Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2010.07.06. 11:48 tengerSAM (törölt)

Górcső alatt a Mantic Games

Már esett e blogon szó a Mantic Games-ről (itt), amikor is jópofi GW alázással csináltak maguknak reklámot.
Maga a cég is figyelemreméltó, hiszen (kevésbé bújtatott módon) a GW fantasy range-ének csinálnak konkurrenciát (Kings of War fantázianéven), méghozzá igen jó áron. Gyakorlatilag újradizájnolták az undead és elf seregeket, no meg a törpéket is, akikről most szó lesz.


(tessék összehasonlítani a GW Dwarf Batallionnal...)

Mivel a fantasy terén a törpék az abszolút kedvenceim, ezért elhatároztam, hogy ha megjelenik a Mantic kínálatában, akkor tutira megveszem. S lőn. Gyakorlati tapasztalataimat szeretném veletek megosztani ebben a cikkben.

Nos, mivel jelenleg még csak az Ironclad egység került forgalomba, ezért ez alapján tudok véleményt írni. Kezdjük az első benyomásokkal (igen, ez egy szubjektív cikk lesz). A "Mantic Carry Case and protecting foam" gyakorlatilag egy VHS kazetta tokjának megfelelő méretű és kinézetű alkotmány, benne kettő azaz 2 darab 5 milliméter "vastag" szivacslapocskával. Ez ugye máris több, mint amit a "Nagy Testvér" ad a figurákhoz, de így ebben a formában a hangzatos reklámok ellenére sem alkalmas arra, hogy az összerakott figurákat ebben cígöljük bárhova is (megjegyzem: a Mantic Bag-hoz adott, vastagabb dobozban egy plusz szivacs is található, ami kb. centis vastag, és egyik oldalán enyhén hullámosított - no még ez sem ez igazi). A poszternek kikiáltott papír egyik felén elég szellős artwork van, a másik felén pedig rövid fluffok, idézetek és egy kis összerakási és festési segédlet (kb. mint a GW-s papírdobozok hátulján).

Lássuk a figurákat, és kezdjük a méretezéssel. Egy echte original GW törpicsek magasságra ugyanakkora, viszont a Mantic-design jóval masszívabbra, tömörebbre gyártotta az aprónépet, ami szívemnek igen kedves, végre nem úgy néznek ki, mint egy szakállas, vikingsapkás, páncélos hobbit:


Balra: Mantic, jobbra: GW

A képen mellesleg érdemes megfigyelni a base-t: a Manticnál a figurák alapból egy kis kör alakú base-ra vannak fröccsöntve, és azt lehet tizedmilliméteres pontossággal beleilleszteni a standard fantasy méretű kockatalpba. Véleményem szerint az ötlet zseniális, így a készre épített figurát jobbra-balra forgatva jobban össze lehet úgy illeszteni a szomszédjaival a talpat, hogy elférjenek egymás mellett a tálcán (ami a fantasy blokkoknál mindig problémás dolog).

Nézzük akkor a sprue által kínált lehetőségeket. Kezdjük az alap Ironclad sprue-val, amin öt törpe alkatrészei találhatóak meg:

Azzal kezdeném, hogy öntési sorját nem igazán találtam a kész kereten, és külön jó volt, hogy a törzsek és karok egy része előre csapolva van a biztosabb illeszkedést elősegítendő. Amint az látható, minimum 2 (alsó és felső test), maximum 5 darabból (test, fej, jobb kar, fegyver, pajzs) áll össze egy harcos. Cserélhető fejes test ugyan csak egy van, de rögtön két fej közül is lehet választani. Sajnos a fegyverek a GW-nél is megszokott módon elég vegyesek, egy fix baltás mellett kettő kétkezes és kettő egykezes harci kalapács, no meg egy kétfejű csatabárd közül lehet válogatni, emellett még találunk egy söröskriglit, egy kilógó nyelvű halott törpét (sajnos a figura hátul üreges, csak a test 2/3-a van kiöntve), egy levágott ork fejet és egy számomra nem teljesen világos koncepció alapján gyártott törpe harci kutyát (WTF?!), aminek ráadásul van egy snájdig fogantyú a hátán, mint a nagymama cekkerének. Sajnos a változatos seregösszeállítás eléggé korlátozott ennél a keretnél, mert csak 1 plusz fegyver és 1 plusz fej van, ráadásul azt is csak egy testre lehet helyezni. Szerintem a kutya és a hulla helyett érdemes lett volna többféle fegyvert és fejet beletenni. Ami még nem tetszett, az a tőr. Görbe arab stílusú bicskák vannak minden figura derekán, ráadásul az öntés azon a részen némelyik figuránál eléggé trére sikerült, és szinte belemosódik a testbe a tőr nyele. Ettől függetlenül nekem tetszenek a figurák.

Következzék a command sprue, hol már azért találunk variációs lehetőségeket:

Jó megfigyelők láthatják, hogy a keret alsó része egy az egyben az előző sprue, csak a felső rész különbözik, ennek megfelelően itt már három fejetlen test is van, 4 hozzájuk passzoló fejet találunk. Fegyverből is nagyobb a választék, összesen 6 különbözőt találhatunk, plusz a zászló (vagy ikon) hordozására alkalmas rúd, amikez három hadijelvény is mellékelve van. A zenésznek egy mini kiadású  (teszkógazdaságos) Lehel kürtje jut, melynek dizájnja meglehetősen unkreatív. Pajzsból az 5 főre csak 4 jut, de ez talán annyira nem tragédia.

Egy szónak is száz a vége: ezért az árért véleményem szerint megéri beruházni, itt £8-ért 10 figura, £12.50-ért 20 figura, £30-ért 60 figura, £50-ért 100 figura kapható (a warhost £30-ért 44 figura + 2 ágyú), míg a GW-nél £18-ért 16 figura (warrior box) illetve, £50-ért 40 figura + 1 ágyú (batallion) juthat nekünk. Persze azt tegyük hozzá, hogy az utóbbiak azért részletesebben vannak kidolgozva és azért több a variációs lehetőség is.

Érdekességként megjegyezném, hogy a figurák közül az egyiknek (alsó, jobb szélső) pont olyan csigás szakálla van, mint a káosz törpéknek, és a tekintete is mintha gonoszabb lenne, mint a többinek... ;)

>> Itt folytatódik a post >>>" />

9 komment

Címkék: törpe fantasy hobbi modellezés whfb mantic


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr622133061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

YsengrinNNS 2010.07.06. 12:19:48

Én már használtam a Mantic seregdobozt szállításra és számomra tökéletesen működőképes. Úgy kell elhelyezni a figurákat(nagy doboz esetén), hogy egy réteg szivacs, egy réteg figura, egy réteg szivacs, még egy réteg figura és végül a tetejére ismét szivacs. Ebben a csontvázak kábé tényleg el sem mozdultak a helyükről.

A poszter azért "szellős", mert ez az artwork egyik fele. A másik része ork dobozban lesz majd... :)
images.dakkadakka.com/gallery/2010/3/29/93981_sm-A%20hint%20to%20the%20concept%20art%3F.JPG

A kutyán azért van fogantyú, mert a Mantic fluff szerint a törpék, a kutyát a fogantyúnál fogva hajítják be a csata közepébe.

Egyébként 30 fontért a Dwarf Warhostban igazából 44 figurát kapunk és két ágyút.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2010.07.06. 12:36:54

@YsengrinNNS: stimmel, azért nem a warhostot írtam, mert jobban kijön az árkülönbség az 50 fontért 40 vs. 100 figuránál.
A kutyánál pedig azt nem értem, hogy az általában bányákban, föld (sziklák) mélyében élő népnek mi köze lehet egy földfelszíni állathoz...
A doboz meg a hozzá rendszeresített szivacsokkal önmagában nem igazán megfelelő, összeérnek a figurák, kophat a festék, letörhetnek a kiálló alkatrészek, minimum tojástartószivacs kellene szerintem, de ezt saját hatáskörben meg lehet oldani.

Petrow 2010.07.06. 12:59:14

Jó kis ismertető, ha a CHF és a font nem lesz az egekben, megfontolandó beruházás lesz ez a szett.
Kíváncsi leszek a Thunderer klónokra meg a harci gépeikre. Meg egy normális festésre, nem erre a "bontásra ítélt ház" színpalettára.

gerry666 2010.07.06. 14:51:46

Jó cikk grat. Bár nekem törpéktől hányingerem van főként ezektől a Mantic Games-től. Bocs SAM:) Mindenesetre ár/érték szerint tényleg jobban megéri mint a gw.

rudeboy1969 2010.07.06. 18:27:54

Szerintem meg ocsmány ez a törpe. A kutya viszont vicces.
Hogy a Mantic koncepciójával egyet értek-e? Szerintem tömkelegével gyártani az ocsmány de olcsó kiegészítő terméket egy eddig értéket képviselő hobbihoz minimum megkérdőjelezhető. Ezért is utáltam meg a GWt, amikor a régi értékes fémet lecserélte értéktelen műanyagra, ezzel elértéktelenítve a gyűjteményemet.

Pl: Még annó vett az ember egy osztag SW Blood Clawt 10k-ért. Ma már nemlehet eladni, hiszen V.István megveszi a műanyag dobozt 6k-ért, majd egy hét után megunja, ésmár rakja is fel a netre ezerér. Persze kapja be a GW, de hosszútávon magunkat szívatjuk meg, de istenesen.

Petrow 2010.07.06. 21:34:43

@rudeboy1969: lehetnééék ééén is műűűanyag, pampampampampampampam, korszerű, formálható, átlátszó és hideg :)

Én nem látom annyira tragikusnak a műanyag figurák térhódítását. Ez is hozzájárul a hobbi szélesebb körben történő terjedéséhez, ami aztán a további fémfiguráidhoz teremt anyagi háttért, valamint hozzájárul a wargamerek bicepszének sorvadásához :)

Kinézetben ízlések és pofonok, én osztom SAM véleményét, hogy ez a zömök forma jobban hasonlít egy törpére. Monjuk design-ban nekem a Disciples 2 nevű játék törpéi az etalonok, de azt max. én gyárthatom majd le magamnak.

Ysengrin 2010.07.07. 10:53:22

@rudeboy1969:
Szerintem ha minden figura fém lenne akkor az emberek egy része el sem kezdte volna a hobbit. Én biztos, hogy hozzá sem nyúlnék a fémekhez, ha mindenből lenne műanyag.

Ladislaus 2010.07.07. 11:21:58

Szerintem jók ezek a törp-ördögök, semmi gond nincsen velük. Egy kis konverzió itt-ott, egy kis szín variálás, és jól fognak mutatni. A "fogantyús" kutya vicces, bár én se értem, hogy mit keresnek egy törpe seregben. (akkor már valami földalatti lény/gyík/izé lehetne nekik)

Az meg hogy műanyag, vagy fém egy figura, szerintem tökmindegy, ha jól van kifestve.

DrCsernus 2010.07.07. 12:35:22

Én az undead-ek közül szereztem be szinte minden dobozból egyet (Igaz, nekem Blood Bowl-hoz kellettek). A kutya mind a 3 fajnál van, nálam csontvázkutya, az elfeknél is van valami kisállat.

A ghoulok szerintem teljesen jól használhatóak zombinak, a csontváz dobozokban rengeteg a fegyver (igaz, csak kard és lándzsa, de van mindből elég), viszont ami nekem negatívum volt, az a testtel összeöntött pajzs, mert így összesen 2 figurát tudtam kihozni BB-hez a bal karok hiánya miatt. A revenant dobozban gyakorlatilag a csontvázak lábrészei vannak díszesebb páncélzatú felsőtestekkel, itt szerencsém volt, mert command groupot rendeltem, így itt is volt két bal kar a Wight-jaimhoz, de ezek sajnos ugyanazon a két felsőtesten, mint a csontvázaknál, de cserébe voltak felragasztható páncélok, amik ugyan nehezen kapcsolódtak a csontváztestekre, de végül nyert a ragasztó.

A doboz nekem megfelel, belefér a teljes BB-csapatom elmozdulás nélkül, mert a talpakat megfogja a szivacs.

Ja, és Manticék minden sprue-ra öntenek valami ajándékot is, mint itt pl. a halott törpe. Nálam ilyen csontos-fegyverdarabos kupac, egy földből éppen kikelő csontváz és persze a csontkutya volt eddig ilyen.
süti beállítások módosítása