Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2011.04.01. 23:59 Petrow

Miért jó (újra) játszani a Grey Knightokkal?

No, feleim az Úrban, akik túltették magukat a délelőtti ámokfutáson, és mégis visszanéztek, azoknak álljék itt jutalomként a legújabb codex ismertetője. Enjoy!

Démonvadász felzárkóztató - OKJ szám:666
 
A Démonvadász (más néven Ordo Malleus) szekció az Inkvizíció három fő rendje közül az egyik. A másik két ág közül az Ordo Hereticus a mindennapos elfajzásokat (Győzike, kibeszélő show-k) keresi és gyomlálja ki, az Ordo Xenos pedig az idegenek különböző kártékony ténykedését hivatott figyelni és megakadályozni, inkluzíve a kaptárflották megérkezése, vagy egy Necron kriptavilág ébredése.
 
Az Ordo Malleus az Alfa és Omega, ha hipertéri támadásról van szó. Ők olyan ellenfelekkel akasztanak tengelyt, akik láttán még az űrgárdista kapitányokból is kiszakad egy "acsászárb....ameg".
Bár soraik között megtalálhatóak a majdhogynem „közönséges” földi halandónak számító inkvizítorok és kísérőik, a sereg fő erejét a Szürke Lovagok rendje adja. Őket a többi űrgárdista rendházhoz hasonlatosan a Császár alapította, viszont a Hórusz eretnekség alatt, arra az esetre, ha a sz@r mégis túlságosan eltalálja a ventillátort, és a tékozló fiú vendégsikerre hozná a meccset.
 
Mit tudjuk, ez nem így történt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a „Chapter 666” jelű káptalan munka nélkül maradt volna. Van ui. 9 renegát légió, akiknek így vagy úgy, de sikerült elmenekülniük, és nem egy közülük démonherceggé avanzsált primarchával büszkélkedhet. Emellett pedig a káosz erői a Terra ostroma óta eltelt 10000 évben sem szűntek meg fertőzni a birodalom bolygóit és lakosait.
 
A Démonvadászok a birodalom többi elit erőihez mérten is kevesen vannak, de ahová ők kellenek, ott már általában a létszám úgysem döntő tényező. Egy sima Grey Knight úgy viszonyul a sima űrgárdistához, mint Navy Seal egy Ryan közlegényhez.
Szervezeti felépítésük és a démonok minél hatékonyabb irtására történő képzésük okán nem is nagyon vesztegetik az erejüket / idejüket holmi csipp-csupp konfliktusokra. Persze, ha az útjukban áll valami idegen csürhe, boldogan kardélre hányják őket, de az igazán méltó ellenfeleik a démonok és a különböző pszí-használók. Minél gonoszabb és erősebb, annál jobb.


 
A laikus olvasó most azt hiszi, hogy ők a fehér páncélos jófiúk, pedig nem. Itt a lovag bevágtat a barlangba, legyőzi a sárkányt, majd az orális hálakimutatásra igyekvő hercegkisasszonyba is visszakézből belevágja a kardját, biztos, ami biztos. Klasszikust átfogalmazva: hogy ki a bűnös, én mondom meg. Ezzel meg is adják az erkölcsi alapot, hogy gyakorlatilag bárki ellen harcba indulhassanak.
 
Retro & Intro
 
A szürke csürhe utoljára a 3. kiadásban látott új codexet, azóta pedig ezen vegetáltak. Pontosabban inkább katatón állapotban feküdtek, mert a szövetségesi rendszerben hozható 1-2 osztagon kívül nem nagyon találkoztunk velük az asztalok mellett. Mint a játékrendszer top-3 elhanyagolt fajának egyike, teljesen megérdemelten kaptak új seregkönyvet. Hogy rögvest eloszlassam a kételyeket: a szövetségesi rendszernek vége. Finito, konyec, ende. Nincs több egészpályás pszí-csuklyás brother-captain, sem S6-os GK terminator osztag, sem kölcsön-orgyilkos. Ha ilyenre vágysz, szerezz be egy Witch Hunter codexet.
 
Minden Grey Knight osztag rendelkezik a Combat Squad és az And They Shall Know No Fear szabályokkal. A démonok ellen megkapták a Preferred enemy szabályt, ami szerintem már csak a hullagyalázás funkciót tölti be. Így is rengeteg játékszer van náluk, ami térdre kényszeríti a hipertér lakóit, nem kell megvárni, hogy pofozkodásra kerüljön a sor.
 
Ha már pofozkodás: a korábban nemes egyszerűséggel +2 erőt adó Nemesis fegyverek is alapos áttervezésen estek át: van itt Nemesis Kard, Nemesis védőpálca, Nemesis Doomfist – szóval Bunkó teljesen jogosan teszi fel a kérdést: „Tudjátok, mi az, hogy Nemezis? Az érintett erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.”
 
Lássuk, hogy mik is ezek a büntetések:
Minden fegyver - amellett, hogy powerweapon - egyben Force weapon is, vagyis aktiválásuk (pszí-teszt) után az első mentetlen seb kinyírja az áldozatot, akkor is, ha marad még sebpontja.
Démonok és pszík ellen ez annyiban módosul, hogy ha nem végez velük azon nyomban a penge, akkor egy Ld teszt-után még mindig megfeküdhetnek – nesze neked eternal warrior. Éljen a speciális szabály alól kivételt okozó szabály alól kivételt okozó szabályt adó szabály-alkotás...
A sima kard közelharcban egyel megnöveli viselője sebezhetetlen mentőjét, de önmagában nem ad invu save-et, és a távolsági támadások ellen sem véd.
A falchion +1 támadással ruházza fel viselőjét, az alabárd pedig +2-t ad a modell kezdeményéhez. Utóbbihoz érdemes megjegyezni, hogy az előző kiadás fém modelljei a mostani terminológia szerint szinte kivétel nélkül alabárddal felszereltnek számítanak. A régi ismerős démonkalapács is visszatalált, ami nem más, mint egy Thunderhammer, a Nemesis fegyverek speciális képességével felruházva. A védőpálca közelharcban egy 2+-os sebezhetetlen mentőt ad – viszont az osztagokban többnyire csak 1 modell hordozhatja. Maradt még két darab, ami közül a Doomfist lényegében egy dreadnought közelharci fegyver, és a pallos (greatsword), amivel a találat, sebzés és páncélátütés is újradobható.
 
 
Emellett kisagyra is gyúrtak a srácok: rengeteg pszí-képesség, valamint pszí szívató alkalmasság került hozzájuk. A táposabb karakterek körönként 2-3 varázslatot is alkalmazhatnak, járműveik pedig psyker pilótáiknak hála képesek levédeni a nem lő / nem mozog effekteket.
Aegis szabályuknak hála minden, ellenük célzott varázslatra -1-es Ld-vel kell dobni a pszí-tesztet, ami az esetek harmadában-negyedében már elég ahhoz, hogy a varázslat ne működjön és/vagy visszaüssön a használójára.

A Brotherhood of Psykers az egyetlen szabályuk, ami inkább hátrány, mint előny, ui. csak az osztagvezető Ld-jére dobhatnak tesztet varázsláshoz, hiába van mellettük egy magasabb értékkel megáldott karakter.

Ha már megemlítettem a pszí-képességeket, lássuk, mik szerepelnek itt:
Fortitude: járművek használhatják, a már említett shaken / stunned lerázására
Hammerhand: a legáltalánosabb varázslat, +1 erőt ad az adott közelharc végéig. Különlegessége, hogy az erőduplázás ELŐTT adódik hozzá a Strength karakterisztikához.
Holocaust: 12”-re lőhető, S5 AP- nagysablon. Sajnos közelharcba már nem lehet bevarázsolni, de van ott helyette más finomság. (az oldal üzemeltetője figyelmébe: a cikkben található nagymennyiségű holocaust meg guard emlegetés miatt számolj rá, hogy hamarosan igen előkelő helyre tesz minket a google bizonyos jobbkormányos körök keresőszavaira.)
Psychic Communion: szabadon választhatóan +1/-1-et adhatsz a tartalékdobáshoz. Kummulítív a többi hasonló képességgel / varázslattal.
 
 
Nézzük, kik is kerültek a családi mosolyalbumba
 
Grand Master: az ügyeletes faszagyerek, igen marcona közelharci értékekkel. Pszí-képességei között megtalálható a Hammerhand és a Holocaust, emellett pedig szinte az összes Nemesis fegyverből és egzotikus távolsági büntetőből válogathat. Különösen fontos képessége a Grand Strategy, aminek hála felpakolás előtt kiválaszthat D3 egységet (gyalogság, jump infantry, monszta vagy walker, de nem IC), aminek különleges parancsokat adhat – akárcsak egy lebutított Black templar eskü.
- Hammer of the Righteousness: az egység a to-woundra dobott egyeseket újraszórja
- Shield of Blades: a kiválasztott osztag coutner-attack képességet kap
- Spear of Light: az egység scout képességet kap. Igen, első körben az arcodba kaphatsz akár 3 dreadnoughtot.
- Unyielding Anvil: az egység pontszerző lesz
Ugyan hozzáférhet az Orbital Strike képességhez is, de az ő esetében inkább a brutális közelharci támogatáson van a hangsúly. Valószínűleg kötelező választás lesz.
 
Brother Captain: Hasonlóképp kemény legény, aki a GK górék standard felszerelésének számító terminátor-páncélban feszít karddal-stormbolterrel-Iron Halo-val. Ezt megspékeli még a különböző gránát-szelekció, amihez hasonlót eddig nem láttunk. Hölgyeim és uraim, kéretik kapaszkodni, a GK terminátorok véres tréningek során megtanulták kezelni a gránátokat! Nemcsak frag és krak van náluk, de pár egzotikus példány is helyet kapott. A Psyk-out grenade pl. 1-re csökkenti a psyker célpont kezdeményét, rad grenade-jük segítségével a célpont szívósságát egyel csökkentik, ami az Instant Killnél is számít, psychostroke gránátjuk pedig a legkülönbözőbb vicces dolgokat süti el  (az ellenfél 2-es LD-vel rohangál, esetleg először a sajátjait csépeli). Egyetlen nagy gond van vele: ezen képességei szóról-szóra megegyeznek a Grand Masterével, aki 25 pontért adja a Grand Strategy-t, ezzel pedig nem tud versenyre kelni. So long, and thanks for all the fish.

Brotherhood Champion: A káptalan fő kardforgató bajnoka, aki a standard támadás helyett minden közelharci fázisban kiválaszthatja, mit szeretne csinálni. Vagy rázúz minden ellenfélre talpkontaktban 1-et, vagy nem támad, de minden rontott mentőt újradobhat, vagy D3 (rohamnál D3+1) 10-es kezdeményű támadást vihet be egy szörny, vagy IC ellen, akivel talpkontaktban áll. Emellett a to-hit / to wound újradobás képessége is ott figyel nála, ha pedig elveszti egyetlen sebpontját, Heroic Sacrifice pszí-képességével bevihet egy végső közelharci támadást, ami ha talál (márpedig WS7-nél többnyire igen), akkor a kiválasztott modellt bizony le kell venni mindenféle cécó nélkül.
Ennek ellenére ő sajnos csak egy újabb hangulatos egység, ami maximum fluff-meccsekben fog szerephez jutni. 100 pontja ugyan bagónak tűnik, de a kiváló, ám meglehetősen öncélú közelharci tápok és az 1 sebpont egyszerűen nem rúg labdába a seregszintű támogatás mellett.
 
Librarian: a Space Marine varázslóknál államcsíny van készülőben. Ha trónfosztás nem is történt, azt mindenképpen elmondhatom, hogy a GK könyvtárszaka minden téren felveszi a versenyt a Space Wolf Rúnapappal. 150 pontért 2 pszít nyom el körönként (200 pontért 3-at), termi-páncélban feszít, és ugyan csak 2 woundja van, de a psychic hood nála sem hiányzik. Képességei pedig ultimate támogatóvá teszik – a GK seregekbe VIP belépője lesz.
 
- Dark Excommunication: exkluzív démonszopató képesség – nem csak Slaanesh hívőknek. Démont célozva az elveszíti minden démoni ajándékát. Látatlanban nem hiszem, hogy túl népszerű választás lenne, lévén a 40k bottom 3 fajának egyikét alázza tovább, akikkel nem nagyon kerülünk össze.
- Smite: ugyanaz a használhatatlan S4 Ap2 Assault 4 lövés, amit minden codexbe beletesznek, és mindig van nála jobb.
- Vortex of Doom: szintén a Space Marine codexből átemelt sablonos lövés
- Sanctuary: a 12”-en belüli Grey Knightokra rohamozó osztagoknak veszélyes és nehézterep-tesztet kell tenniük
- Warp Rift: nem szeretted a Wolfok Jaws képességét? Tessék, itt van lángszórós kivitelben, ami ráadásul járműveken auto penetrate-et okoz. Nem, ez utóbbi most tényleg nem szándékos volt.
- Quicksilver: 10-es kezdemény egy osztagnak, 6”-en belül, vagy akár saját magának is.
- Might of Titan: +1 erő, ami összevonható a hammerhand-del, emellett pedig +D6 páncélátütés. És nem csak neki, hanem az osztagának is.
- Shrouding: 6”-en belül minden osztag fedezékmentője egyel javul, akinek pedig nincs, az is kap egy 6+-t.
- Summoning: Könyvtárosunk rámutat egy osztagra, bárhol a pályán, és az huss, oda is deep strike-ol hozzá, 6”-en belülre. Mivel a librariannál lehet teleport homer (meggátolja a szóródást), valamint vehet Servo skulllokat (ezekhez 12”-en belülre érkezve a sablonos lövések és a Deep Strike-os egységek egyel kevesebb D6-ot szóródnak), valamint egy filléres Warp Stabilization field nevű okossággal a járműveket is odaszippanthatja magához, elég sok lehetőség van ebben a képességben is.
 
Inquisitors (Ordo Malleus, Hereticus, Xenos): alapból piszok olcsó, de nem túl marcona statisztikákkal megáldott karakterek, akiket karácsonyfa módjára tele lehet aggatni. Ha fluff-elem kell a codexbe, ők azok. Van itt démonpengét forgató psyker inkvizítor, plazma-elszívót használó idegenvadász, radioaktív gránátokkal felszerelt, pszígyilkos bolterrel rohangáló artificer armouros boszorkányok pörölye. Szóval változatosságban nem lenne hiány, ha nem HQ helyet vinnének. De legalább adott a lehetőség a fun seregek kedvelői előtt is.
 
Techmarine: a papírhalmozók 40. évezredbeli megtestesítője. Nem elég, hogy Űrgárdista, nem elég, hogy azon belül Grey Knight, emellé még egy Techmarine MSc diplomát is bezsebel. A Marine Codexben megismert járműjavítást tápolja Reconstruction nevű pszí-képessége, emellett pedig ő is tud romokat erősíteni. Ő mutatja meg igazán, mennyire fuxos egy chapter is a GK, ui. ő egyszerű talpas szerelőként is hozzáfér az emberiség egyik legritkább ereklyéjének számító Conversion Beamerhez. Két gond van vele: alaphangon 90 pont, és elit helyet foglal.
 

Purgation Squad: A nehézfegyveres osztag. Lehet náluk Psylencer néven futó géppuska (Heavy 6, S4 AP-, és a démont max. 4+-ra sebzi), a kéziágyúnak beillő Psycannon (S7 AP4, rending, Assault 2, vagy Heavy 4), és a 6-os erejű, 4-es AP-jű Incinerator lángszóró. Sajnos utóbbi kettő kicsit gyengült, lévén az ágyú csak 24”-re lő, és mindkettő ellen dobható invu mentő, de azért így sincs ok panaszra. Astral Aim képességüknek hála LOS nélkül lőhetnek az ellenfélre, és nem hat rájuk a night-fight. Az áldozat ilyenkor egy 4+-os, javíthatatlan fedezékre jogosult. Jah, hogy az incinerator ellen az sincs – hát sorry.

Purifier Squad: valószínűleg az elit FOC királyait köszönthetjük. Fearless-ek, emellett alapból 2-t támadnak, és nagyon durván fel lehet őket húzni közelharcra, szinte filléres fejlesztésekkel (Halberd 2 pont!). Hogy távolsági harcban se legyenek elveszve, akár 4 db Incinerator / psylencer / psycannon is lehet náluk, előbbi kettő ingyen. Cleansing Flame képességük pedig tényleg a ’nyádpics’ kategória: közelharc előtt 4+-ra az ÖSSZES ellenséges modell, akik közelharcban vannak velük, egy sebet kap – ami ellen ugyan mentő van, de dobjál belőle vagy 10-et… Egy megfelelő támogató-karakterrel nehéz lesz őket megállítani, és csak 24 pont darabja.

Venerable Dreadnought: A jó öreg kuka, 5-ös BS és WS, valamint a Fortitude képesség, és újradobható effekt, ha mégis kilyukasztanák. Reinforced aegis képessége figyelemre méltó, ui. a 12”-es területén belülre célzott pszíket -4-es Ld módosítóval kell dobnia az ellenfélnek. Tök jó lenne, ha a Venerable státuszért, és a +1 WS/BS-ért nem kellene +60 pontot kicsengetni az alapváltozathoz képest.


 
Paladin Squad: hős terminátorok gyülekezete, akik gyakorlatilag 55 pontért egyel jobb WS-el, és +1 sebponttal jönnek. 75 pontért Feel no Paint adó Apothecary is csapható hozzájuk, azonban az osztag túlfejlesztéséért bőven fizetni fogunk a pontértéken túl is. Képességeiknek megfelelően drágák, de nem eternal warriorok, nincs meg bennük a motoros nobok mozgékonysága, a 15 pontos plazma ugyanúgy 2+-on sebzi őket, valamint az S8+ instant viszi őket a pályáról. Akkor pedig nagyon nem lesz őszinte a mosolyunk, amikor egy Vindicator sablonja, vagy egy rossz deep strike egyetlen mozdulattal eltünteti 6-800 pontunkat…
 
Assassins: a közkedvelt és fluffos orgyilkos-házak mesterei ebbe a codexbe is utat találtak. Ezúttal már Inkvizítor nélkül is hozhatók, Move Through Cover, Fleet, Fearless és 6+-os Feel no Pain képességgel, 4+-os sebezhetetlen mentővel, valamint 8-as WS / BS párosítással rendelkeznek, emellett pedig mindegyikük meg van áldva pár speciális képességgel. Összességében sajna elmondható, hogy az előző kiadáshoz képest jócskán visszavettek a használhatóságukból. Íme a részletek:
 
- Callidus: Hogy kicsoda a Callidus Assassin? Hogy nem ismered? Ó, őt igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen hol olyan. Bámulatosan tudja változtatni az alakját. Akárcsak Pom-Pom, ez az orgyilkos is az álcázás nagymestere, aki azonban régi változatához képest az új codex nagy vesztese. C’tan pengéje most már csak egyszerű power-weapon, viszont azonnali halált okoz. Polymorphin képessége is visszafejlődött, ui. most már nem fog rohamozni, helyette egy ellenséges egység 3”-es közelébe érkezik, szóródás nélkül, akire D6 S4 AP2-es sebet oszt ki. A célpont Ld-jére sebző Neuro-shreddere is megmaradt és AP1 lett, azonban most már járműre hatástalan. A Word in an Ear képessége eltűnt, helyette be kell érnie egy Hit&Run + Stealth USR párossal.
 
- Culexus: igazi pszí-gyilkos, egy titkos génállományból kinemesített törzs, a Pariák tagja, akiknek nincs visszaverődésük a hipertérben. Sajnos ők is jelentős butításon estek át, viszont az Animus speculum néven futó vicces kalapjuk megmaradt. Segítségével 2 lövést adhatnak le 12”-en belül, S5 AP1-es módban, amihez MINDEN 12”-en belüli pszí +2-t ad. Az inkvizítorok psyker retinue-jával különösen viccesek. Van egy Psyocculum nevű távcsöve, amivel pszík ellen BS10-el lő (nem mintha nagy lenne a különbség), Etherium nevű felszerelésüknek hála pedig minden ellenfélnek egy 3D6-tal történő Ld-tesztet kell dobni, ha rá akar lőni. Sajnos közelharcban semmilyen extra fegyverrel nem rendelkezik
 
- Eversor: ennek a háznak a tagja nem más, mint egy túlpörgött hentes-mészáros. Furious Charge képessége itt új értelmet kap, ui. a normál 1 db támadás helyett ő D6 rohambónuszt kap, Neuro kesztyűje segítségével pedig a rontott sebeket dobja újra – a’la Lightning Claw. S4 AP2-es, mérgezett pisztolya és meltabombája pedig csak hab a tortán.
 
- Vindicare: mindenki kedvenc mesterlövésze, akinek ezúttal a pisztolyához és a puskájához is végtelen mennyiségű lőszert adnak. Lövészünk természetesen Infiltrate és Stealth szabállyal szompolyog. Maguk a fegyverek Sniper kézikészülékek és AP1-esek, emellett pedig lehet választani, hogy mit is tudjanak. Hellfire skulóval 2+-ra sebeznek, Shield breaker lőszerrel benyelt seb esetén a wargear adta invu-mentőket veszik el, Turbo Penetrator Anal Intruder változatuk pedig egyrészt két sebet okoz, vagy jármű ellen 4D6 (plusz ugye rending) átütést produkál. A matekfaktos olvasók kedvéért: ez közel 40% esély, hogy az első lövésre kinyitja szeretett Landraiderünket. Emellett a találat esetén mi, és nem az ellenfelünk döntjük el, hogy kit ért a sebesülés. Mondjuk ezt 145 pontért már el is várhatja az ember.
 
Henchmen warband: alapból elit választásként jönnek, FOC-on kívül, az inkvizítorok kísérőjeként. Ugyan csak annyian jöhetnek, ahány inkvizítor van a seregünkben, de Coteaz segítségével ez könnyen feloldható. Létszámuk 3-12 fő között változik, és összeállításuk legalább olyan változatos lehet, mint a tizedikről történő alakzatba vizelés. Amellett, hogy pontértékek tekintetében sincsenek túlzottan elszállva, néhányukhoz még hivatalos figura sem nagyon jött ki, így a konvertálók itt aztán kiélhetik magukat.
 
- Arco-Flagellant: ők a hús az osztagban, 5-ös WS és erő mellé ugyan csak T3 jár, de Feel no Pain és 4 támadás is ott figyel - ugyan már nem Power Weaponként.
 
- Banisher: lánckard, flak armour és egy kézi vízmelegítő (aka laspistol) figyel nála, de 15 pontért ez elég karcsú. Akkor is, ha támadásai ellen a démonok 6”-en belül újradobják a sikeres invu mentőket, és ellenük még Preferred Enemy szabályt is kapnak. Azt meg már nem is érdemes megemlíteni, hogy újabb 15 pontért láncöklöket cipelhetnek magukkal. Felejtősek.
 
- Crusader: ő szintén 15 pont, cserébe Stormshield és Power Weapon figyel nála. Nem kérdés, kinek a javára billen a mérleg.
 
- Daemonhost: egy démon, akit emberi testbe idéztek, és különféle rituálékkal kényszerítenek rá, hogy ezentúl új parancsolóinak engedelmeskedjen – ami nem feltétlenül tart sokáig, tekintve, hogy a 41. évezred harcmezőin kevés a nyugdíjas állás. Az átlagosnál magasabb S és T érték, 5+-os invu mentő és 10 pont figyel ennél az egységnél. Ezen felül pedig egy rakat démoni képesség, ami bizonytalan, mint a megélhetés. Minden kör elején véletlenszerűen jön ki, hogy mit kap: Feel no Pain, kétfajta lövés, Fleet+10-es kezdemény, 6-os erő, vagy éppen power-weapon támadás – eléggé szerteágazó ahhoz, hogy ne nagyon lehessen rá számítani.

- Death Cult Assassin: ő viszont nem ennyire szétszórt alkat– egy valamihez ért, de abban jó. Ez pedig nem más, mint a közelharc. WS5, I6, S4,  2 db energiapenge és egy 5+-os sebezhetetlen mentő is bejön, tetejébe pedig felezték az árát. A közelharcos purgálók szíve csücske.
 
- Inquisitorial Servitor: alapból nem mutat sokat; 10 pontért van nála 1 db Servo arm, és ha nincs a közelben felügyelet, akkor 50% eséllyel lefagynak. Viszont 3 gépagyú ingyen lecserélheti az energia-öklöt Heavy Bolterre, Multi Meltára, vagy 20 pontért plazmaágyúra. Tűzbázis osztagokba jók, a következő figurával egyetemben.

- Jokaero Weaponsmith: örvendhetnek a fluff kedvelők, ui. egy régi ismerős, az űr-orángután visszatért. Aranyos, szőrös kis maki, aki két kurkászás között csendben elbarkácsolgat magában, lemásolva az idegen technológiákat. Aztán lesz nagy nézés és álmélkodás, amikor a látszólag ártalmatlan karperecből hirtelen elővág egy atomvillanás erejű lövés, vagy a kissé megberhelt laspistol kétszer olyan messze visz, mint eddig. 35 pontját nem lehet eléggé megfizetni; lássátok, miért: kézi gyűrűi körönként lőhetnek vagy Multimeltaként, vagy Heavy Flamerként, vagy lézerágyúként, emellett 5+-os sebezhetetlen mentője is van. Az igazi táp pedig, hogy az osztagának fegyvereit is felhúzza. Rendingelő fegyver, +12”-re lövő ágyúk, egyel javított páncélmentő – a kocka dönt. Sőt, ha több maki van a csapatban, azok mindegyike javítja a sikeres berhelés esélyét.

- Mystic: Harci képességei említésre sem méltók, ellenben önjáró teleport homerként működik, így frankón célra tudja vezetni a Deep strike-oló osztagokat, esetleg járműveket is.

- Psyker: na itt viszont valaminek komolyan elgurult a gyógyszere; 10 pontért szórják utánunk darabját, és már egyetlen darab is egy S3 AP6-os nagysablont ereszt meg 36”-re. Ezt minden egyes psyker erősíti, erőben +1-el, AP-ben -1-el. Nagy erő ugye nagy felelősséggel jár, így a srácok egy Perlis esetén osztagszinten kapnak agyfőzést. OK, ok, 8-as Ld-vel jó eséllyel vagy nem jön össze, vagy az egész osztag megy a lecsóba, de akkor is…

- Warrior Acolyte: pofátlan egység. Csak hogy lássátok. 4 pontért 5+ save, Laspistol + CCW, WS3 / BS3. Orkoknál sz@ros páncél nélküli grenyók WS2 / BS2, nuku páncél, egy kispuska, 3 pont. És ennek tetejében még szét is tápolhatók – pl. 1 pontért boltert, 3 pontért stormboltert kapnak. Jah, meg akár csapatszállítót is, a fenti tagokkal egyetemben – akár Chimérát is, hogy minél többen ki tudjanak belőle lőni.
 
Grey Knights Terminator Squad: Van egy érdekes dolog a GW-nél. Megalkotnak egy eredeti, hangulatos és exkluzív játékelemet, melynek örvendezik kiadó és játékos egyaránt. Aztán jön Mr. Tápolás, ajánl érte két marék színes üvegcserepet, és ők kérés nélkül odaadják neki… Kevésbé virágnyelven elmesélve: volt egyszer egy hányatott sorsú Dark Angels rendház, akiknek kizárólagos hozzáférése volt a Terminator troopokhoz. Ennek mindenki örült. A terminátor páncél ritka, nagy kincs, érthető hát, hogy nem rohangálhat benne minden macskajancsi. Aztán jött a Space Wolf codex, és ott egy bitang drága karakter hozzáadásával meg lehetett alkotni a Wolf Winget. Most pedig a Grey Knight minden megkötés nélkül hozhat terminátor troopot, az indoklásért pedig ragadd meg az asztal szélét: azért hozhatnak, mer’ ők annyira vastagok és elitek, hogy ezt megengedhetik maguknak. Ugye nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy Te, kedves olvasó, ennél 2 perc alatt különb indoklást alkotsz… De elég a fikából; a standard termikhez képest annyi az eltérés, hogy ők Nemezis fegyverekkel tömhetők ki, és megtalálható náluk a Brotherhood Banner néven futó okosság, ami amellett, hogy +1-et ad az osztag támadására, automatikusan sikeressé teszi a pszí-fegyver aktiválására dobott Ld-tesztet. Alapból a Hammerhand képesség figyel náluk.

Grey Knights Strike Squad: a „közönséges” energiapáncélos Grey Knight-ok, Nemesis karddal és stormbolterrel, valamint ingyen psylencerrel, és a marine-oknál megszokott 10 fő =2 spec. fegyver felállással. Darabja 20 pont, varázslataik között pedig megtalálható a Hammerhand mellett az egzotikus Warp Quake nevű dolog, amivel a Deep Strike-ra építő seregeket szívatják az osztag 12”-es körzetében.

Stormraven Gunship: a Blood Angeleknél megismert repülő féltégla. Ottani testvéréhez hasonlóan teljesen megérdemelten kapja a Gunship nevet, lévén egy tenyérnyi felület sem marad rajta szabadon, ha minden fegyveropcióval felszereljük. Ugyanúgy ki tudja dobálni a teleportálós osztagokat útközben, mint vörös testvére, Mindstrike rakétája pedig annyival durvább, mint a Bloodstrike Missile, hogy ha eltalál egy pszít, az extraként még egy Perils of The Warp támadást is elszenved. És ne feledjem, szintén van Fortitude-ja.

Grey Knight Interceptor Squad: Energiapáncélos Grey Knightok, háti rakétával, melynek segedelmével játékonként egyszer egy 30”-es ugrást hajthatnak végre, és utána még lőhetnek is. Papíron tök jól mutatnak objektíva utolsókörös vitatására, kérdés, hogy a fenti képesség tudatában az ellenfél ezt mennyire engedi. Ezért a sima GK-nak +6 pontot kell kifizetnie, de mivel a Stormravennel szerepelnek egyedüliként a Fast Attack FOC-ban, nem hiszem, hogy sokat fogjuk látni őket.

Rhino / Razorback / Chimera: előbbi kettő pszí-sofőrrel van megáldva, utóbbi viszont akár terminátorokat is tud szállítani. Teljesen megegyeznek a Marine / IG megfelelőikkel.
 
 
Dreadnought: szeressük a márkáját, különösen a jó öreg Rifleman felállásban (két linkelt AC), psybolt lőszerrel, ami S8-á teszi. Dark Elda / Elda röppencs, Ig Vendetta, vagy bármilyen könnyű csapatszállító, ami a környékére kerül, nem fogja szeretni.
 
Nemesis Dreadknight: a fluff alapján ez a nagydémon-ölő csodaszerkentyű, amolyan exoskeletonra húzható exoskeleton. 130 pontjáért 6-es szívósság, két Doomfist, termipáncél-értékű mentő, plusz a hammerhand és a Dark Excommunication képesség jár neki. Kétféle távolsági fegyverrel is felszerelhető, melyből az egyik az Incinerator távolra lőhető változata, a másik egy nagysablonos Psycannon, a harmadik pedig egy gyorstüzelő Psylencer, ami 12 lövést enged meg. Emellett a Nemesis Daemonhammerrel a szerkentyű normál kezdeménynél üt, valamint egyedüliként Nemesis pallos is lehet nála – no nem mintha nagyon rá lenne szorulva. Ugyan felvehető neki az Interceptor Squadnál megismert teleporter is, de ezzel igen drága játékszerré válik.
 
Land Raider / Crusader / Redeemer: a többi járműhöz hasonlóan szintén bírják a Fortitude szabályt, emellett pedig 100%-ban megegyeznek a többi rendháznál található Radírokkal. A „mindenkinél gránát” felállás miatt most már nem is annyira létszükséglet a Redeemer / Crusader variáns a terminátor osztagoknak sem.
 
 
És az est különleges vendégei:
 
Lord Draigo: minden codexbe kell egy überbrutál híró, de itt már kicsikét túl sok hőspátosz került a penna végére. A nagymestert ugyanis magába szippantotta a hipertér, de ahelyett, hogy szépen meghalt / megfertőződött volna, elkezdte végigrugdosni a káosz seggét szerte a warpban. Néha áttéved még a való világra, és akkor segít az éppen aktuálisan sz@rban lévő szövetségeseinek, hogy aztán a győzelem pillanatában vissza is rántsa őt valamelyik káosz-isten.
Harci képességei kellőképp tiszteletet parancsolóak, de 275 pontért már legyen is. A játékban egyedüli Grey Knightként stormshieldet hurcol magánál. Démont 2+-ra sebző lángszórója mellett a pszí és/vagy démon ellenfelet 10-es erővel aprítja, a Paladinokat meg troopként hozza magával. Vicces seregek kiinduló figurája: „van 1500 pont GK-m: Draigo meg 9 Paladin…”
 
Grand Master Mordrak: harctéri sokkba belezakkant Grand Master, aki megidézhet maga mellé egy terminátorokból álló kíséretet. Érdekes figura: terminátorait Retinue-ként hozza, ezáltal nem üthető ki külön, sebesülése esetén pedig további védőket is meghívhat maga mellé. A dolog visszája, hogy ha Mordrak megpurcan, a kíséret is eltűnik. Mondjuk ez Terminator páncéllal és 4 sebponttal annyira nem könnyű mutatvány, de a rizikó megvan. További hátrányai, hogy a Ghost Knightok nem hordozhatnak nehézfegyvereket, a plusz oldalon viszont ott van a Grand Strategy, valamint First to the Fray szabálya, melynek segítségével Deep Strike-ból az első körben szóródás nélkül(!) teleportál a pályára.
 
Brother Captain Stern: Az előző codex mindent vivő pszípengés hőse itt sajna nem nagyon rúg labdába – ez biztosan annak a Tzeentch nagydémonnak a cselvetése, aki a háttértörténet szerint üldözi őt. Különleges szabályai inkább hangulati elemek: körönként 1 találat / sebzés /mentő újradobásra jogosult, ezt azonban az ellenfél is megkapja, későbbi felhasználásra. Ott, ahol egyetlen dobás is csaták sorsát dönti el, nem kell ecsetelni, mennyire visszaüthet ez a megoldás. Zone of Banishment képessége közelharcban D6”-en belül Strength tesztet dobat (baráttal és ellenséggel egyaránt), aki pedig bukja, annak lecsó.
 
Castellan Crowe: ezt a részt megint Mr Fluff Guy írta, Crowe ui. nemcsak a Purifier rend vezetője, de bajnoka is. Egyszer egy démonpenge került hozzá, ami mindenkit arra csábított, hogy vegye el az aktuális gazdájától. Mivel a penge maga elpusztíthatatlan, ezért a bajnok magához vette megőrzésre, mint minden Grey Knight legtisztábbika. Crowe ezzel egy bazinagy céltáblát festett a mellkasára, ennek megfelelően aki megtámadja, az Furious Charge-ot és találat újradobást kap, ELLENE. A karakter szabályai megegyeznek a normál osztagbajnokkal, viszont 2 sebe van, és a szokásos önfeláldozó varázslat és a Hammerhand mellett Draigo pszí-lángszóróját is kisujjból kirázza. Kardjával 4+-on rengingel, de a behozatala 150 pontért még így is felejtős… lenne, ha Mr Tápolás oda nem ír egy apró bekezdést, miszerint segítségével a Purifierek Troopként jönnek.
 
Justicar Anwal Thawn: upgrade karakter, egy terminátor osztag Justicarját küldheti el fizetés nélküli szabadságra. 75 pontért egyel jobb WS-t, Fearless USR-t és Level2-es pszí-képességet kapunk, vagyis egy körben eltolható a Hammerhand és a Nemezis aktiválás. Igazi érdekessége, hogy halála esetén 4+-ra felkel, és onnantól fogva külön osztagként viselkedik, aki nem ad kill-pointot, ha életben marad. Hogy megéri-e? Termi-heavy seregekben igen, a többiben erősen kétséges.

Inquisitor Torquemunda Coteaz: az inkvizítoros listák alapköve lesz, lévén vele a FOC-on kívül érkező Henchmen Warband troopként jöhet, gyakorlatilag végtelen számban. Űr-orángután lövészklub, Assassin tobzódás, vagy psyker komamndó, netalán többszáz Warrior – a választás rajtad áll. Emberünknek ugyan nincs invu mentője, de a Shrouding / Hammerhand / Dark Excommunication varázslatokat tudja (körönként kettőt), emellett egy démonpöröly, és egy S4 AP- D6-ot lövő „holló” is ott ül a vállán. Különleges finomsága, hogy újradob(at)hatja a Seize the Initiative kockákat, illetve ha hozzá és osztagához mérten 12”-en belülre ellenfél érkezik tartalékból, arra soron kívül azonnal rálőhet.

Inquisitor Valeria: egy loota és egy mechboy zabigyereke, apai ágon némi dél-svéd beütéssel, ugyanis rendkívüli mértékben szereti elkommunizálni más fajok technikáját, hogy azt aztán az emberiség javára fordítsa. Inkább hangulatos, mint hasznos holmikat gyűjt össze. Van nála 4+-os erőmező, Dark Elda Djinn Balde-re hajazó közelharci fegyver, valamint egyjövetű, S10 AP1-es pisztoly is. Néhány elda rúna tulajdonjogát is „áthelyezte”, így ellenfeleinek a sikeres mentőiket újra kell dobniuk. Övcsatja pedig közelharcban egy karakterrel vagy szörnnyel Wound tesztet dobat, akik bukta esetén távoznak is a játékból.
 
Inquisitor Karamazov: az egész codex legviccesebb egysége az Ítélet Trónján trónoló ősz hajú inkvizítor, aki ügybuzgalmában gyakran a gyereket is kiönti a fürdővízzel együtt. A számok nyelvén: 4 sebpont, 2+-os mentő, 5-ös szívósság és erő, emellett pedig mastercrafted MultiMelta és Powersword, rad grenade, valamint Orbital Strike relay és Relentless képesség feszít nála. 12”-en belül a berittyentett szövetségesek a rontott morál- és pinning teszteket újradobhatják. Az igazi flash azonban „By any means necessary” nevű skillje, minek hála a játék azon ritka egysége lesz, aki közelharcba is belőhet. Nem is akárhogyan, ui. egy baráti modell fejére is rápakolhatja D3 db S6 AP4-es sablonját (ezt akár pszí-sokkot okozó kivitelben is), vagy a 10-es erejű, AP1-es járműnyitó atomtorpedót. És ami az igazi móka: ilyen esetben nem szóródik a lövés…

 

So what?

Itt van egy hosszú ideje elhanyagolt faj vadonatúj codexe, és mégsem vagyok felhőtlenül boldog. Ne mondja senki, hogy beállok a Matt Ward-gyűlölők táborába, de ezzel a coedxxel kapcsoltban is kicsit felemásak az érzéseim.

Elég jól felborult a minőség és mennyiség egyensúlya, és pár dolgot agyatlanul és kendőzetlenül táposnak érzek (pl. 20 pontért egy Marine nemhogy PW, de Force Weapon értékűt üt, míg normál társa 16 pontért bolterezés után rohamozni sem tud).

Helyet kapott jó pár fluffos(nak szént) dolog is a codexben, de nem hiszem, hogy hosszú távon labdába rúghatnak az üzembiztosan táposnak látszó dolgok mellett (pl. HQ választás). Ha már a fluffnál tartunk: marha sok minden bele lett téve ebbe a codexbe – aminek alapjáraton örülök – de így mi marad majd a Witch Hunter codexbe? Jah, angliai fogadóirodáknál már lehet megtenni a tippeket, hogy mikor jön ki a Wh codex átfedéseit tisztázó FAQ...

És végül: vitathatatlan, hogy az új makettek kínálata elismerésre méltó. Még a Dreadknight is a várt árszint alatt van. 118 darabból áll egy GK készlet – de könyörgöm, egy Troop, Fast és Elit modellt tartalmazó dobozba 5 darab testet rakni? Értem én, hogy ez egy elit sereg, hogy a BA Death Company-ben is 5 figura van, meg hogy magyar pénztárcával ne ugráljak egy angol hobbi űzésekor, de ennyire nyilvánvaló lenyúlást régen engedtek meg maguknak a notthingami nagyurak. (Hé, pszt, öreg! Igen, te! Egy ingyenes üzleti tanács: szerintem ezen túl inkább 70 darabos upgrade sprue-t adjatok ki 1 db testtel, amiből egy SM codex összes figuráját el lehet készíteni).

OK, sírás befejezve, mégse negatív hangvétellel zárjuk le a posztot. Aki eddig kitartott a szürkegulya mellett, az most teljesen jogosan vághatja vigyorba az arcát: új műanyag készletek, szinte teljes körű figura-ellátottság, erős szabályok. Azt hiszem, más nemigen kell ahhoz, hogy leporolja az eddig parlagon tartott seregét.
A hobbiba újonnan belevágóknak pedig újra ajánlható alternatívává lépett elő a Grey Knight, és a hobbi összességét nézve ez jó.

A sorozat következő része meglehetősen homályba veszik; az eddigi pletykák a szívemnek oly kedves Necron sereg újragondolását vették napirendre, de leghamarabb ebből is csak nyár végére lesz majd valami.

>> Itt folytatódik a post >>>" />

4 komment

Címkék: ismertető hobbi űrgárdista miért jó játszani daemonhunter grey knights


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr712790833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2011.04.02. 09:09:20

10 pontos ismertető, köszönjük a nép nevében!

_bala_ 2011.04.03. 20:24:49

Nagyon szuper az írás! :)
Köszi,
Bala

Ladislaus 2011.04.04. 09:17:01

remek ismertető, gratula!

Átolvasva, ellenük leginkább a káoszdémon-játékosok szívnak, de a többi sereg ha ügyesen kombózik, tarthatja a lépést a GK-val. Az eldák a runes-o-warding-gal halálra sz*pathatják őket, a káosz is túlerővel, vagy plazmákkal de még a hősökkel is zúzhatnak - Kharn pl totál immúnis minden pszire (közvetlen és közvetett hatásra) és a force-fegyverek csak sima pow.weaponnak számítanak neki, az orkok és a tiranidák egyszerűen tömegből elnyomják a kis létszámú GK sereget, az IG szétlövi őket plazmával és battle-cannon-nal, akárcsak a tajúk stb...
Az 5 törzs/doboz nyilvánvalóan a kis sereg-drága alapdobozok üzleti megfontolásból erednek, szóval azt figyelembe kell venni, hogy a megtérülési rátáknak is teljesülni kell, mivel a GW nem egy karitatív szervezet...sajnos ez van, ha ezzel a játékkal akarsz játszani.

ügyfélszolgálatos 2011.04.04. 11:04:17

Jó ismertető, egy kicsit sírok, hogy most már nem hozhatok Vindicare assasint a sima Ig seregbe. :(
süti beállítások módosítása