Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2010.05.23. 18:00 Petrow

Indul a Show!

Pár hete egy, a 40k-val éppen csak ismerkedő hobbitárssal leveleztem, és ő feltette a százforintos kérdést: melyik a legjobb sereg? Természetesen azt válaszoltam, hogy ilyen nincs, az a legjobb sereg, ami neki tetszik a fluff és a figurák kinézete alapján; amivel öröm játszani. Minden más csak ráadás, és a codexek, valamint a figurák sorozatban történő gyártása miatt nagyon gyorsan változik is.

Aztán nem hagyott nyugodni a gondolat: TÉNYLEG nem lehet rangsort felállítani a seregek egymáshoz való viszonyáról Warhammer 40k-ban? Elsőre arra jutottam, hogy nem. Van, akinek a horda jön be, van, akinek az elit-sereg. Egyik frászt kap az elda páncéltól, a másik el sem tudja képzelni, hogy powerarmourt mázolgasson napszám.  Barna MILF vagy szőke főiskolás, vékony fekete vagy gömbölyded vörös, körte vagy alma. Nem nagyon van közös keresztmetszet.

Aztán tovább gondoltam, hogy mégis lehetnek olyan (félig-meddig) objektív szempontok, ami alapján egymáshoz lehet viszonyítani a seregeket.  Hogy aztán a játékos ebből mit tart majd fontosnak, és mit nem, azt már ő dönti el.

Hirtelen felindulásból tehát útjára indul a

NAGY SEREGÉRTÉKELŐ SHOW

 

ami a következő 8 napban folyamatosan bővül az egyes seregekkel - szóval tessék hozzánk gyakran visszalátogatni.

Pár dolog, amit nem árt tisztázni:
- ez a lista egy objektív szempontok alapján összerakott szubjektív értékelés. Nincs szándékomban senkinek a seregét fikázni, vagy lehúzni.
- ennek megfelelően kéretik nem hatéves szintre elvinni a kommentelést, de természetesen minden pro és kontra véleményre vevők vagyunk
- terv szerint a lista nem végleges, a folyamatosan frissülő megjelenések miatt változhat, így a mostani értékeléstől a seregek feljebb - lejjebb kúszhatnak

És akkor most lássuk az értékelési kritériumokat, ami alapján a seregek meg fognak mérkőzni a következő bő 2 hétben:

Modellezés (összesen 15 pont):
- Figura-ellátottság (5 pont): a codexben szereplő egységekből hányhoz készült figura. Itt is súlyozva kerülnek értékelésre a dolgok, nyilván nem akkora tragédia egy speciális HQ karaktert sk legyártani, mint ha mondjuk egy troop választáshoz kell várni a figurákra.
- Műanyag figurák (5 pont): egyértelmű, hogy a műanyaggal könnyebb dolgozni; alakihatóság, konvertálás és festhetőség tekintetében úgy viszonyulnak egymáshoz, mint Lenke néni és Dobó Kata... pénztárosi képessége. A sok műanyag itt jóóó.
- Konvertálás (5 pont): kicsit már nehezebben értékelhető dolog, ugyanis minden sereghez jönnek ki álleejtős átalakítások a tehetséges modellezők kezei alól. Itt a lehetőségek mellett inkább azt hivatott értékelni, hogy a sereg összetétele úgy általánosságban mennyire támogatja és igényli a konvertálást.

Játék (összesen 35 pont):
- Szabálytámogatottság (5 pont): FAQ és codex ellátottság. Ezeréves, out-date codexxel kell harcba szállni, vagy naprakész FAQ és codex van kiadva a sereghez?
- Lövés (5 pont): a távolsági harcban mutatott képesség
- Közelharc (5 pont): ha nem Robin Hood, akkor legalább Little John legyen - vagyis milyen jól tudja szíjjecspatani' az ellenfél fejét egy féltéglával?
- Pszíképesség / pszívédelem (5 pont): bár messze nem olyan hangsúlyos, mint a WH fantasy battles-ben, de nem elhanyagolható szempont a különböző mágikus képességek arzenálja, és az ellenük való védekezési képesség
- Tápos sereg (5 pont): Viszkethetnékem van ettől a ponttól, de csak azért is beleveszem. Vagyis mennyire lehet belőle kiállítani olyan listát, ami maximalizálja a sereg előnyeit, minimalizálja a hátrányait, és jó eséllyel veszi fel a harcot az ellenfél hasonló stílusú seregével?
- Versenysereg és változatosság (5 pont): A kompetitív játékokban mennyire variálhatóak a seregösszeállítási sémák? Több lehetőség is van, vagy mindenki csak 1-2 bevált listát nyomat?
- Tanulógörbe (5 pont): vagyis mennyire nehéz játszani a sereggel. Mennyire kell észben tartani a speciális szabályokat, mennyire megbocsátó az adott faj a hibákkal szemben, mennyire kell megdolgozni a győzelemért?

Hamarosan érkezik az első faj kiértékelése - öveket eloltani, cigiket becsatolni, mert hamarosan felszállunk!

>> Itt folytatódik a post >>>" />

4 komment

Címkék: ismertető beharangozó hobbi sereg miért jó játszani nss


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr822022513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2010.05.23. 20:48:21

Nem játszom, de versenyeredményeket, szabálykönyveket, és az egyéb tényezőket megnézve ha a legjobb versenysereget takar, akkor talán a Káosz (ami viszont így játszva baromi egyoldalú, unalmas, és a fluffot is megerőszakolja), ami figurákkal is elég jól el van látva, és szétkonvertálhatod az agyad, viszont az összes szempont alapján az ork. A kritériumaidat átnézve nálam 45-50 pont körül vannak :D

Viszont ha a hangulatot nézzük, akkor az Inkvizíció (közelharcos inkvizitorral, nem kemper köcsöggel) mindenféle harcimacák és Shiny Space Marine nélkül, enyhén náczi beütésű Stormtrooperekkel, Arcoflagellantokkal és Penitent enginekkel megtűzdelve. Kár, hogy a mostani WH kódex szerint ez nagyjából életképtelen felállás...
Btw én MAJDNEM elkezdtem egy ilyen sereggel játszani, csak aztán közbejött a Hordes :)

gerry666 2010.05.23. 21:06:14

Jó poszt:D Nem pont én kérdeztem tőled ezt?:P De Ez a post nagyon hasznos nekem és haveri társúságomnak úgyhogy tényleg köszi ezt a cikket:) (remélem necronokal kezded az értékelést ;) )

ügyfélszolgálatos 2010.05.24. 01:23:48

Én mondjuk nem pontoztam semmit sehová seregválasztásnál. A DOW után nyilvánvaló volt, hogy Ig lesz az én seregem legyen bármilyen is.

Ladislaus 2010.05.24. 13:36:06

Érdekes elgondolás, bár a "legjobb" sereg tematikánál én megbontanám és a modellezést valamint a konkrét játszhatóságot/listákat külön-külön rangsorolnám.
süti beállítások módosítása