Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2014.05.08. 11:00 Petrow

KFC - Kezdő Fellépő casterkeresője - Convergence of Cyriss

coc03.jpgHosszabb kihagyásra voltam kényszerítve, de ennek is megvolt az előnye: még jobban bele tudtam mélyedni Immoren tavaly debütált fajának rejtelmeibe. Következzék a sorozat zárásának első része, avagy milyen a Convergence of Cyriss kezdő szemmel?

A háttértörténetről elsőre nem akartam sokat írni. Unatkozó, és eleddig bujkáló matekszakosok segítenek istennőjüknek, Cyriss-nek manifesztálódni Immorenben.  Tovább olvasva sejthető, hogy ennek azért vannak negatív hatásai, amire főként a "Zealot Manual for The Egyetlen Igaz Hit v.0.99" világít rá. Az élet tökéletlenség felé megy, és ez a tökéletességre való törekvéssel ellentétes. Tehát gyomlálandó.
Ez alapján a faj-chartban az "if life gives you lemon, kill all the humans" dobozba tenném őket is. Annyi különbséggel, hogy a tisztogatás nem csak emberekre terjed ki.

Bár a CoC új sereg, felbukkanásuk minden volt, csak nem váratlan. Menoth korától kezdve a Cygnar Squire-ig bezárólag mindenen ott van/volt Cyriss útmutatásának a nyoma - legalábbis a követői szerint. Ők kezdetben elkülönült szektaként működtek, a világtól távoli templomaikban. A nagy áttörést azzal érték el, hogy az emberi lelket géptestbe (nem tudok jobb szót a clockwork fordítására) tudták átköltöztetni. Cryx spílerek erre hangos "Meh"-hel legyintenek, és bizony, szegről-végről azért egy Lich Lordnak és a leendő Mortinak is köszönhető volt a siker - még ha tagadják is.

coc01.jpgAz örökléttel a kezükben a szekta pár évtizednyi seregépítés után félretette az árnyékban tevékenykedést. Most már nyíltan megindulnak azon nemzetek ellen, akik a Cyriss eljöveteléhez nélkülözhetetlen, földtani gócpontokat birtokolják. Seregeiket az ördögi (isteni?) számítás és logika mellett szinte elpusztíthatatlan testük segíti a tökéletes gépi civilizáció megalkotásában. Immoren népeinek pedig kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy együttesen fellépve letakarítsák az itteni univerzum Borgjait.
Az ellenállás pedig hasztalan.

Warcastereik még a Retribution-nél is csoffadtabb számban vannak jelen - de mivel ilyen kevesen vannak, így tételesen is végigmegyek rajtuk 1-1 mondat erejéig. Ha Cryxnél azt írtam, hogy specializált casterekkel van dolgunk, akkor ez itt - stílszerűen - hatványozottan igaz. Az ötből 3 nem rendelkezik mágikus fegyverrel, viszont, mindenkinek jut egy field marshal képesség: Counter-charge, extra mozgás, vagy javítás, esetleg mindenki automatikusan gyógyul - ezek azért olyan tényezők, amikkel bőven érdemes kalkulálni a jack-ek kiválasztásánál.
Aurora egyfajta repülő Connie Blaze-nek  néz ki, számomra az egyik legnehezebben játszható stílussal, és a repkedő - főként tier-ben erősödő - Clockwork Angelekre épülő sereggel.
Axis igazi bunkósbot, MAT7-es értéke és feat-je az ő ütéseit teszi fájdalmassá, counter charge marshall-ja és az osztagok feltámadását segítő okossága pedig az ellenfél balosának erejét veszi el.
Directrix tűnik a faj Haley-jének, szivató és támogató spelljei, kiemelkedő focus-a, és a battlegroup-ból arc-node-ot gyártó képessége miatt - emellett N3mo mellett az első, akinek a tier listájában Colossal-t láttam. 
Father Lucant ergya kinézete ellenére is meglepően kemény dió, a halálba szívathatja az upkeep-es - assassin-es seregeket, és ha leállunk vele felőrlős játékot játszani, valószínűleg ő fog győztesen kikerülni.
Syntherion pedig a faj jack' (bocs, vector) castere, aki Magnus-hoz hasonlóan nagyon szereti az upkeep spelleket osztogatni – szerintem nem véletlen, hogy a kezdődobozba is ő került.

coc02.jpgEgységeik a casterekhez hasonló meglepetéseket tartogatnak. Egyrészt, szinte mindenki Clockwork (van lelke, de nem fog elfutni), és javítható. A nagy, multi-wound dögöknél ez még érthető, na de az egysebes gépeknél? Nos, ők is visszahozhatók, bizonyos solokkal, szóval in ya' face, Cryx! A Reductor és az Obstructor nagyon jó ár/érték arányú töltelék egység, míg a Droideka-t idéző, keményebb egységek mind rendelkeznek valami specialitással, ami az adott képességüket még halálosabbá teszi. Gyenge pontjaikat pedig tovább szűkíthetjük a bármelyik osztaghoz hozzáadható Enumerator támogatással. Emellett szerelőik valószínűleg ugyanolyan szerves részei lesznek a listáknak, mint Menothnál a kórus, ui. a frakció szinte csak az ő segítségükkel juthat Magical Weapon-höz, de a Pathfindert is bőkezűen szórják.

Solo-ik között azt gondoltam, hogy mivel az egységtámogatás megvan, így csupa cséphadaró lesz itt. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Van ugyan egy szem Steelsoul protector, de ha választhatnék, inkább egy Ogrun Bokur-ra bíznám a védelmem. Sidenote: nincsenek választható Merc egységek - activate sad panda mode. Van viszont két lábon járó arc node (ha nem Directrix-xel mennénk), és vicces labdáink. Arcodba robbanós pöttyös labda, szerelős-csipkedős labda, ellenfelet kilyukasztós labda, és a legjobb, a ragacsfestéket fröcskölős labda. Civil nevükön ezek a mindenféle servitorok, és közös tulajdonságuk, hogy 1.) bagóért lehet őket hozni 2.) durván fel tudják tápolni a sereg többi részét 3.) knockdownolhatatlanok (ezt hotkey-re teszem ezentúl). De a legjobb, az Enigma "Why the long face" Foundry, ami az egységeknél írt feltámasztást hivatott segíteni, a'la Necrosurgeon & Stich thralls. Szerintem az első két doboz gyalogos után be lesz szerezve 1-2 darab.

coc00.pngWarjackjeik a vector névre hallgatnak - és ha a Retribution-nél sokalltad a speciális szabályokat, akkor a Cyriss gépek végképp nem neked valók. Eleve, a MAT-RAT értékeket a castereiktől kapják, így evidenciát nehéz róluk írni. Mert amíg Axis-nél egy Galvanizer frontline-ban van, addig Lucant-nál valószínűleg az öreget csavarozza össze. 
Ezen felül van nekik egy induction node nevű ketyeréjük is. Ez a cortexet helyettesíti, és ugyan a bonding adta előnyökről le kell mondanunk, de cserébe a cortex-trükkök (Shock shield és tsai) sem keserítik az életünk. Bónusz képesség: ha egy vector focust használ, egy másik, 6"-en belül álló társa szintén generál magának egyet. Ez allokációnak minősül, tehát az ezt akadályozó dolgok ellen nem véd.
Ha általánosságot kell írnom a vectorokról, akkor az lenne, hogy kaszniban elsőre gyengének tűnnek, még a Retribution-höz képest is. Viszont érdekes rendszerkiosztásuk, és a javító egységek soha nem látott bősége biztosítja, hogy feat és varázslat nélkül sem lesz könnyű dolog leszedni a CoC vasszörnyeit. Könnyű gépeik általában alapból jeleskednek valamilyen támogatási funkcióban, a nagy dögök pedig vagy pathfinderesek, vagy knockdownolhatatlanok (nemmegmondtam? CTRL+K+D). Colossal-juk így kezdő szemmel talán a legjobb a játékban. Amit eltalál, és Drag-gel közel húz, annak jó eséllyel reszeltek. Márpedig a Puncture képesség miatt a találat után automatikusan kap egy sebet a célpont - nos, helló P+S 20 Drill Vice!

Talán az újdonság varázsa, de már többször belefutottam, hogy nem ajánlják kezdőknek a covergence-t - a gond csak az, hogy erről elfelejtettek egy kezdőt megkérdezni.
Ki kell használni az egységek közötti szinergiát? Tessék már nekem egy plug n' play sereget mutatni, mert eddig nem találtam!
Figyelni kell az aktivációs sorrendre? Ha nem így lenne, eHaley nem lenne az, aki.
Sok a speciális szabály? Ilyen alapon mindenki csak Nomaddal vívja meg az első 10 csatáját, mert ott üres a kártya hátlapja.
Mivel ebben teljesen kompetensnek érzem magam, hadd mondjam ki: az összes warmachine faj seregkönyvét átolvasva a Convergencet a legteljesebb mértékben egyenrangúnak érzem kezdőbarátság dolgában bármelyik másik fajjal. Igen, együttműködést, kombinálást, gondolkodást igénylő sereg, de pont ezért lehet meglepetést okozni, hogy a látszólag bagatell, 1-2-3 pontos egységek is mennyire meg tudják dobni egy lista működőképességét.

Kezdőként inkább azt mondom, a kinézetüket kell megszokni, illetve imádkozni, hogy ha az Inverterünk leszédül egy épület tetejéről, a pipaszár lábak ne reccsenjenek el. Ha egyszer is oda kerül a sor, hogy legyűjtök egy méretesebb battlegroup-ot, tuti hogy kapnak egy SW droid színsémát.

És végül: a fluffban egy új faj nagyon homályos ígérete is el lett hintve, ami messze, Caen ismeretlen vidékén tevékenykedik, és ugyanazon erőforrásokat csapolja meg, mint a Convergence. Egy új Hordes faj ígérete lenne? Vagy tán' az Orgoth-ok térnek vissza? Esetleg...wnb.jpg

>> Itt folytatódik a post >>>" />

2 komment

Címkék: warmachine convergence KFC cyriss


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr716120164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Kaba Sarkadi 2014.05.12. 14:36:59

Nagyon hangulatos összesítő, bár fogalmam sincs, ki az a Connie Blaze.

Igazat adok Neked Petrow kolléga, egy hajszálnyival sem nehezebb CoC-cal játszani, mint mondjuk Cryx-szel vagy Menoth-tal. A kezdőket szerintem azért intik óva tőlük, mert a tanulási görbe elég nagy, és kedvüket szegheti az elején a sok vereség.

Petrow 2014.05.14. 13:53:41

A többi fajnál nem akartam ennyire részletekbe menően nézni az egyes castereket, de itt megtehetem. Connie (alias Constanze) Blaze egy Cygnar Morrowan Ally Warcaster - vagyis lehet zsolosként, illetve "tiszta" cygnarita-ként is futtatni. Anno azért döntöttem mellette, mert az egyik legdögösebb minit hozzá adták ki, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.

Ahogy Connie, Aurora is inkább a körülötte álló sereg sereg támogatásában tűnik nekem erősnek. Szintén tud flank-elni, trükközni a threat range-el (Connie-nál Crusader's Call, itt Field Marshall, True Path és Admonition). A spelljeik között ugyanúgy van flashing blade és transference is. Emellett a tier listájukban is van egy különösen favorizált unit (Precursor Knight, illetve itt Clockwork Angels).
süti beállítások módosítása