Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.02.05. 11:16 Petrow

Quo vadis GW?

A Stormlord topic kapcsán is előjött a kommentek között a GW 2009-es megjelenéseinek nagy port kavaró híre.

Az egyik legrégebbi codexxel rendelkező faj, a Dark Eldák fejlesztése a végéhez közeledik. Közel 100%-os készenlétben vannak, ennek ellenére a GW mégis elhalasztja a megjelenést. Hogy miért? "Because of low level of inerest" - vagyis mert a kutyát nem érdekli a faj.

Mégis mitől kellene növekedni az érdeklődésnek? Pár apoc. datasheettől? Vagy hogy a DoW X-edik kiegészítőjébe belevették őket? Vajon a kedves market-managerek hallották már azt a mondást, hogy szarból nem lehet várat építeni?


Értem én, hogy világválság van, meg a font per pillanat szabadesésben van az euróval és a dollárral szemben, ezért tapogatóznak másfelé (Planetstrike, Space Hulk társasjáték).
De egy bevallottan kész projektet lelőni... ha abból indulnak ki, hogy a meglévő játékosokra felesleges alapozni, újak meg nem lesznek, akkor nagyon rossz úton járnak.

A saját példájuk mutatta meg: Codex Orks. Előtte lasszóval kellett összevadászni az Ork spílereket, most meg nincs olyan verseny, hogy a jelentkezők 20-25%-a ne velük nyomulna. Jól eltalált, hangulatos, és rengeteg műanyag minivel ellátott sereg, amivel játszani sem nehéz. És igen, sok olyan megoldása van, amire lazán ráaggatják a 'táp" jelzőt.

Nem azt mondom, hogy a DE über-atomtáp sereg legyen, és akkor viszik, de ha egyszer normálisan el van készítve, jó eséllyel fog átpártolni pár olyan játékos is, akik nem feltétlenül a közkedvelt seregekkel akarnak nyomulni.

És nem igaz, hogy a nem lehet anti-mainstream seregből pénzt csinálni. A Forgeworld cuccainak jó 60-70 %-át a Birodalmi Gárda és a Tau sereg teszi ki. Az Imperial Amrour sorozatot kis túlzással megint csak az IG viszi a hátán. Apocalypse? Mi is volt az első FW óriásmodell, ami megjelent műanyagban? A Drop-pod? Dehogy is, az IG üdvöskéje, a Baneblade! Viszik? Mint a cukrot!

Szóval nem értem, merre is tart a GW mostanság... rengeteg játékos (főként SM Chapter tulajdonosok) orrát csípi, hogy nem tudják szinkronizálni a seregeiket az újabb codexekkel, illetve a szabálykönyv dolgaival. A meló helyett kiadtak egy "the most important rule IS the most important rule" FAQ-t. Ahelyett, hogy leültettek volna codexenként 2-2 embert egy hétre a gép elé: no, srácok, hétfőtől szerdáig átnézitek a külföldi fórumokon, hogy mi a gány a seregekkel, aztán csütörtök-pénteken megcsináljátok hozzá az errata-t, szombaton töltjük fel a honlapra...
 

Emellett pedig eddig ígérgetett seregek (Necron, DE) lettek elsüllyesztve 2010-re, és eddig még csak pletykaszinten sem hallott fejlesztések bukkannak fel (Space Hulk, Tau, Nida Codex, Blood Angels).

Fene tudja, de ha én úgy tervezem, hogy idén jelenik meg a fajomhoz az új codex, akkor azért elkezdek előtte spájzolni egy kicsit, hogy az új miniket és a könyvet meg tudjam venni. Ha egyik napról a másikra azt mondják, hogy "Kedves vásárló, bizony kapd be, csak jövőre kapsz codexet", akkor nem fogom tartalékolni azt a lét, hanem elköltöm máshova (mondjuk a duplájára duzzadt CHF hitelemre). És nem biztos, hogy 2010-ben jobban félre tudok tenni a hobbimra, mert többnyire ezekből farag le elsőként az ember.

Hogy ne negatív felhanggal fejezzem be: a fenti sírások ellenére GW "iránykeresése" még akár jól is elsülhet. Az Assault on Black Reach doboz sikeréből kiindulva még azt sem tartom kizártnak, hogy a Space Hulk-hoz is kihoznak egy AoBR minőségű és árszínvonalú csomagot. Ha pedig ez is ugyanúgy fogy, talán visszanyúlnak majd a régebbi dolgaikhoz is, amik ugyan eszement hangulatosak, viszont mára közel beszerezhetetlenekké váltak. Gondolok itt pl. műanyag Battlefleet Gothic hajóflottákra, újrakiadott Blood Bowl kitekre, esetleg battleforce-szerű Epic seregekre...

Azt hiszem, nem lövök mellé, hogy sokak szemében nőne a GW presztízse, ha ezeknek csak a felét meglépné...

 

>> Itt folytatódik a post >>>" />

29 komment

Címkék: hírek hobbi gw


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr38923997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.02.05. 13:37:02

A Gorkamorkáról már nem is beszélve.

Egyébként sajnos esélytelen, hogy ebből bármi is megvalósul, szerencsétlen inkvizíciónak és a sistáknak olyan ősrégi a kódexe, hogy azért nem játszik velük senki. e ha kihoznának egy ütős kis army bookot, akkor tuti fellendülne a biznisz. Csak hát logikus lépéseket kár várni a GW-től...

Petrow 2009.02.05. 13:51:50

@tengerSAM: Hát ja, őket meg már nem is akartam említeni, még csak terv szinten sincsenek.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.02.05. 14:02:07

"...aztán csütörtök-pénteken megcsináljátok hozzá az errata-t, szombaton töltjük fel a honlapra."

Amikor félig megcsináltam a teljesen konvertált Zombie Pirates WHFB seregemet, a másik feléhez meg már ott pihent minden alapanyag, akkor a GW közölte, hogy na ennyi, mától nem érvényes az a lista. Ezt csak azért írom le megint, mert a GW-nél az errata sokszor nagyobb kibaszás, mint a hiánya. Meg hogy csúsznak a kódexek, na ja, de legalább nem mondták, hogy holnaptól szabálytalan dark eldákkal játszani. Azért ez is valami :)

Matusz 2009.02.05. 15:25:44

Hmm... Új nida kodex várható 2009ben? :o
Egyébként mi ez a space hulk-os dolog? Végre lesz új space hulk kiadás vagy terveznek egyet 2009-re?

ügyfélszolgálatos 2009.02.05. 15:42:37

Jöjjön csak az Ig codex legalább kiderül, hogy nem jó a serecsírám semmire...

ügyfélszolgálatos 2009.02.05. 15:47:31

Ja és vannak a szememben logikátlan dolgok.Pl.: a hellhound ugye egy sima chimerára épül, de az extrák fémből vannak (wtf?) és jó csúnyák és természetesen nem passzolnak. Ez most miért jó nekik? A chimera cuccai tök jó műanyagok szépek, könnyen összerakhatóak, de az az inferno cannon és azok a tartályok... brrr..

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.02.05. 16:03:41

Vegyél inkább ForgeWorld-ös Hellhound upgrade kitet, az szebb, drágább, és ugyanúgy szarul illeszkedik, viszont nem fém, hanem műgyanta:

www.forgeworld.co.uk/hhart.htm
www.forgeworld.co.uk/hhgra.htm

Esetleg egy prometheumos utánfutó is befigyelhet: www.forgeworld.co.uk/trailers.htm

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.02.05. 17:39:09

Most írhatnék okos dolgokat, hogy okosnak látszak. De nem fogok, mert nem kell értenem a GW-t. Biztos van ott is egy kemény marketinges stáb, amelyik eldönti mikor mit és miért dobnak piacra. Azt meg, hogy a piacot jól itétlék-e meg, majd az idő fogja igazolni.

A magam részéről én is szívesen láttam volna a DE kódexet (ami már 10 éves, hamarosan jubilál), vagy egy felújított WE/DH kódexet, mert szerintem ezekre fér rá a leginkább - a biztosnak tűnő IG mellett.

Azt meg tűrhetetlennek tartom, hogy a tau kódex csak 2010-ben lesz. Egy fiatal, fejlődő civilizáció ennél sokkal többet, és sokkal gyorsabbat érdemel :D

Gróf Úr 2009.02.05. 20:03:05

Azt hiszem pont az anyacég miatt nem fogom elkezdeni ezt a játékot: perverz aggyal rágyúrok valamire, megveszem a figurákat és egyszercsak kijelentik, hogy nem ér az egész, kuka, menjek, vegyek új figukat? Anyádat.

perp 2009.02.05. 21:09:24

@Gróf Úr: Azért ez így ebben a formában egy kicsit túlzás :) Mármint persze, történt már ilyen...csak azért nem minden húsvétkor.

Gróf Úr 2009.02.05. 22:29:27

@perp: Ha már ugye történt ilyen, akkor senki nem garantálhatja, hogy legközelebb nem fog. Ráadásul egy jó és változatos sereg nem két forint...

ügyfélszolgálatos 2009.02.06. 11:01:08

Köszi Sam az infót, de most már mindegy.
@Gróf Úr: Annyira szerintem nem gáz a dolog, megbeszéled akivel játszol és kész. Nálunk mivel én sem vagyok milliomos pl. a plazmapuskát gránátvetős modell szimulálja. Illetve használok a többiek belegyezésével egy assassint is, pedig hivatalosan a kódex már nem érvényes.

Alidí 2009.02.06. 11:31:35

A GW is lassan csak a pénzről szól, bár megértem őket, egy nagy céggé váltak, bár díjaznám, ha mondjuk értelmesebben fogalmaznának meg szabályokat, hogy ne legyen félreértés, meg hasonlók. Ha így haladnak tíz év múlva nem lesznek csaták, az nyer akinek többe került a serege XD A DE játékosokkal ez kiszúrás, szerintem. Megérdemelnének pár (értsd teljes sereg átalakítás) figurát, no meg egy új kódexet...

ügyfélszolgálatos 2009.02.06. 14:04:32

Nekem az is fura, hogy a korábbiakhoz képest valahogy igénytelennek érzem a SM kódexet... Más is?

Petrow 2009.02.06. 14:21:21

@ügyfélszolgálatos: Ezt fejtsd ki, mert érdekel a véleményed. Miben igénytelenebb?

Az újhullámos (wargear-felsorolós) codexekből nekem eddig csak a démon kódex volt színvonalon aluli.

ügyfélszolgálatos 2009.02.06. 16:40:44

@Petrow: A sereglista és a felszerelések olvasgatásakor (Know your enemy! -Tactica Imperialis) olyan érzésem volt mintha egy régi DnD szabálykönyvet forgatnék... Vagy lehet, hogy a tápságuk miatt érzett undort vélem ennek..

Mértkellnick? 2009.02.06. 17:34:03

Azt hizsem, a GW bekaphatja. De most már tényleg. Szomorú vagyok... Kéretik jegyzőkönyvbe venni!

Huntroll 2009.02.07. 10:46:52

Váááá, lesz Inkvizítor az IG-hez :D Már csak greatcoat-os figurák kellenek a nyomorult Cadianok helyett (mondjuk biztos találok valami konverzióalapot, ha nagyon kell) és neki is állhatok a saját, egyedi death squadomnak :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.02.07. 12:26:20

Ismerkedj össze WHFB empire játékosokkal, és kunyerálj tőlük köpenyt, az tökéletes az IG figurákhoz.

yaneuh 2009.02.07. 21:17:21

Én csak azt akarom mondani itt is, inkvizitoron is mondtam, hogy attól hogy Mo-n ritkák az ork játékosok, külföldön még nem, ajánlom figyelmetekbe a waaaagh forumot. Az ork mindigis népszerü faj volt. A DE már kévésbé volt az anno is. Valószínüleg nem hülyék a GWnél a marketingesek és tudják miért mást tolnak előre.
Endro voltam

ügyfélszolgálatos 2009.02.08. 02:10:03

@tengerSAM: Thx Sam, érdekes! Csak attól félek amit az általad ajánlott linken is emlegetnek, hogy a sima troop dobozt visszaveszik 20 helyett 10-re, mint az orkoknál. Szóval be kell spájzolnom.

Petrow 2009.02.09. 13:48:36

Újabb érdekes pletykahalom az IG-ről. T5 Sv4-es Orgynok, Furious Charge-al, RAHEDLI tüzérséggel, és felturbózott hellhoundokkal:belloflostsouls.blogspot.com/2009/02/40k-rumors-imperial-guard-vehicle.html
Valamint a műanyag Valkyre, ami állítólag egy Land Raider árában lesz: belloflostsouls.blogspot.com/2009/02/40k-sneak-peek-ig-plastic-valkyrie.html
Csak győzze eldönteni az IG parancsnok, hogy mit fog majd berakni a heavy-slotokba...

ügyfélszolgálatos 2009.02.09. 14:19:44

Ja én is nézegettem... Ha fele is igaz akkor nagy minőségi javulás lesz. Pl.: a hellhoundnál nem kell bs-t dobni csak sebzést... Táp... tüzérség is jól jön illetve nekem a gatling tank tetszik a heavy 20 leosztással...

UBorka · http://blog.ubipage.hu 2009.02.09. 15:40:43

Ezért azzal nem értek egyet, hogy a régi seregeket kukázni kéne az új szabályok miatt. Ez csak abban az esetben igaz, ha valaki kis pontszámú, specializált sereget gyűjt.

Nekem legalábbis 96 óta növekszik a skaven seregem, de még semmit sem kellett kidobnom. Viszont még mindig van kismillió figura hozzá, amiből egy darabom sincs, mert nem azokkal képzeltem el a sereget (nincs pl. egyetlen fertőskavenem se ;)

Azonban Blood Bowl csapatokkal gyakrabban megjátszották ezt (akkor kicsit én is besokalltam), úgyhogy ezért most van otthon pár olyan csapatom, ami szabályosan most nem használható nemzetközi versenyeken.

Azonban egy-egy BB csapat ára a tizede egy átlagosabb WH vagy WH40K seregnek.

Egyébként a GW üzletpolitikája nagyon jól bevállt. Más, mint amihez mi szoktunk, más mint amit a PP vagy a Racham választott (bár a Confrontation ezt próbálta másolni). Vagyis ők szakaszokban frissítik vagy adják ki az új dolgokat, így lényegében véve folyamatosan mozgásban tartják a piacot. Mindig van újdonság (oké, nem mindig a kedvenc seregünkhöz), és folyamatosan van kereslet is.

Ja, és a szabályok szövegezése nagyon sokat javult. Az új 40K sokkal kevésbe félreérthető, és sokkal egységesebb nyelvezettel rendelkezik az elődeinél (bár én csak a 3-4-dik kiadással játszottam), illetve az új WH gyakorlatilag minimálisan tér el elődjétől, de sokkal korrektebb és egységesebb mint például a 4. kiadás ;) Sajnos a legtöbb - főleg régebbi - seregkönyvekre ez egyenlőre nem igaz.

Annó meglepődve tapasztaltam például amikor a Dark Angels kódex áttért az új struktúrára (leget, hogy az Eldar volt előbb, de azt nem olvastam). Ugyanis a könyv felépítése a korábbiaktól gyökeresen eltérő volt, viszont nagyon ismerős WH-s szemmel :) Ami nekem - aki azzal kezdte - sokkal áttekinthetőbb és logikusabb, mint a jelenlegi oda-vissza lapozgatós, wargear szisztémájú kiadások.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.02.09. 19:44:33

Ha nem lett volna már IG seregem, és nem fogadtam volna meg, hogy soha többet nem fogok olyan armyba kezdeni, ami kismillió modellből áll, akkor tuti elkezdenék gárdistákat vásárolni.

Így viszont egy másik régi kedvenc sereg van a láthatáron, amit régóta terveztem, de eddig még nem jött össze a dolog - talán majd most. Ha az eBay istenei is úgy akarják...

Huntroll 2009.02.09. 21:47:16

Eldar. Eltaláltam? :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.10. 21:36:25

Három nekron monolit lesz, egy seregként :P
süti beállítások módosítása