Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2008.10.03. 10:18 tengerSAM (törölt)

Miért is jó játszani... az orkokkal

"Zőőőd a zisteeen..." - tartja a méltán népszerű rigmus. Az orkok első látásra is feltűnő jellegzetessége a zöld bőr, mely mintegy a környezettudatosság és természetszeretet látható kivetülése - és azt se felejtsük el, hogy a zöld szín megnyugtató hatással bír, ezért is csempézték anno ezzel tele a kórházakat.

Ezek a bájos, elbűvölő lények az univerzum csodái, kedvességük és vendégszeretetük messze földön híres. Sokan nem is képesek elviselni azt a túláradó optimuzmust és jókedvet, ami áthatja őket, ezért terjesztenek róluk olyan felháborító pletykákat, hogy agyatlan, vérszomjas vadállatok. Több tudós is úgy döntött, hogy a rémhíreket megcáfolandó személyesen ismerkedik meg a zöldek pártjával népével, hogy első kézből származó tapasztalatokat szerezzen eme csodálatos fajjal. A vendégszeretet és a családias légkör azonban annyira marasztaló volt mindannyiuk számára, hogy önként döntöttek úgy, hogy nem térnek vissza, hanem haláluk napjáig e boldog és  szeretettel teli nagy család részeivé válnak. Olyan alaptalan rágalmak is felmerültek, hogy az orkoknak nincs agyuk, csak az ösztöneik vezérlik őket. Ezt azonban már a 39. évezred végén megcáfolták a birodalom tudósai, egy boncolási jegyzőkönyvben világosan leírták, hogy több évtizedes kutatás után az ork koponyában (mikroszkóppal) megtaláltak egy szervet, ami feltételezhetően az agy fukcióját tölti be a zöldbőrűeknél. Láthatjuk tehát, hogy minden ilyen piszkálódás csakis az irigység szülötte, hiszen egy nagyon is szeretetreméltó fajról beszélhetünk.

Az ork társadalomban fontos szerepet tölt be a család (idegen néven: klán). A szoros kapcsolattartás legjobb példája, hogy időről időre barátságos keretek között versenyeket rendeznek egymással, amely leginkább az olimpiához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy csak praktikus, gyakorlatban is hasznosítható dolgokban mérik össze a tudásukat, és külön kiemelendő, hogy az egyénieskedés helyett kizárólag csapatsport létezik náluk. Olyannyira fontos számukra a közösség, hogy gyakorlatilag nincsenek külön "sportágak", hanem az egész klán egy emberként (bocsánat, orkként) vesz részt az effajta nemes megmérettetésben. Avatatlan szemlélő számára véres verekedéshez (rosszakaróik szerint: tömegmészárláshoz) hasonlíthat ez a fajta testedzés, holott ez hatalmas tévedés: hiszen hogyan is lehetne közösségi kereteken belül edzeni, nemesbíteni a testet és a lelket, ha nem adunk bele mindent a küzdelembe? Természetes dolog, hogy kisebb-nagyobb balesetek előfordulnak, de kockázat nélkül nincs győzelem sem! Végül a dolog praktikusságához kétség sem férhet, hiszen ezzel is felkészül a nemes ork nép arra az esetre, ha valamelyik idegen faj esetleg irigységében megtámadná őket, és kénytelenek lennének önvédelemhez folyamodni. És azt ugye mindenki tudja, hogy a legjobb védekezés a támadás?

Lássuk hát, hogy a Warhammer 40.000-ben milyen is a dicső ork sereg!

A zöldbőrűek a jóga és a transz-meditáció egy különleges ötvözetét fejlesztették tovább, így eljutottak a közösség elme-szinten való összekapcsolásának legmagasabb fokára, ez az ő nyelvülön úgy hívják, hogy "Waaagh!". Ez a roppant nehéz, komoly koncentrációt és felkészültséget igénylő hangsort csak az igazán felkészült, több éves előtanulmányokat folytató, minimum felsőfokú tanulmányi eredményt (Ph.D.) elért értelmiségi (LOL) orkok képesek kiejteni, és használni.
Játéktechnikailag az orkok egy meccsen egyszer, a saját lövési körükben "waaagh"-olhatnak, ami azt jelenti, hogy ordítanak egy hatalmasat, majd vérben forgó szemekkel megindulnak az ellenfél felé, azaz a kis bunyi gretchinek kivételével minden ork megkapja arra a körre a "fleet of foot" spec képességet.

Nem is lehetne jobb példa a közösség erejére annál, minthogy egy ork csapat Ld-je pontosan akkora, mind a csapat létszáma - ha 11-en vagy többen vannak, akkor bizony fearlesseknek számítnak.

Kitörő lelkesedésük és robbanékony természetük miatt számos orkra vonatkozik a "furious charge" szabály is.

A sereg alapmodelljeinek értékei:

WS

BS

S

T

W

I

A

Ld

Sv

4

2

3

4

1

2

2

7

6+

 

Alapvetően az ork sereg tömeghadsereg, és abban bizony bitang jó. Természetesen lehet olyan (mondjuk teljesen gépesített) csapatot is összeállítani, ami a "kicsi, de erős a bors" szemlélet alapján épül fel, de a legjellemzőbben azok a seregösszeállítások, ahol pályaszéltől-pályaszélig nem látni mást, csak hullámzó zöld tömeget.

Kezdjük a seregismertetéssel:

Alapvetően rosszul lövő (BS2), igen gyengén páncélozott (6+) sereg, de ezt a hátrányt az olcsóságukkal, a jól variálhatóságukkal és a puszta tömegükkel jól tudják ellensúlyozni.

HQ:


Warboss: Ork mértékkel mérve drága modell, de igen szívós és jelentős fegyverarzenálból válogathat. Alapesetben nem igazán van páncélvédelme, de  +50 pontért gyakorlatilag úgy  bedobozolhatja magát, mintha terminátorpáncél lenne rajta.  (2+/5+). Az orkok istene irgalmazzon annak, akinek közelharcban nekimegy... Szerintem nincs olyan játékos, aki ne hozná be a seregébe ("Oké, akkor üt a főnököm hatot 10-es erővel..." "Mivaaaan? :o").


Big Mek: Az orkok mérnöke (mérnork), aki csúcstechnikával szereli fel a sereget. Összehasonlíthatatlanabbul profibb, mint a birosalmi gárda vagy az űrgárdisták mérnök-papjai, hiszen az elromlott járművet nem 6+-ra, hanem már 4+-ra javítja meg (ráadásul akár azt is újradobhatja)! Durva, mi?
Speciális erőtér-generátorával képes a 6"-es körben lévő összes ork egységnek 5+ fedezékmentőt adni, vagy egy másik brilliáns fegyver (shokk attack gun) segítségével gretchineket tud teleportálni 60" távolságra, 2D6-os erővel, AP2-es páncélátütéssel, nagysablonnal! A csodafegyver még béta-teszt állapotban van, ezért ha duplát dob az ember, akkor bizony különböző látványos gebaszok következhetnek be. Ja, egyébként egy Deff Dread-et troop-ként lehet behozni, ha van a seregben BigMek. Nagyon hasznos modell, a shokk attakk gun-nal pedig garantált a kellemes szórakozás! Ára alapesetben nem túl magas, de a sok technikai kütyü bizony szépen képes megdrágítani.


Weirdboy: na ő az ork psyker, aki nem csak a testét pallérozza, hanem az elméjét is. Talán kicsit túlságosan is, de hát az vesse rá az első követ, aki nem fél attól, hogy egy villám visszakézből arconbattya. Minden körben random erőt tud használni (D6-tal kell kidobni a táblázatból), van közötte kisebb (24" S6 AP3 blast+pinning) valamint nagyobb (36" S10 AP2 melta) durranás is, vagy képes +1 támadást adni az egységének, vagy akár elteleportálni őket (a'la deep strike) a terep másik pontjára, vagy bónuszként egy extra "waaagh!"-ot is képes előidézni (vagy szétrobbantani a saját fejét, de ez játéktechnikailag nem túl előnyös, ezért nem is térek ki rá bővebben). Érdekes, vicces figura, ha jókat dob az ember effektre, akkor nagyot tud alakítani. Alapesetben csak 5 ponttal olcsóbb a warboss-nál, azaz nem egy tacskógazdaságos fajta.

ELITE:


Nobz
: az ork nemesség is kiveszi a részét a küzdelemből, ráadásul nem is a hátsó sorból. Mivel veteránok, ezért erősebbek, keményebbek, mint fajtársaik, és mindegyiknek vehető speciális fegyver, páncél, vagy akár motor is. Egyikük ráadásul kinevezhető Painboy-nak (doktork), aki "feel no pain"-t ad az osztagnak. A 2 wound miatt igen vonzó választásnak tűnnek.


Meganobz: Gazdagabb nemesekből verbuválódott "ork terminátorok", csak náluk ugye még a 2 wound is bejátszik. Ja, és annyival is jobbak, hogy bármelyikük vehet kombifegyvert. Nyami. Mobilizálhatóak is: felszállhatnak battlewagonra is, vagy trukkra (ha maximum 6-an vannak).


Burna boyz: Multifunkciós fegyverük van: lövéskor gyakorlatilag lángszóró, közelharcban pedig power weapon (persze egy körben csak egyféleképpen használható). Három bunyi ápgrédelhető mek-ké (ingyé'!), akik nehézfegyvereket cipelhetnek. Nem is rossz... Bár eléggé sebezhetőek (mint a sereg 80%-a), mert a páncélt csak hírből ismerik.


Tankbustas: igazi járműgyilkosok, 18" S8 AP3 assault1-es fegyverrel rendelkeznek, vagy lehet nekik olyan közelharci kókánymókány, amivel közelharcban 10-es erővel üt a csávó mint a gép, a tankelhárító gránátjuk 6+2D6 erővel bontja a páncélt, plusz lehet nekik bomb-squig (kis állatka nagy fogakkal és kicsi aggyal), ami öngyilkos tenoristaként 18"-re teper és a legközelebbi ellenséges (1-es dobás esetén saját) járművön S8 erővel berobbantja a rászerelt bombát. Nem tudom mekkora hátrány az, hogy kötelező nekik lőni/rohamozni, ha meglátnak egy ellenséges járművet, de szerintem az illető jármű nagyon nem lesz tőle boldog...


Lootas: a nehézfegyverzetűek. Alapból mindenki olyan cuccal van felszerelve, hogy 48" S7 AP4 heavy D3, és még 3 klambót mek-ké is ki lehet nevezni, ők meg a normál nehézfegyverek közül válogathatnak. Ja, és csak 15 pont egy figura. Jujj.


Kommandos: tudnak infiltrálni, és a nehéz terepen is jól mozognak, kettő bunyi vehet komolyabb fegyvert, és nob is vezetheti őket. Hmmm... hangtalanul lopakodó orkok? Ööö... Mindenesetre az ellenfélnek kellemetlen perceket tudnak szerezni, ha a vonalaikhoz közel felbukkannak.

TROOP:


Boyz: a sereg gerince, alapesetben 6 pont/db. Pisztoly+közelharci fegyver a felszerelés, de lecserélhetik puskára. Minden 10. ork vehet nehézfegyvert, és vezetheti őket nob. A seregből egy osztag Boy  kinevezhető 'Ard Boyz-nak, ők 4+ páncélt kapnak +4 pontért. Ha nincsenek 12-nél többen, Trukk-ra szállhatnak. Mivel az 5. kiadásban a Troop-ok szerepe igen felértékelődött, ezért minnél többet hoz belőlük az ember, annál jobb.


Gretchin: az ork társadalom alja, gyakorlatilag rabszolgaként tartják ezeket az apró lényeket. Páncéljuk... nos az nincs, viszont van lőfegyverük, ami a wh40k legócskább puskája: 12" S3 assault 1. Emellé jön a 2-es BS. Hát nem egy mesterlövész osztag, de ők nem is erre kellenek. Tudnak táblanegyedet, ojjektívát foglalni, és kacagtatóan olcsóak (3 pont/db). Minden 10. apróság után hozni kell hozzájuk egy Runtherdet (pásztork), aki ráncba szedi a csürhét. Ha másra nem, aknaszedésre és "operation living shield" hadműveletekre tökéletesek.


Trukk: általános dedikált szállítójármű. 35 pont, nagyon gyenge páncéllal, de 12 főt tud szállítani, gyors (fast), open-topped (lehet belőle rohamozni, de sérülékenyebb). Arra tökéletes, hogy gyorsan az ellenfél közelébe szállítsa a skacokat, és ha nem lövik szét elsőre, akkor mozgó fedezékként funkcionáljon tovább.

FAST ATTACK:


Stormboyz: házikészítésű ugrórakétáikkal ők az orkok elsővonalas rohamcsapatai, viszont a cucc némileg kiforratlan, ezért minden egyes használatkor D6-tal dobi kell, ha 1-es sikerül, akkor egy bunyi szépen megmakkan. Fegyverzetük közelharci (slugga+choppa), de járművekre is veszélyesek lehetnek stikkbombáikkal. Vezetheti őket nob, aki naaaagy közelharci cumókkal szerelhető fel.


Warbuggy: könnyűpáncélzatú, open-topped, fast jármű, választható nehézfegyverrel. Jó taktikával igen jól használható (pl. hamar betoljuk az ellenfél járműinek seggébe).


Warbike: az ork motorok szerencsére nem Euro-szabvány szerint készültek, így olyan sűrű füstöt bocsátanak ki, hogy 4+ cover mentőt biztosítanak a motorosaiknak (akiknak egyébként 4+ páncélmentőjük is van). A járgányba be van építve egy komolyabb lőfegyver is: 18" S5 AP5 assault 3, twinlinked. Emelett a vezetőknek is megvan a szokásos pisztoly+ccw kombója. Lehet nekik főnököt venni, aki komolyan közelharci cuccokkal is felszerelkezhet. Járművek ellen kevésbé, de gyalogság ellen nagyon jól használhatóak.


Deffkoptas: jetbike-ként mozog, változatos nehézfegyverrel szerelhető fel, vonatkozik rá a "scout" és a "hit&run" szabály, és nem jármű, szóval igazi ínyencség. Ja, és kivételesen 4+ a páncél. Csak ajánlani tudom.

HEAVY SUPPORT:

 
Battlewagon: ork tank, komoly szállítókapacitással (20 fő!). A páncélzata igen komoly (F14, S12, R10), és úgy tele lehet tűzdelni nehézfegyverekkel, mint egy sündisznót (egészen pontosan maximum 6-ot lehet rábiggyeszteni). Nem is mondok többet róla, ez az ork land raider, ehhez mérten nem is drága...


Deff Dread: ork drenya. Két nehézfegyver, két közelharci fegyver, és egy ork vezető, hát van ennél veszélyesebb dolog? Ha valamit elkap, akkor annak bizony sanyi van.


Killa Kan: törpe drenya, egy gretchin vezeti, egy közelharci és egy lövős fegyvere van, viszont csapatban is hozható. Közelharcban és páncélzatban gyengébb, de lövésben jobb, mint nagy testvére.


Flash Gitz: pénzes orkok bandája, a különféle célzóeszközök, kompenzátorok és egyén lövős vackok gyűjtői és lelkes felhasználói, gyakorlatilag szénné bütykölik a puskájukat. Alapban 24"-re S5 APD6 (hoppá!) assault1 profillal lőnek, de fullra tuningolva már S6 APD6-1 assault 2-re módosulhat ez. Nem gyenge... Sőt, 4+-os nehézpáncéllal vannak felszerelve, ami nem semmi - főleg hogy painboyt is lehetnek vezetőkek a srácok, így a akár 5+ invi mellett még feel no paint is kaphatnak. Csak az a szokásos 2-es BS ne lenne...


Big gunz: gyakorlatilag a "field artillery" szerepét töltik be ezek a cuccok. Nagyon olcsóak (csak 20 pont/db!), cserébe elég sebezhetőek is, de nagyot tudnak lőni. 3 fő fajta van: Kannon (36" S8 AP3 heavy1 vagy 36" S4 AP5 heavy1 blast), Lobba (G48" S5 AP5 heavy1 blast) és Zzap Gun (36" S2D6 AP2 heavy1).


Looted wagon: ez gyakorlatilag bármilyen másik faj járgánya lehet, amit felturbóztak az orkok saját maguknak. Az eredeti járműtől függetlenül egységes szintre hozzák fel ezeket a bádogdobozokat (BS2 armour: F11 S11 R10, tank, open topped), a durrogtatókat is lecserélik igazi orkos cuccokra (max. 3 nehézfegyver). Az idegen technológia miatt azonban minden mozgási fázis elején dobni kell D6-tal, 1-esre full sebességgel fog egyenesen előre robogni ("Vazze, mijez a piros gomb?" "Nenyújjáhozzá gecó, me' letöröm a kezedet!" "Megnyomom bakker!" "Ááááá...").

Összefoglalás

Az ork fajjal nagyon érdekes játszani. Az, hogy általában csak 5+-ra találnak a figurák, elég bosszantó tud lenni, tehát a lövésekre csak akkor érdemes építeni, ha valóban sokat lőnek a srácok, mert akkor statisztikailag is nagyobb az esélye, hogy legalább egy betalál. Fordítva is lövésnél van az egyik legkellemetlenebb dolog: a gyenge páncél. A 6+-t gyakorlatilag a fegyverek 90%-a simán átlövi, úgyhogy nagyon kell figyelni arra, hogy fedezékmentőjük legyen a srácoknak - főleg az értékesebbnek.
A jó viszont többek között az, hogy egyetlen másik fajnál sem lehet annyit röhögni a hülyeségeken, mint az orkoknál, ugyanis szó szerint ön- és közveszélyesek. Nagyon hangulatos, nagyon "feelinges" sereg, de arra fel kell készülni, hogy rengeteg figurát kell szállítani és kifesteni. A puszta tömegük elég szokott lenni a győzelemhez, főleg hogyha mindez még jó taktikával is párosul.

Ha valaki imádja a konvertálatásokat és élete vágya, hogy mindent brutális mértékig telepakoljon mindenféle értelmetlen kacatokkal, akkor ne habozzon: az ork sereget pont nekik találták ki. Az igazi ork jármű mindig egyedi, mert minden elképesztő dologgal tele szokták pakolni a játékosok (pl. versenyzongora, megfigyelőtorony, pottyantós retyó, szélesvásznú tv, fürdőkád [???orkoknak vazze???], komplett kerti grillsütő, stb.), a lehetőségek száma végtelen, csak a rendelkezésre álló eszközök szabnak határt a konvertálásnak.

Azt elárulom, hogy én nem szeretek orkok ellen játszani, mert kiszámíthatatlan sereg. Bármikor bármi megtörténhet, sőt még az ellenkezője is. De van, aki pont ezért szereti.

>> Itt folytatódik a post >>>" />

12 komment

Címkék: ismertető ork miért jó játszani


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr36693864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jclayton · http://zelet.blogspot.com 2008.10.03. 14:01:01

Hiányzott már az ismertető, jó is volt

Dictatorwannabee 2008.10.03. 14:19:09

Én mindig bírtam őket, a wikipédián jókat rötyögtem a fajleíráson. Pont azért mert egy kicsit debilre vették őket.

Huntroll 2008.10.03. 22:33:23

Eddigi legjobb ismertető szvsz :)

Egyik legszimpatikusabb sereg egyébként 40k-ban, ha egyszer neadjisten elkezdek játszani, szinte biztos hogy ződ leszek. Ennek mondjuk a legnagyobb akadálya az, hogy egy gyalogságközpontú sereg bőven elég egyszerre, pláne ahol az átlagosnál több fém van a figurákban...

perp 2008.10.04. 20:53:36

Ahh már nagyon vártam őket! Remek összefoglaló! Alig várom, hogy a kezembe vegyem a Blackes doboz Ork felét :)

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2008.10.04. 21:10:05

Nos, íme álljon itt az általam összepakolt "just for fun" ork sereg:
HQ: big meg (shock attack gun), weirdboy
Elite: tankbustas, kommandos
Troop: boyz, gretchinz
Fast: stormboyz
Heavy: killan kan, big gunz, looted wagon
A szórakozás garantált, bár ezzel nyerni csak szökőévenként egyszer lehet. :D

DBenny 2010.05.30. 17:26:52

A deffkoptákat honnan lehet beszerezni mert én egyedül az assault on black reach-ben láttam őket

Huntroll 2010.05.30. 18:00:39

@DBenny: Leginkább onnan, plusz a GW honlapján fent van egy fém változat is: www.games-workshop.com/gws/catalog/productDetail.jsp?catId=cat1300133&prodId=prod1060174

De ez szerintem direct only.

DBenny 2010.05.30. 18:13:51

@Huntroll: az a 18 font forintban megvan vagy 5000 ft... nem egy óccsó darab :D

Huntroll 2010.05.30. 20:30:11

@DBenny: Nem arról híres a 40k, hogy olcsó lenne...

Huntroll 2010.05.30. 20:31:10

Pláne a fém cuccok. Érdemesebb venni egy AoBR-t, aztán átkonvertálni, ha nem twin linked rokkitos kell (bár nem értem, mi más kellhet)

DBenny 2010.06.01. 21:31:27

@Huntroll: hát mivel most akarok majd valamikor nekifogni a 40k-nak ezért az Assault on BR meglesz tuti aztán annak az orkjai pont jók lesznek agy zőőőd sereg alapjának:D

KAosz Amigo 2012.03.29. 17:59:54

Szia! nagyon jó lett ez a sereg le írás is! abba segíts nekem plz , hogy hol találok magyar nyelvű ork kodex et!
Szeretnék má GYAKNI!!! :)
süti beállítások módosítása