Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.07.15. 07:51 Ladislaus

Acmar fosztogatói - I. Fejezet (by Triumvirátus)

Íme az első cikk (battle report) az Ignác-Imre-Laci (Ladislaus) triumvirátustól, szerintem nagyon színvonalasra sikerült. Mivel nem kis terjedelmű a kampány report, ezért két részletben olvashatjátok, a kommentekben pedig tessék véleményeket mondani! :)

SAM

BATTLE REPORT

- Acmar fosztogatói -


 

Az Acmar rendszer már régóta erős és stabil bázisa volt a Birodalomnak, és nagy erőkkel (fegyverek, élelmiszer és emberanyag) támogatták Cadiát, valamint a szektor-parancsokságot, hogy a Káosz Szeméből előtörő hordákat féken tartsák. A Cadiai Kapu az évezredek során számos csapást hárított el, azonban Abbadon, az újabb invázióját a birodalmi háttérvilágok meggyengítésével tervezte előkészíteni. Parancsára egy kisebb káosz-flotta sikeresen átcsusszant a birodalmi védvonalakon, és most több környező világot is fanatikus prédikátorokkal, és kultistákkal fertőzött meg. Céljuk az volt, hogy amint egy bolygón meggyengül a Császárba vetett hit, ott a felkelők élére állva átveszik a bolygó irányítását.

Egy napon aztán az Acmar rendszerben is megjelentek a nyolcágú csillaggal díszített, romlást hozó űrhajók is….



A küldetések általános szabályai:

1000 pont

Kötelező:
1 HQ
2 Troop

Opcionális
+2 Troop
2 Elit
2 Fast Attack
2 Heavy support

Egyéb megkötés nincsen.

A csaták háttere röviden: Az Acmar-on az eretnekek szekták elszaporodtak, és nemsokára megjelentek a Káosz erői, hogy megkaparintsák a bolygót. A védők segítséget kaptak a Birodalmi Öklöktől, azonban az Öklök fanatizmusa néha túllő a célon, és a saját Őrségükben is ellenséget látnak.

I. FEJEZET

1. küldetés

Chaos Space Marines vs. Imperial Fists

Dzsungel harc. „Védd meg a tornyot” (capture&controll)
Deployment: Dawn of War

A terep viszonylag szimmetrikusra sikerült, így mindkét térfélen volt egy-egy torony, ezek jelképezték a megszerzendő (megtartandó) épületeket. Volt még egy kis erdős rész, és néhány rom is, hogy azért valamennyi fedezék és cover-save dobás is lehetséges legyen.

Laci (Chaos Space Marines):

Az új 5.ed.-ös SM kódexben szereplő egységek ellen való készülődés sok fejtörést okozott, amit még megnehezített a viszonylag limitált modellkészlet is. Végül is HQ-nak jött a Khorne jellel és szárnyakkal rendelkező Démonherceg, Elit választásnak (más erősebb járművel sajnos nem rendelkezem) a káosz-Rettenthetlen rakétavetővel és plazmaágyúval felszerelve, gyalogsági választásnak egy tíz fős berzerker osztag és egy tíz fős káosz-gárdista osztag (lángszóróval és meltával felszerelve) a jó öreg káosz-rhinóba bepakolva. Heavy Supportként pedig lézerágyús Havoc team sáncolta be magát az erdőbe. Nem tudtam, hogy Imre drop poddal, vagy Land Raiderrel fog-e támadni, reménykedtem, hogy inkább marad a Drop Podnál.

Sajnos Imre az utolsó pillanatban (némi elszámolás következtében) a Land Raider mellett döntött (Crusader pattern), és a rettegett assault-terminátorokkal teletömve. Éljen…

A csata eleinte jól alakult, a Land Raider tartalékban maradt, így a rhinóval előretörő osztag megtizedelte Imre egyik erdőben sunyuló gyalogsági szakaszát, valamint a terminátor-könyvtárosának is bevittek egy sebet. A Démonherceg óvatosan lopta a távolságot, hogy az esetlegesen előretörő Land Raidert szétverje. Azonban nemsokára jött a fekete leves, mivel a Káoszistenek átkával bíró (Fluff-nak nagyon ott van, de másra nem igazán használható) Káosz-Rettenthetetlen sikeresen szétlőtte a berzerkereim felét, míg a Démonherceget az időközben felbukkanó Land Radier-ből előtörő terminátorok szétkapták – míg ő démonokra annyira nem jellemző hősiességgel védte az időközben szétlőtt rhinó roncsaiból kilődöző gyalogságot. (időközben derengett, hogy itt a boltersortűz-rapid fire opcióval talán okoz némi veszteséget a termintároknak, de sajnos nem jött be a dolog.) Innentől kezdve mészárlásba fulladt a mérkőzés, de a legalább döntetlen reménye miatt végigjátszottuk. Ennek következtében egyedül a megveszett Rettenthetetlen maradt a pályán, reménytelenül kaparászva (hogy Nurgle sújtsa ragályaival a káosz-rettenthetetlen kiagyalóját) a Land Raider páncélját. A Havoc team is mielőtt tisztán rá tudott volna lőni a Land Raiderre, a terminátorok prédájává váltak, így lényegében minden esélyem elszállt, hogy legalább egy kicsit is meg tudjam sebezni ezt a technológiai szörnyszülöttet.

A győzelem így 1 db birtokolt objektívával végül Imréé lett.

A csata tanulsága számomra az volt, hogy egyrészt a Káosz-Rettenthetetlent száműzöm a sereglistákból, maximum valami hihetetlen trükkös kombóba, vagy csak nagyon muszájból fogom valaha is használni. A másik pedig hogy a Land Raider +Assault Terminátor kombináció ellen sürgősen ki kell találnom valamit, mert jelenleg nem igazán rendelkezem annyi, vagy olyan képességű egységgel, amivel számottevő károkat tudnék nekik okozni.

Imre (Imperial Fist Space Marines):

HQ-ként a terminátor-könyvtárost választottam, vortex of doom és machine curse kiegészítésekkel, troopnak két taktikai egységet, alalpvetően plazmavetőkkel. Elitként 8 Assault-terminátort (thunder hammer -storm shield kombóval), heavy supportként pedig egy Landraider crusadert. Erősen gondolkoztam a drop-podon, de végül egy elszámolás eredményeként végül ez kimaradt a játékból.

Ebben a küldetésben nem bonyolítottam túl a dolgot, gyakorlatilag ki akartam próbálni a Landraider-assault termintár kombinációt és meg kell mondjam elég brutális. Az „egyszerű” gyalogság vagy a terminátor-könyvtáros gyakorlatilag csak az asszisztencia kedvéért volt itt, hogy meglegyen a létszám. Sajnos tapasztalatom szerint a pszi alkalmazás csak fluff, elég kocka szerencse, hogy mi jön be – ennél biztosabb kombinációkra szeretek építeni. A plazma és egyéb konzervnyitogató fegyverek sokkal erősebbek mint a Machine curse, a Vortex of doomnál pedig kétszer kell dobni (sikeres pszi és szóródás), ráadásul elég rövid a hatótávja. A játékban a döntést egyértelműen az assault-terminátorok jelentették gyk elsöpörtek minden ellenállást.

Tanulság, hogy mindig legyen assault-terminátor és land raider a tarsolyodban! Általánosságban elmondható, hogy a viszonylag kis létszámú, nagyobb egyéni erejű egységek ellen a választás ideális volt, a plazma és nehézlézer már troop szinten is elég jó eredményeket ér el.

2. küldetés

Chaos Space Marines vs. Imperial Guard


Városi harc. „Foglald el az épületeket” (seize ground)
Deployment: Pitched battle

A terep erősen szabdalt, sok törmelékkel és rommal borított volt, így az igazi urbánus gerilla-harcot ígért, és a szétlőtt Sztálingrád, vagy a Berlin pozitív életérzését sugározta magából. A pályán szétszórva négy stratégiai pont volt, ezeket kellett megkaparintani.

Laci (Chaos Space Marines):


A Birodalmi Őrség ellen a Káoszgárda mindig is nyeregben érezhette magát, ráadásul a mozgékonyabb Raptorok és a szárnyas Démonherceg, valamint a megidézhető démonok remek lehetőségeket rejtenek magukban a lomhább Birodalmi Őrség ellen. Így ennek szellemében HQ egységként jött a jó öreg Démonherceg, Fast Attack egységként öt db. Raptor lángszórókkal felszerelve, a gyalogságot pedig hat rinyóba pakolt berzerker, valamint két káoszgárdista szakasz alkotta, valamint egy szakasz kisebb démon, akik a Hipertérben várakoztak a megidézésükre.

A csata pompásan indult, a Démonherceg egyből lecsapott az óvatlanul előre tolt gyalogságra, bőszen aprítva őket. A gyalogságom és a raptorok is megindultak a beásott gárdisták felé, akiket aztán nagyrészt felkoncoltak illetve megfutamítottak. Ignác azonban készült meglepetéssel, és a hátamba (ahol a tíz fős gyalogság várakozott az egyik objektívát foglalva) dobott egy tíz fős Karskin osztagot, akik aztán a hellgun fegyvereikkel komoly pusztítást végeztek, de elkövették azt a hibát, hogy az ikonhordozót nem tudták kiiktatni. Természetesen a körömben már jöttek is a kisdémonok, akik aztán túlélve a deep strike első körének mozdulatlanságát, szépen megcsócsálták a rohamosztagosokat. Szóval minden szépen alakult, bár a meggyengült démonherceget a hátul állomásozó Le Man Russ tank kilőtte, de semmi gond, az ötödik körben egy objektíva az enyém volt, kettőre pedig már csak 6” távolságra voltam, míg Ignác csak egy objektívát birtokolt. Na, és akkor jött a hidegzuhany, mivel az 5. ed. rendszernél már az 5. kör végén dobni kell, hogy véget ér-e a küldetés, amit sikeresen ki is dobtunk. Kész, a Káosznak harangoztak, ideje hazahúzni, mert elkészült az immatériumos ebéd, amit minden tisztességes káoszhívőnek otthon kell elfogyasztania.

Szóval az erős kezdés ellenére maradt a döntetlen.

A mese tanulsága nem sok, a démonherceg szárnyakkal remekül használható egység a sok fedezék között, egyrészt mint a gyalogságot terrorizáló és lekötő egység, másrészt meg a nehézfegyverek tüzét vonzó mágnes, ami remek, mivel a káoszfijjúk gyomrát is megfekszi a Battlecannon nagysablonos lövése. A raptorok szintén tökéletes választásnak bizonyultak, csak lehet, hogy többre lenne szükség, hogy hamarabb megtisztítsam az objektívákat a hamis császár szolgáitól.

3. küldetés

Imperial Guard vs. Imperial Fist.


Éjszakai harc. „Purgáld ki az eretnekeket” (annihilation)
Deployment: Pitched battle/Night fight

Ez egy erdős terep volt némi rommal ill. épülettel díszítve.

Ignác (Cadian Imperial Guard):

Mivel ezt a csatát pár nappal az új kódex megjelenése után játszottuk, még nem teljesen tiszta koncepcióval vágtam bele a küzdelembe, csak annyi ötletem volt, hogy betárazok a szakaszoknak plazma puskát, hogy ha közel jön jól lezúzzam. Vittem még egy Russ-t és egy kimérát, hogy legyen némi jármű támogatás. Elitként egy meltás karskin osztagot vettem, hogy vagy a landraider vagy ha jön mondjuk egy wirhlwind akkor legyen mivel leszedni.
Vettem még az apróból egy osztag aknavetőt, hogy legyen mivel zargatni az ellent.
Ezzel szemben Imre hozott két taktikai osztagot egy könyvtárost hq-nak meg 2 x 5 assault termit a jó kis TH+SS kombóval. És egy assault marine osztagot, csak úgy. A felállásra természetesen a DOW –ot dobtam (nyilván mert ezt útálom a legjobban). Így én egy statikus védelemre építettem. Gyalogság elől tank hátul. Nem is alakult a dolog rosszul az egyik tactical marine szakaszt egy lövéssel 70%-ban letakarította a Russ, a maradékkal a hős gyalogság a „First rank, FIRE! Second rank, FIRE!” paranccsal lelövöldözte (igaz a plazmások jól megsültek). Imre az assault termikre épített, be is deep strike-olt a tankom elé amit hibásan nem fedeztem a gyalogsággal eléggé. A második öt termi rontotta az ugrást és én pakolhattam fel őket (jól a tábla másik felébe), nem sok vizet zavartak. Nos a sikeres termik megborították a tankot, a kimérát, az aknavetősöket (aki nulla találatot értek el a csata folyamán), aztán kb. 100+ lövésre megfeküdtek. Én az assault marine-ok mögé dobtam le a karskinokat, hogy jól ledurrantsák a hellgunnal őket, de csak részleges eredményt értek el. Igaz a csata végéig feltartották Imre egységét. Még az utolsó körben letakarítottam a második taktikai osztagot és így pontértékre nyertem. Jó csata volt, el is neveztem a Company Commandert Col. Eisen-nek.

Imre (Imperial Fist Space Marines):

Mivel az IG különösen jó a járműelhárításban és nagyon sok egysége van, úgy döntöttem, hogy a járműveket most mellőzöm és inkább közelharcra, meg a troopokra építek. Így egy chapter master jött boltgunnal és power fistel,  2x10 fő űrgárdista, heavy bolter/plasma cannon-plasma gun kombóval +melta bombákkal és plazma pisztolyokkal az őrmestereknél. Egy teljes assault squad 5 flamerral és egy melta bombával, valamint 10 assault-terminátor.

Eredmény: A Russ ágyúja első lövésre letakarított 7-et az egyik troop szakaszból, és megpecsételődött a sora. A másik lövöldözött de nem sok sikerrel. Az assault-terminátorok egy része mellément, így a csatát bukták, hátul kullogtak. A maradék öt termi egész jól teljesített, de végül a statisztikai valószínűség oltárán egyenként elhullottak. (Kellett volna oda a másik 5 terminátor) A karskinok feltartották az assault marinokat, így azok nem értek fel segíteni a terminátorokat. A chapter master szinte semmit nem alkotott. A végén még a maradék troop is elesett, így az IG nyert.

Tanulság: Az elgondolás jó volt, de a kocka szerencsével nincs mit kezdeni. Alig jött be valami a csata során amit terveztem, ráadásul a LMR iszonyatosan durva, és a védekező IG-t akkora létszámban nagyon nehéz kivakarni.

Összesítő:

Káosz:            1 döntetlen, 1 vereség

Birodalom:         1 győzelem, 1 döntetlen
(a Birodalmon belüli csatározásokat nem értékeltük)

A Császár Békéje és Kegyelme legyen veletek!

Ignác
Imre
Laci (Ladislaus)

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK...

>> Itt folytatódik a post >>>" />

6 komment

Címkék: ig káosz vendégművész battle report űrgárdista triumvirátus


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr231242885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huntroll 2009.07.15. 14:51:08

Engem érdekelt, csak a geistwaldon még mindig a GD-s írás volt fenn a bloglinkeknél, és általában onnan lépek be ide :P

Amúgy nagyon jó batrep, még ilyet. :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.07.15. 16:24:08

Szarakodik a blog.hu, nem műxik az RSS feed, és most spec a kommentekről sem kapok emilt. :S

Mértkellnick? 2009.07.16. 00:50:04

Nagyon jó lett, külön tetszik, hogy története van, "vezetődik" a dolog, mintha egy kisebb fajta liga lenne, és a sztori mellett még taktikai tanácsok is beférnek... Hajrá, hajrá, így kell ezt csinálni! :)

ügyfélszolgálatos 2009.07.16. 09:09:23

@Mértkellnick?: Köszi, jól esik egy kis buksi simogatás. A srácokkal kb. 16 éve szerepjátszunk, nem bírtuk megállni, hogy itt ne legyen valami kis háttér. Így jobban fekszik a "fluff"-hoz. A megírásban Lacié a fő érdem.

Ladislaus 2009.07.20. 09:47:45

Üdv mindenkinek! A Triumvirátus nevében is köszönöm a dicsérő szavakat! :-)
süti beállítások módosítása