Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.04.24. 07:48 tengerSAM (törölt)

Újság - ahogy azt előre sejteni lehetett...

Uraim, gondolom nem lesz nagy meglepetés, amit mondok: a GW többszöri megkeresésünk ellenére sem hajlandó foglalkozni velünk. Magyarán mondva le se sz*rnak minket. Ez pedig rossz hír, bár előre látható volt. Hogy miért?

A GW maximum a fanzine-okat (a neten ingyenesen terjeszthető e-magazinok) engedélyezi, de a hivatalos logók, képek, stb. ott sem engedélyezettek. Mivel minden dolog le van védve (copyright, stb.), ezért csak úgy lehet használni az újságban mondjuk a "Warhammer 40.000" vagy a "Space Marine" kifejezéseket, a hivatalos logókat (pl. Space Marine chapter ikonok, stb.), a hivatalos képeket, artwork-öket (és még sorolhatnám napestig), ha erre engedélyt kapunk. Ami nincs meg. Hogy egyértelműbb legyen: így gyakorlatilag lehetetlen bármilye WH témáról írni.

Persze megtehetnénk, hogy lesz*rjuk, és csakazértis kiadjuk (mondom: a cikkek már megvannak, csak a jogi dolgokat kellene tisztázni), de a magyar feljelentgetős viszonyokat figyelembevéve nem lenne értelme az egésznek (ráadásul a perköltséget ebben a gazdasági helyzetben egyikünk sem vállalná be).

A tisztánlátás végett had említsek pár dolgot:
- még régebben a Trollos időkben az üzlet tulajdonosa rá szerette volna tetetni a GW logóját a névjegykártyájára. Nem engedte a GW.
- a GW magyarországi disztributora szerette volna lefordíttatni a 40k és fantasy dobozok hátoldalán lévő kis ismertető szövegeket (lásd EZT a képet), de erre sem kaptak engedélyt (WTF?!)
- a GW a hivatalosan kiadott White Dwarf újságjuk mellé nem enged konkurrenciát (papíralapú kiadványról beszélek), ezért nincs is más warhammeres újság. Erre jó példa az amerikai GW weboldalán egy ideig létező Black Gobbo nevű kis fanzine, ami olyan jól sikerült, hogy az angol GW be is szüntette (a fizetős WD-vel szemben ingyenes volt, és gyakran több és jobb cucc volt benne, mint a hivatalos kiadványban)

Ergo: gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy a Birodalmi Krónikákban legyen Warhammer részleg. Ez ugye azért is furcsa, mert pl. a Lucasarts a Star Wars témában simán megadta az újságnak az engedélyt, pedig az ugye nagyságrendekkel ismertebb és fajsúlyosabb téma.
Ebből következik az, hogy (mivel az újságban a Warhammer rész szerkesztésére lettem felkérve) részemről itt véget is ér az újságban való közreműködésem, hiszen nem lehet írni semmiről.

DE! Tudtommal az újság ettől függetlenül kiadásra kerül (Warhammeres rész nélkül) fantasy és sci-fi témájú cikkekkel, ahogy már korábban is említettem, teljesen külön magazinként (tehát a Pro Modellben ne keressétek, az egyeztető tárgyalások sajnos nem sikerültek).

Én a részemről sok sikert kívánok a Birodalmi Krónikáknak, a GW-nek meg egy talicska *****t.

>> Itt folytatódik a post >>>" />

48 komment

Címkék: hírek újság birodalmi krónikák


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr721083266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyfélszolgálatos 2009.04.24. 10:19:15

A GW marketing osztálya lesz az első akit falhoz állítanak amikor jön a forradalom.

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.04.24. 10:33:52

Ezt mondjuk én is zsákolhattam volna, mivel küzdök már egy ideje a GW-vel hasonló témában (bár ugye egy non-profit egyesület más, de a logókat nem lehet csak úgy használni). Sajnos azt kell mondjam, hogy a Warhammer nélkül a magazin létjogosultsága erősen le fog csökkenni. Részint a felvevőpiac túlnyomó többsége itthon csak ezeket a játékokat játssza (és ismeri), másrészt az érinthető témák is jórészt érintik ezt szegről-végről.

Én mindenesetre elgondolkodnék egy internetes magazin megvalósításán, amelybe azért össze lehetne hozni elegendő cikket és akár reklámot is dögivel. Utóbbiból meg lehetne fizetni amit fizetni kell :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.04.24. 10:46:06

Csak ingyenes fanzinhoz ad engedélyt a GW, ha reklámozunk benne, az már bukta.

perp 2009.04.24. 11:19:31

Csodás...már beleéltem magam, hogy motoros és kutyás után warhammeres újságot is tudok olvasni a budin

fuck

JadenFell 2009.04.24. 12:14:43

Ha nem engedi ezt a nevet használni akkor: warhammer helyett csatakalapács
space marine helyett űrgárdista. Ezt NEM védte le! :) Erre még nem gondolt senki?

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.04.24. 14:19:41

Miért cseszekedtek még mindig ezekkel az idióta britekkel meg az idióta brit játékukkal? :))

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.04.24. 15:01:31

@geistwald: Mert mindenki ezt játsza. A többi játékhoz majdnem olyan nehéz partnert találni, mint egy pénzéért megdolgozó politikust ;)

Petrow 2009.04.24. 15:06:01

@Godf@ther: A magyar szabálykönyv fordításában lehetőség szerint kerültük a megnevezéseket (a végén volt egy glossary) és logó azt hiszem, egy sem volt benne. Mégis kiakadtak a pont-vonal színvonalú ábráik felhasználására, meg a felhasznált (kb. 3 db) könyv-fotóikra.

Ja, és az egész nonprofit, fun szerveződés volt, senki egy árva buznyákot nem keresett vele.

Nem akarok flame-lavinát elindítani, csak halkan megjegyzem, amit SAM is írt: egy ilyen "baráti" hozzáállással megáldott országban simán találhatnál olyan embert, aki a drága GW figyelmét felhívja ezekre. Plusz a Google-nek is van beépített fordítója :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.04.24. 16:59:42

Onnantól kezdve, hogy nincs hivatalos engedélyünk a GW szellemi termékeinek felhasználására, részemről kiszálltam az ügyből. Van ismerősöm, akit egy hasonló dolog miatt hurcoltak meg (a bíróság később felmentette), én nem akarok magamnak a szükségesnél nagyobb bajt.

[politika ON]

@UBorka: politikus, aki dolgozik? Naneee... Maximum azon, hogy minél töbet nyúljon le az államkasszából meg a néptől.

[politika OFF]

JadenFell 2009.04.24. 18:44:02

És most akkor a w40k engedélyezték, vagy mi? És mit perelhetnek a háborúkalapácson? Ezt NEM védték le...
Amúgymeg szép lassan kezdi elvenni a GW a kedvem a terepasztalos w40k-tól...

JadenFell 2009.04.24. 18:45:44

Ja és ezt majdnem elfelejtettem:
a GW-nél kik dolgoznak? Majmok vagy mik? Ilyen retardált társasággal már nagyon régen találkoztam.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.04.24. 19:13:30

@Godf@ther: a 40k-t sem engedélyezték, vagyis semmit, amit a GW ad ki (40k, fantasy, lotr, stb.)

Gyakorlatilag maximálisan centralizált módon működtetik a céget, mindennek az ő kezükben kell összefutnia, maguknak mindent lehet, másnak meg nem engedélyeznek semmit.

JadenFell 2009.04.24. 21:01:42

És ebben nekik mi a jó? Így szvsz jó sok kp-tól elesnek...

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.04.24. 21:20:38

@Godf@ther: Na már most miért is esnek el jó sok kp-tól?

Ha arra célzol, hogy akkor a magyar anyanyelvű játékosok most infó nélkül maradnak, eléggé el vagy tájolva.

Ugyan nincsenek pontos számaim - az ugye üzleti titok -, de van némi rálátásom a dolgokra. A hazai pica (függetlenül attól, hogy hol csapódik le) egy britt hobbi store-t sem ér el. Aki nem tudná, a hobbi store, ami mindent árul, GW-t is, de nem GW Store (ami egy kiemelt státusz, kiemelt opciókkal). Na már most csak kiemelt GW bolt is több száz van. Britt honban. S akkor még ott van amerika, japán, stb.

Ez kábé tehát olyan, mintha a Toyota azért csökkentené az árait, mert különben a magyarok Mazdát vesznek... Biztos küldeni kéne egy csomag Piszkét japánba ;)

Ez kérem kőkemény gazdaságpolitika. Nekik ez a cégfilozófiájuk, és nem neki, hanem nekünk kell ehhez igazodni, mert ez így működik.

Tartótiszt · http://geistwald.blog.hu 2009.04.25. 09:17:19

Hülye angolok, angol hülyék!

És hogy azért ragaszkodtok görcsösen a GW-s játékokhoz, mert mindenki azt játssza és ismeri? Khm... akkor én egy rakat senkivel játszottam az utóbbi 1,5 évben WM/H-t.

Másrészt ilyen logikával még mindig lovaskocsikkal közlekednénk, mert száz éve mindenki azt használt.

Az Árkádiában várnak szeretettel minden érdeklődőt. Az itteni blogtulajnak pl. nem esett nehezére lejönni, és megnézni, hogy néz ki egy másik rendszer. Azóta serényen tervezi és építi a khadori megsemmisítő csapatát... :)

iipepeii 2009.04.25. 10:33:21

@Tartótiszt: Nem tudom Tartótiszt, mi ez a nagy kiokítás részedről. Van a WM/H, oké. Aki ezt a blogot olvassa, különösen mostanában bizonyára elég infót kapott ahhoz, hogy ha el akarná kezdeni a játékot már megtette volna. Most ki ne találd már, hogy aki WH-ezik az korlátolt csőlátású ember, mert nem azt játssza amit te. A két játék nem csak a rendszerében de a hangulatában is teljesen eltér tudomásom szerint. Én szeretem a WH 40k világát, különösen azért ,mert sci-fi. Utána olvastam a WM/H világának is. Nem mondom, hogy nem tetszett, de közel sem fogott meg annyira.(Ettől függetlenül fennáll a lehetősége, hogy építek majd egyszer egy sereget) Azért mert valaki azt írta, hogy azért játszik, mert mindenki azt játssza, ne általánosíts, mert ha mindenki így viselkedne még mindig lovaskocsikkal járnánk:).

JadenFell 2009.04.25. 11:20:15

@UBorka
Itt nem csak magyarországról van szó, hanem az egész világról. Ha mindenhol engednék az ilyesmiket akkor az már igenis jó sok kp-t jelentene nekik.

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.04.25. 17:34:10

@Godf@ther: Az a baj, hogy nem :( Sajnos az angolok nem hülyék, és nem ölnek felesleges pénzt - vagy munkát - olyasmibe, aminek a megtérülési esélye alacsony (vagy kicsi). A játékok terjesztését, népszerűsítését meg inkább a területi disztributorokra bízzák (azt nem tudom milyen feltételekkel).

Ellenben ahol elég nagy a forgalom, oda már ők kezdik el pumpálni a befektetést, hogy az elkezdjen még többet fialni. Ezért van például vagy 10-12 nyelven White Dwarf, ezért van asszem vagy 8 Games Day and Golden Daemon (már lengyelhonban is).

Ráadásul ugye azt is vedd számításba, hogy ha ők engedélyezik a "megjelenést", akkor azt lektoráltatni akarnák (mert ügyelnek a megjelenő anyagok minőségére). Ez azt jelenti, hogy a magazint le kell(ene) fordítani angolra. Azt sem csinálják meg kedvességből ;) Aztán azt kint minden alkalommal elbírálni, visszadobni, korrigálni, újra visszafordítani. Ez nem az ő agyszüleményük, hanem bevett nemzetközi gyakorlat. Mindezt azért, mert nem szeretnék, ha mindenféle - véleményük szerint - minőség alatti anyag az ő hirnevüket rombolná. Ami meg lássuk be, hosszabb távon elég sok problémát (értsd veszteséget) jelentene.

Példának erejéül itt van a KCS esete, amelyet piacra lépésükkor egy félreinformált személy azonosított a Troll-al, és ezt egy év távlatában sem tudják kiköszörülni. Gyanítom ebből még évek múlva is anyagi káruk származik majd.

Én sem értek egyet ezzel. De látom mi miért van így. Sőt, azt is látom, hogy vannak cégek amelyek sokkal gördülékenyebben állnak hozzá a dolgokhoz (PP, CB, VA stb.) Másrészt az ő piaci értékük még ugye nem vetekedik a GW-ével ;)

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.04.25. 17:35:45

@Tartótiszt: Ebbe most itt nem mennék bele - nem kapcsolódik a témához ;) De én is szeretném majd kipróbálni, illetve más játékokkal is szemezek. Igaz én nem annyira játékos, mint festő/modellező vagyok inkább. Engem a figurák ragadnak magukkal, nem a játékszabályok :D

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.04.25. 19:46:44

Ubinak teljesen igaza van. A mi piacunk filléreket is alig hoz nekik, és ha megjelenne bármilyen magyarítás, az a fillér töredékét jelentené pluszban. Ha a GW úgy gondolja, hogy ennyiért nem akarja elveszteni a száz százalékos ellenőrzést a védjegyei felett, akkor úgy gondolja. Az megint más kérdés, hogy melyikünk hogy csinálná a helyükben. (Nem túl szimpatikus üzletpolitika, az biztos.)

@iipepeii:
"...most ki ne találd már, hogy aki WH-ezik az korlátolt csőlátású ember, mert nem azt játssza amit te"

Szerintem ilyet senki sem mondott, olvasd vissza, és nyugodj meg. A komment arra vonatkozott, hogy "a GW ilyen szemét, a GW olyan szemét" mantra időnként kicsit unalmas. Mint amikor napi két dobozzal szív valaki, és közben panaszkodik, hogy drága a cigi, meg van mellé ez a rohadt köhögés is.

JadenFell 2009.04.25. 20:05:14

És a lengyeleknél miért nagyobb a felvásárlópiac?

Huntroll 2009.04.25. 20:55:16

@Godf@ther: Pl. mert kb négyszer annyian vannak mint mi. Látjátok, milyen jó is lenne most az OMM...

ügyfélszolgálatos 2009.04.26. 09:39:35

@Tartótiszt: A WH-nak lapos a háttérvilága. Tucat fantasy.

Huntroll 2009.04.26. 10:14:21

@ügyfélszolgálatos: Gratulálok, jobban trollkodsz, mint Tartótiszt, most ennek örömére be is lehet fejezni, mert már kibaszottul unalmas.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.04.26. 11:42:44

Urak, nem szeretném a kommentezét moderálttá alakítani, de ha így folytatjátok, akkor szükség lesz rá.

Egyébként a Wh világa egyáltalán nem tucatfantasy, éppen hogy a fehér holló kategóriába tartozó low/dark fantasy (mint ahogy az közismert). Maga a háttér is a fantasyhoz képest meglehetősen egyedi lett (ezt még a fanyalgók is elismerik), úgyhogy ezt laposnak nevezni elég szűklátókörű dolog.

Bájdövéj megkérnék mindenkit, hogy a továbbiakban tartózkodjon a személyeskedéstől.
Tenk juh.

Huntroll 2009.04.26. 13:01:36

@tengerSAM: Szvsz itt a WM/H-ra ment a tucatfantasy. Ami szintén nem igazán stimmel.

Amúgy sry a kicsit durva hangnemért, de engem mindkét oldalról idegesít ez a flamelés. Nagycsoportban még elment az ilyen, de felnőtt emberektől kicsit gáz...

ügyfélszolgálatos 2009.04.27. 09:55:06

@Huntroll: Én meg unom azt olvasni, hogy hülye vagyok mert 40k-t játszom.

Gróf Úr 2009.04.27. 10:11:02

@ügyfélszolgálatos: Szerintem nem vagy hülye, csak azért, mert 40kt játszol ;-) Ez valami magyar sajátosság lehet, hogy ahelyett, ami a közös bennünk (festett játék katonákat tologatunk egy asztalon) azt nézzük, ami elválaszt (GW vs PP). A 40k háttérvilága az egyik legjobb, bár állítom, h ha egy Ian Watson kaliberű író írna egy regényciklust a legtucatabb gagyi játék háttereként (nem tudok és nem akarok itt konkretizálni) akkor az is felemelkedne az égbe. A 40k egy tök jó játék, ami némlyeknek azért nem jön be, mert nem túl kiegyensúlyozott, némelyeknek meg a GW üzletpolitikája miatt felejtős (Codexek és hanyagolásuk). De ettől még nagyon jó a cucc és bárkinek sok öröme lehet benne! Kívánok jó egészséget, sok jó csatát és ha kedved lenne kikacsintani akár csak érdeklődés szintjén is, én szeretettel várlak :-)

Gróf Úr 2009.04.27. 10:12:32

@Huntroll: Bazze, amikor Huntroll letrolloz valakit, azt már felírhatjuk a kéménybe korommal :-)))

Huntroll 2009.04.27. 15:32:29

@ügyfélszolgálatos: Gyakorlatilag ua. a véleményem, mint Grófé. Egy szóval nem mondtam, h hülye vagy, csak nem kéne kölcsönösen lefikázni a másik ízlését. Én pl. a barnákat szeretem, de ettől még nem fogom fújolni a szőkéket :D

@Gróf Úr: Most miért? Ti még nem is láttatok trollkodni :P

Gróf Úr 2009.04.27. 15:42:10

@Huntroll: 1.) barna, szőke, de nyugtass meg, ugye NŐKRŐL beszélünk? :-)))
2.) Tőled tulajdonképp a trollozás dícséret, nem? .-D

Mértkellnick? 2009.04.27. 16:05:10

Úgy látom, hogy mire "ideértem", már fellángolt, de el is füstölt a vita, mindazonáltal én is szólnék néhány szót a témához, részben, mert kicsit felelősnek érzem magam (ld. a GW fikázásával IS foglalkozó cikkeimet), részben pedig mert magam is észrevettem, hogy az építőnek szánt kritika elkezdett egyfajta indulatos diskurzussá torzulni...

Tehát: a GW egy nagyon patinás, úttörő cég, amely remek játékokkal és modellekkel ajándékozott meg minket, és egy olyan világba kalauzol el minden csata alkalmával, amely a mai napig párját ritkítja. Minden későbbi cég, minden új tabletop game az ő köpenyükből bújt elő, de ez nem azt jeletni, hogy nem születtek roppant eredeti és színvonalas dolgok, sőt, a GW-nek ez a kvázi monopol helyzete csak még keményebb munkára és még nagyobb teljesítményre sarkallta a kisebb cégeket. És ez a verseny jó, különösen nekünk, mert az ötletek harcából (általában) a fogyasztók profitálnak.

Hogy a GW egyébként egy rugalmatlan cég, amely ahelyett, hogy ingyenesen letölthetővé tenné a codexeit, és sablonkat gyártana a rajongói oldalakhoz, még a lelkes amatőr próbálkozásokat is elfojtja, az egy másik dolog. Hogy ezt miért teszi, arra Uborka világított rá helyesen, de hogy ezt jól teszi-e, azt ki-ki döntse el magában. (Tudni kell egyébként, hogy a pénzzel kecsegtető projecteket a GW letiltja ugyan, de a benne résztvevőket a kötelékébe veszi, és valamilyen formában beépíti az eredményeiket saját üzletpolitikájába.)

Azt is hozzá kell tennem még, hogy részben a GW marketing osztályát, részben pedig a fejlesztői részlegét érték kritikák itt és a WM&H társblogon, amely részlegek döntései a legtöbb WH játékost hidegen hagyják. Pl. egy újságírói ambíciókkal nem rendelkező SM player baromi jól el fog játszogatni az elkövetkező ezerötszáz évben is, meg az IG is most kapott egy fantasztikus codexet, úgyhogy elhiszem, hogy ügyfélszolgálatos egy csöppet sem elégedetlen.

Az indulatok elszabadulása szerintem abból fakadt, hogy nem tisztáztuk világosan: attól, hogy a GW nevű cég üzletpolitikájával és a WH40k bizonyos játéktechnikai elemeivel nem vagyunk kibékülve, attól még a WH40k egy nagyon-nagyon jó game, egyedi játékstílussal, csodás modellekkel és hangulattal.

Úgyhogy mikor arról olvastam, hogy rugalmatlan piac vagyunk, meg a britek legendás hülyesége miatt inkább szaladjunk WM&Hordes-ozni, akkor bizony én is nyeltem egyet, mert a tény, hogy mi magunk hívtuk fel kedves játékunk hibáira a figyelmet, pont azt mutatja, hogy igenis érzékenyen reagálunk a GW hülyeségeire, "gondolkodó" vásárlók vagyunk, de ettől még nem követeljük habzó szájjal a brit öntödék bezárását (ha ugyan ki nem szervezték még őket Kínába), mert szeretünk ezzel a játékkal játszani.

Zárásképp pedig csak annyit kérek, hogy mindenki bánjon óvatosabban a szavakkal és ne vonjon le messzemenő következtetéseket egy fél bekezdésből, továbbá tényleg tartózkodjunk a személyeskedéstől, hiszen butaság is volna itt hülyézni egymást, mikor naphosszat kicsi, fröccsöntött figurákat tologatunk, jócskán a büntethetőség, de akár a harmadik X határán is túl...

ügyfélszolgálatos 2009.04.27. 16:27:55

@Huntroll: Na jó, ássuk el a csatabárdot. Én a vörösöket szeretem (mondjuk ezt ma tuti félreértenék...).
@Mértkellnick?: Egyetértek.
@Gróf Úr: Oks, bár én nem véletlenül játszom sci-fi-t. Rpg-ben rengeteg DnD-t játszottunk, meg Rokugan-t, kicsit herótom van a fantasy irányvonalból.

Huntroll 2009.04.27. 17:00:55

@Gróf Úr: 1., Nem vazze, szamarakra 2., alap
@ügyfélszolgálatos: A vörösek se rosszak, csak a természetük az... Vagy értsem ezt úgy, hogy komenyista vagy?

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.04.27. 17:25:35

Szerintem Huntroll a barna pterodactylusokra bukik. De ezt eddig is tudtuk.

A WH kontra WM/H-ról csak annyit, hogy mindkét játékkal játszok, és mindkettő k*vajó, mindegyiknek megvan a maga szépsége.

Egyébként ha már a csajoknál tartunk, nekem nem a hajszín a lényeg, bár a lilával kapcsoaltban fenntartásaim vannak :D

ügyfélszolgálatos 2009.04.27. 17:26:54

@Huntroll: Tudom, sőt bár nemhiszek a horoszkópos hókusz-pókuszban, de ha skorpió a csillagjegyük akkor menekülni kell.
Hát nehezen lennék komenyista, mert mire felnőttem vége lett. Izé mondjuk utat törtem.

Huntroll 2009.04.27. 18:59:06

@ügyfélszolgálatos: Nekem az ikrek csillagjeggyel van hasonló tapasztalatom.

ügyfélszolgálatos 2009.04.27. 20:48:16

@Huntroll: Kellene csinálni egy BAR listát is a nőkre.

Mértkellnick? 2009.04.27. 21:04:50

Zseniális. :) Utóbbi beszólást lenyúltam, ha nem gond. :)

ügyfélszolgálatos 2009.04.27. 23:59:11

@Mértkellnick?: Nyugodtan, kivéve ha milliókat csinálsz vele akkor 70% részesedést akarok.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.04.28. 14:13:21

@Huntroll: Szerintem meg nagyon jó az ikrekkel, hármasban ;)

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.04.29. 09:25:35

Namármost azért (visszatérve a fő vonalhoz). Azt hiszem kis hazánkban sokan vannak tévúton (a választókon kívül ;)

A GW-nek tényleg van egy ilyen márkavédelmi üzletpolitikája. Itthon meg a többség GW játékokat (is) játszik.

Namármost azt azért lássuk be, hogy a GW-s figurák, játékok egyáltalán nem drágák. Drágábban a konkurenciánál (becslésem szerint 10-20%-kal). A stílusuk, hátterük egyedi izlés kérdése. Elleneben a WH/40K játékokhoz 3-4-5-ször annyi figura kell (meg drága tankok is). Egyedül ettől drága igazán (így már megfordul a dolog, és 80%-kal lesz drágább ;)

Aztán amit érdemes még tudni, hogy a Warhammer és a Warhammer 40000 (és ezek mellékjátékai) csak két játék eme hobbi széles palettáján. Népszerűek (pont a vitatott üzeltpolitikának köszönhetően), de nem az egyetlenek. Nemzetközi viszonylatban azonban csak egy játék (nem is a legöregebb). Rengeteg cég van ezen kívül és e mellett, amelyik megél, meg fog élni. Sőt talán olyan is akad, amelyik valójában "nagyobb", mint a GW. Külföldön például bambán néznek, amiért itthon alig játszik valaki történelmi játékokat (amik ugye az alapok). Kint a fantasy és sci-fi játékok játékosainak többszöröse foglalkozik a kismillió történelmi játékkal. Sokan csak azzal.

Ami miatt itthon ilyen faramucin alakul, az a hobbit elindító csoport (az eredeti Trollbarlang) érdeklődési köre, meg piaci hozáállása (eredetileg volt náluk is mindenféle fantasy és sci-fi, de aztán azok kikoptak). Nekik sikerült ezt meghonosítani, népszerűsíteni (akár tetszik, akár nem). Közben az egyéb vonalakat "csak" a fanatikusabb játékosok űzték - akik meg tudták oldani, hogy beszerezzék a szabályokat vagy modelleket.

Manapság már azt hiszem egyik sem jelent igazi akadályt. A fórumoknak és az üzletek változó politikájának köszönhetően egyre több játék érhető el itthon, és mindenre lehet társat találni. A klubélet is fellendülőben van - lásd a KCS klubot, ahol akármikor voltam lenn, mindig volt valamilyen program ;)

Nem mellesleg megkérdezhetném a többiektől, hogy a WH/H-hoz hol érhető el a magyar szabálykönyv? Vagy, hogy valaki felvette-e ez ügyben a kapcsolatot a PP-vel (erre tényleg kiváncsi vagyok ;) Mert ha van pár lelkes játékos, akkor érdemes lehetne egy internetes fordítást csinálni (ami elérhető neten). Ugyanúgy ahogy van ilyen Confrontation-hoz is, meg ugye sutyiba a WH/40K-hoz is.

Tehát a többséget most nagyon nem fogja padlóra küldeni, amiért nem lesz kis hazánkban saját WH magazin. Sajnos azonban a piac megoszlása miatt WH nélkül kiadni egy ilyen magazint gyakorlatilag pénzkidobás. Ez utóbbi az egyetlen amit sajnálok, mert ezek ellenére is meg lehetne tölteni érdemes és értelmes cikkekkel.

Gróf Úr 2009.04.29. 10:11:44

@UBorka: "a WH/H-hoz hol érhető el a magyar szabálykönyv? Vagy, hogy valaki felvette-e ez ügyben a kapcsolatot a PP-vel"

Nincs és nem :-) Akinek az angolja kevés hozzá, azt a klubban szóban, szájhagyomány útján okítják. A Quickrules -t én szívesen lefordítanám, summa kb 4 oldal (*2 WM és H) és az alapokat megadja, ha volna rá érdeklődés, de eleddig nem volt átütő igény rá.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2009.04.30. 18:55:24

@Gróf Úr:
ez esetben jelzem átütő igényemet, a saját szegényes angolom alapján történő fordítás sejtéseim szerint több ponton is vérzik :)

Gróf Úr 2009.05.01. 07:13:30

@Vinitor: Mint műfordítást nem bírálnám, olyat én sem tudok, de van benne egy-két pontatlanság is :-)
süti beállítások módosítása