát nem egyedi az eset. Gyanítom, hogy a fennmaradó "restic" névre keresztelt anyagot - ami félúton van a műgyanta és a hagyományos műanyag között - így újra tudják hasznosítani. Komment szekcióban a szakik megerősítését-cáfolását várom.

mvet.pngSzóval, a csomagolással semmi gond nem akadt, VHS-szerű tok (amit a gyerekeim már hírből sem fognak ismerni), két habszivacs réteg, és egy tetszetős fotó a doboz elején a kész figurákról. Gyorsan megleltem a 10 talpat, majd jött az első csalódás, a heavy weapon team-nek adott hót igénytelen, farostlemezből kivágott, 40 mm-es talp képében. OK, hogy erre ragasztod majd a műanyagot, de akkor is rossz szájízt hagy maga után ez a fajta kiszerelés. Fel is téptem a zacskókat, és rögtön utána jött is a pozitív ellenpont: a speciális fegyverekből nem 3 darabot, hanem 3 KERETET adtak. Hm, ezek szerint nem kell bit-áruházakban kattintgatnom, vagy bitbörzéken alkudoznom az extra plazmákért/meltákért? Nyuszipecsétet ide, de nyomban!

A fegyverek kinézete a bizarr külsejű meltát leszámítva tetszik. Akinek meg nem, nyugodtan lecserélheti GW-s megfelelőre. A lasgunok is rendben vannak, a birodalmi sas nyilván nem került rájuk, de ezt leszámítva simán megállják a helyüket bármelyik sci-fi seregben.

Összerakás

hweap.jpgAz összerakást illetően spártai képet mutat az alkatrész-bontás. Torzó+láb egyben, külön kezek, az egyikben a fegyver, és fej. Nem nagyon variálható, de legalább könnyű összerakni. Eleinte fel akartam róni, hogy a világon semmi összeszerelési útmutató nem jár hozzá, de aztán különválogatva a részeket látni, hogy 3 éves kortól felfelé senkinek nem fog gondot okozni a megépítés.
Kicsit fájó, hogy az őrmesterhez egy sima, vagy akár egy kardos kezet nem tudtak mellékelni, csak a powerfist opció áll rendelkezésre, és a restic miatt ezt nem olyan egyszerű átalakítani. Persze, lehet cserélgetni a nehézfegyveres spotter figura kezére, de ez csak félmegoldás.

A ragasztást némi öntési-vonal kaparás előzte meg, amit nem érdemes elbliccelni, akkor sem, ha csak minimális a vonalak jelenléte. Ezek azonban pont olyan helyen vannak, hogy elcsúfítják a kész művet (jellemzően nadrágszáron / bakancson). Nekem még az alapozás után is kellett kapargatnom, mert elsőre túl felületesen mentem végig a figurákon. Emellett a vágási csonkokat is el kell tüntetni - szerencsére ezekből nagyon kevés akadt.

A figurákat a "mamutcég" modelljeivel összehasonlítva a Mantic minik arányosabbnak tűnnek, mint a pufibb, Cadiai változatuk (a szteroidfüggő Catahan range-ről nem is beszélve). Kicsit visszaköszönés a régebbi, Steal Legion-ös méretezés felé. Nálam ez se pluszban, sem mínuszban nem befolyásolta az értékelést.

Az már inkább, hogy a Mantic alapanyaga nehezebben faragható, mint a GW-s műanyag, és bizony minden egyes konvertálásért / kitbashért komolyabban meg kell dolgozni. Pl. ahhoz is, hogy a hozzájuk adott speciális fegyvereket a lasgun helyére illesszük.
Makettragasztóval felesleges is próbálkozni. ez az anyag a műgyantához hasonlóan csak pillanatragaccsal fog értelmesen megragadni. Úgy viszont a 100 Ft-os KIK ragasztó is betonkeményen a helyükön tartja a darabokat. Összeillesztésben nincsenek gondok, egy dry-fitting után egyből kiderül, hogy melyik kézhez melyik fegyver tartozik.

mvetplas.pngA nehézfegyveres kezelő karján volt egy aprócska vetemedés, ami miatt enyhén féloldalasan tartja az egész fegyvert. Ez hajszárítóval, vagy a talp elkészítésénél orvosolható.
Ha már szóba került, a gépágyú/lézerágyú felépítése pofonegyszerű, mégis, a rövidebb cső miatt elsőre kicsit olyan játékpuska kinézete van a dolognak, a GW fegyvereihez képest. Később aztán sikerült megbarátkoznom a kinézetével, és jobban belegondolva, ez a kicsit kompaktabb kiszerelés jobban is passzol egy deszant haderőhöz, mint egy batár kézi ágyú. Összesen csak ez a kétféle opció jár hozzájuk, így a mortar/rakétavető felálláshoz konvertálni kell majd. Mondjuk a codexben lévő veteránok általában a lascannon/autocannon opcióval vannak felfegyverezve, szóval nem hiszem, hogy sokan fognak majd emiatt szikét.

Festhetőségben eleinte a kézzel alapozást választottam, de aztán gyorsan áttértem a Maestro akrillal történő fújásra. Két réteg elég volt rájuk, de aki másfajta spray-t használ, előtte mindenképp csináljon összeférhetőségi próbát valamelyik felesleges darabbal. Nem lesz őszinte a mosoly, ha egy halom, nurglinggé összeolvadt baka marad csak a fújás után... A festés a ráöntött alkatrészek miatt kicsit lassabban haladt, mint a GW-s változatnál, de így sem megerőltető a dolog. Én a fegyveres kezet külön festettem a "törzs + tartókar + fej" hármastól, így mindenhová normálisan oda tudtam férni.

Verdict

Igazságtalan lenne ár/érték arányban a ForgeWorld Elysian műgyanta készletével összehasonlítani a Mantic Marine dobozt, már csak azért is, mert Elysian készlet még nem volt a kezeim között. Így vegyük a "normál" Cadian dobozt.

Egy 10 fős GW brunyi osztag rack rate-ben 18 font, és a 25%-os a Wayland leárazásnál sem fog 13,5 font alá kerülni. Ezzel szemben a Mantic alaphangon 15 font, ami elsőre nem jelentős tétel (most a postaköltséget ne nézzük). Van viszont twin-pack (igaz, nehézfegyveresek nélkül), ami 20 figurát ad, 25 fontért.
A Cadian dobozban jóval több bit található, plusz hozzájutsz egy rádióshoz, meg némileg szélesebb sergeant felszereléshez is. Nincs viszont benne a két, leginkább használt speciális fegyvered, és a nehézfegyveresekhez is meg kell majd venned a Heavy Weapon dobozt, vagy egy bit-boltban az adott, kétfős osztagot. Ebből legyen egy darab mondjuk 6 font (már ha találsz olyat, aki darabonként eladja), és máris 24 font körül vagy. Épp ezért, ha kifejezetten ez a kombó a szimpatikus, akkor a Mantic verhetetlen az ár/érték arányában.

A GW multipart készlet mellett szól, hogy változatosabb pózokat lehet kirakni, illetve extra holmikkal is jobban fel lehet szerelni a bakákat. A Mantic katonákra ezek az apróságok fixen vannak ráöntve, de ezekkel igen bőkezűen bántak. Kulacs, tár, sisakrádió, gránátöv, tokba dugott bajonett, már tényleg csak a gyalásó hiányzik. Mivel alapvetően tucatszám hulló bakákról beszélünk, így a Mantic készlet 2+1 póza tökéletesen megfelel az igényeimnek, így itt mindenkinek az egyéni ízlése dönt. A GW javára az szólhat, hogy a konvertálást kedvelő játékosok a Mantic készletével sokkal nehezebben boldogulnak majd.

És végül a legfontosabb: a Mantic Veterans egy önmagában használható, kompetitív szempontokat figyelembe véve is teljes értékű készlet, míg a GW doboz önálló készletként maximum egy baráti játékra alkalmas Veteran Squadot ad ki, esetleg egy Penal Legion osztagot. Ha az egység teljes potenciálját ki akarjuk használni (melta-plazma, nehézfegyverek), muszáj lesz egyéb dolgokat is beszerezni, akár darabonként, akár más készlet megvételével.
Összességében tehát nem nagy az árbeli eltérés, de ár-érték arányban a Mantic doboza messze jobban teljesít.

+ nagyon jó ár/érték arány
+ speciális és nehézfegyver dobozban kapott opcióként 
+ minimális vetemedés és öntési vonal, sorja és beszívódás sehol
- nehezen konvertálható
- kevés extra bit

4of5.jpg

>> Itt folytatódik a post >>>" />

3 komment

Címkék: ismertető corporation wargame mantic warpath


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr15132844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zirrian 2013.11.19. 11:09:10

A Resticet megerősítem - még szorgos távolkeleti kezek vagdalják le az öntőkeretről, néha sajnos nem a legszebben.

Elhajlott alkatrészekhez meg forróvízbe áztatás is működik, utána gyönyörűen lehet hajligatni, amerre csak akarod.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2013.11.19. 11:54:12

Amit leírtál, az egyébként szinte a komplett Mantic termékskálára igaz. Részemről meg vagyok elégedve a cuccaikkal, pontosan azt tudja, amit ígér - eltérően a Forge World prémiumnak kikiáltott műgyanta borzalmaitól (igen-igen, képen meg kifestve tökjól néznek ki, de azt kifelejtik, hogy mennyi öntési hibás, sorjás és torz bitet kellett rommá puttyzni hozzá).

Petrow 2013.11.19. 12:01:35

@zirrian: Köszönöm a tippet, szerencsére csak ezt az egy alkatrészt kellett visszahajlítani.

@tengerSAM: Igen, a törpe készlettel is hasonló tapasztalataim voltak. Az előzetesek után NAGYON fontolgatom a Deadzone készletből egy Marauder (Ork) kontingens beszerzését, csak a figurák miatt, de még így is dobozolva várja további 40 Warpath-es baka, hogy végre platoon legyen belőlük.
süti beállítások módosítása