Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2012.09.05. 18:42 Ladislaus

És a Hatodik te magad légy! 6th ed. Battrep: CSM vs. Necrons vs. IG

BR.pngÜdv újra mindenkinek! Jó rég volt már, hogy írtam valamit, de hát nyaralás, lakás átalakítás, betegségek és a gyerekek miatt kicsit nehéz volt a srácokkal összehozni  egy pár 6th ed.-es tesztjátékot. Végül is a nyár során három csatát sikerült lejátszani, ezeknek a tanulságát szeretném most veletek megosztani.

Először is, essen szó a 6. kiadású szabályokról, csak úgy nagy általánosságban!

Nagy izgalommal vártuk, hogy végre kézhez kaparinthassuk az új wargame Bibliát, és valóban, elég biblikus mű született! A fluff részéről most csak annyit, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó... és majdnem mindennel meg vagyunk elégedve, kivéve, hogy az univerzumban az idő egyre inkább lassulni látszik, és sose fogjuk elérni a 42. évezredet! (szóval semmi újra nem számítsatok)

A szabályrendszeri részét tekintve kérdéses volt, hogy a GW alapvető változtatást eszközöl-e a harci fázisokon, de nem!, Minden maradt a régiben, azonban az ördög a részletekben rejtezik, és a sok "kis" apró változtatás bizony komoly erőviszonybeli eltolódást okozott, főleg a járművek és a sebzéselosztás  terén, de például a rapid fire, random rohamtáv, vagy gránátok használata,  pszi is ide sorolható. (most a részletes elemzést hagyjuk) A repülők (flyer) rendesen felrúgták az a papírformát, így most egy jó ideig ők fogják uralni a csatateret.

Ami nekem nagyon tetszik, hogy sokkal dinamikusabb, sokkal életszerűbb lett a harc, rengeteg extra szabály (erődítmények, különleges terepek, hadúri képességek, kihívások stb) megadják azt az extra fluffot, ami az 5th ed. kicsit csupasz rendszeréből hiányzott. Ellenben viszont az is igaz, hogy ezek egyrészt lassítják a játékot, másrészt túl sok múlik a véletlenen, így kevésbé kiszámíthatóak az események, nehezebb előre tervezni.



1. csata: Necrons vs. Chaos Space Marines


Alapból 1000 pontos csatákban egyeztünk meg, azonban Imre otthon hagyta a doomscythe-jét, így nekem át kellett variálni a sereget, ami miatt sajnos a landraider kikerült a listából. A maradék kevéske pontból így Kharn, 10 berzerker (2 plazmás, 1 energiaöklös bajnok ) gyalog, 10 CSM (1 energiaöklös bajnok, 1 khorne ikon, 1 meltás, 1 plazmás) rhinóban csücsülve, és egy obliterátor fért bele. Imre hozott 2x10 warriort, egy parancsnoki bárkás overlordot, egy ghost barge-ot, 5 wraith-et és 5 deathmark-ot hozott.

IMG_1623a.jpg

A küldetés a The Relic volt, ami a pálya közepén található elda kristály volt. Az éjszakai harcot sikerült elkerülni! :-) (Night fight, first blood, slay the warlord, linebreaker)

IMG_1624a.jpg

A csatát Imre kezdte, a command barge-al átrepült a berzák feje felett, míg az előrenyomuló rhinó lőtte a mezőn ácsingózó warrior-okat, de hiába. A berzerkerek aztán hátba rohamozták az overlordot, akivel heves kézitusában Kharn és Khaine, a berza bajnok végzett is, míg a sima berza troop-ok pedig szétverték a siklót. (igaz,Kharn 2 saját berzát is másvilágra küldött!) A CSM-ek kiszálltak a rhinóból, és össztűzzel megpróbáltak a lehető legtöbb wraith-et megölni, nos, ez összesen 1 db-ra sikeredett, illetve még az egyik vesztett 1 wound-ot. Rühellem ezeket a dögöket! Sajnos aztán a necronok körbe vették a CSM osztagot, és jól megsorozták őket, amitől hullottak is mint a legyek. Hogy tetézzem a bajt, szegény obliterator bele teleportálódott egy sziklába (kis terep rulez) így szinte minden esélyem elszállt a győzelemre.

IMG_1630a.jpg

A beérkező deathmarkok, és a wraithek közös támadásának köszönhetően (no és Kharn sorozatos árulásának hála) gyorsan elfogytak a berzáim, így már csak Kharn tartotta magát még egy körig, de aztán vele is végeztek bár még magával vitt egy wraith-et. Pech!

IMG_1633a.jpg

Remélem az új CSM kódexben kicsit felhúzzák a skacokat, mert most elég gyengén muzsikálnak, és pokoli drágák is, főleg kis pontértékű küldetésben cumi velük játszani, ahogy ez most ki is jött. Ja, és rühellem a 3++ invu-s egységket, főleg 2 wound-os Wraith-eket, ha még nem írtam volna! :-)

Kharn mindenkit megelőző támadása sajnos most nagyon hiányzott, mivel Gorechild most már pow. axe, I1-el, így kvázi powerfist lassúságú. (bár AP2) Az más kérdés, hogy végig iszonyatosan bénákat dobtam, de a túlerő ellen egy átlagon felüli dobássorozat se nagyon segített volna. Most megúsztam a doomschythe-et, de legközelebbre kell légelhárítás, mert a deathray-ével kicsinál mindent s mindenkit!


2. csata: Imperial Guard vs. Chaos Space Marines

Újabb 1000 pontos csata, immáron Ügyfélszolgálatos Birodalmi Gárdája ellen. Húzós volt a felhozatal, mivel Igi a szokásos company commander+comm. sq(medic+bodyguard+3 sniper), 3x10 veterán (lascannon, AC-k miegymás) hozott egy Leman Russ-t (csak alap), egy devildogot és egy vendettát, megtömve veteránnal (Szpész Rássönz), no és a jó öreg Marbo-t. Jííháááá!

02-IG deploy.jpg


Én HQ-nak a Démon-Baltás-Pajtás khormunista Káosz Lordot, 8 berzát a landraider-ben, 2x5 CSM-et (az 5 fős, plasmagun-ös osztag rhinóban, a másik osztag az ojjektíván), az obliterator-t, és ráadásként egy gyalogságirtós predatort, heavy bolter szponzonnal és AC toronnyal.

01-CSM deploy.jpg


A küldetés a The Crusade volt (2-2 ojjektíva), és sikerült kidobnunk a night fight-ot, úgyhogy izgalmas volt a meccs. (Night fight, first blood, slay the warlord, linebreaker)

Az elején az előrenyomuló devildogot meglőttem a landraider-rel, de csak shaken-re tettem, mást nem sokat értem el. Aztán a következő körben bejött a vendetta és kilőtte a rhinót (átütő találat 6-os dobás majd BUMM), a kikászálódó káoszfijjug is kaptak rendesen, de szerencsére egész jól megúszták. (1 fős veszteség) Hogy a vendetta alá kerüljek, előretoltam a radiert és predatort, de végül is Iginek sikerült úgy helyezkedni a vendettával, hogy a landradír célponttá vált, és szintén az átütő találat-6-os dobás BUMM lett a végeredmény, no itt már kicsit kezdtem csúnyán nézni! :-(

IMG_1795.JPG

A roncsok közül dühödten előrenyomuló Lordot és a berzákat Marbo egy kedves szeretetcsomaggal várta, aminek a következményeként a Lordot elvitte a robbanás, de előtte még 4 db, 5+-os invu-mentőt megdobott! (ő volt elől) Sajnos itt stratégiai hibát vétettem, mert elfelejtettük az independent characterek 2+os "Look out Sir!" dobását, (mondjuk Igi is elfelejtette mikor a commander-t lelőttem) pedig simán túlélhette volna. My bad. :-P Viszont hogy én is csináljak valamit, az obliterator végre jó helyen (a hátul sunyuló LMR mellett) érkezett be, meg is lőtte meltával (-1HP, stunned), majd közelharcban végzett vele (BUMM!), a káosz troop-ok tovább osztották a devildogot (-1HP) és a predator végre lőtávba ért, és elkezdte módszeresen focus fire-al leszedegetni a command sq. mesterlövészeit a vár tetejéről. (jó ez a focus fire!)

04-Obli.jpg


Marbo aztán berohamozta a berzákat (az overwatch-ot elfelejtettem, my bad), de azok egy fős veszteséggel agyonverték. Az obli lángszóróval elintézte a tank mögött sunyuló gárdista osztagot, csak a nehézfegyveres marad életben. A predator végül is végzett a company commanderrel (bizony, LOOK OUT, SIR!), és a berzák nagy nehezen,egy 10"-es rohamtáv sikeres (11-et dobtam, úújjeee) megdobással lerohanták Igi egyik ojjektíváján csücsülő 10 fős veterán osztagot, és 5-öt gyorsan fel is szecskáztak, majd a megtört, menekülő egységekkel is végeztek. A bal szélen a saját objektívám felé araszoló utolsó káoszgárdistával aztán még a vendetta végzett, ja és az előző körben pedig ledurrantotta az obliteratort is. :-( A végeredmény 1 victory point-al végül is az Imperial Guard-nak kedvezett, szóval szoros volt, ha a még van +1 kör, akkor talán tudtam volna fordítani.

death from above.jpg

Iszonyatosan nagy pusztítást vitt véghez a vendetta, és egyszerűen a zooming szabály miatt esélyem se volt rálőni, és közelharcban pedig nem támadható. A tankok is végül jól szerepeltek, egyedül a devildog volt, amit HP-ből sikerült kinyírni, minden más felrobbant (jó látványosan), szerencsére az új rendszer a glancing hit-nél nem büntet sunned/shaken hatásokkal, így a jármű szinte "élete" végéig használható marad, ami jó! Összefoglalva, jó csata volt, még ha pár dolgot még be is néztünk, igazán élvezetesre sikerült. A szokásos rinyát nem írom ide, már úgy is tudjátok! :-) 


3. Csata: Imperial Guard vs. Necrons

A harmadik csata az előző IG sereg és az 1000 pontra felturbózott Necronok ellen zajlott. Bár Imre nem hozott flyer-t, viszont volt Cryptek (solar pulse), Overlord a szokásos bárkában kaszával, terminátor kiszerelésben (2+/3++), a szokásos warrior és immortal osztagok, Ghost Ark és 5 Deathmark valamint a 6 fős wraith osztag.

IgvsNecron deploy.jpg

Röviden és tömören, az előrenyomuló Necron lord lekötötte az IG gunline-t, bár ők sikeresen szétütötték a bárkát (crack-gránátokkal), de a Lord-al nem bírtak. A Deathmark-ok sikeresen félre teleportáltak, így ők a pálya másik végén kötöttek ki, Marbo meg elbénázta a demo-charge dobását, így az ártalmatlanul robbant messze a necron warrior-októl. A beérkező Vendetta se tudott sok kárt okozni. A második körben aztán a kis pálya előnyét kihasználva megjöttek a wraith-ek, akik aztán módszeresen lebontották a járműveket, és a harmadik körre a gyalogságot is elkezdték megenni, és már amúgy is késő volt, így Ügyfélszolgálatos kapitulált is. Összesen 1 db Wraith-el tudott végezni, (a battlecannon lövése 8-as erejű, ami rontott mentőnél insta-kill volt) hiába minden tűzerő.

Eddigi játékok alapján úgy tűnik, hogy a Necron sereg uralja a 6th ed.-et, a glancing hit-et okozó gauss fegyver simán megeszi akár a Landraider-t is (csak 4 db 6-ost kell dobni és kész is), van több brutális flyer-jük, és viszonylag olcsók is, ami MEQ seregek ellen szinte mindig túlerőt fog jelenteni. A catacomb command barge az új rendszerben nem egy nagy durranás, közelharcban crack/melta-gránáttal simán leszedhető, viszont a Ghost Ark a maga 13-as páncéljával és 4 HP-jával kemény dió.

Az IG erősödött is, meg nem is. A vendetta nagyon király, a járművek is használhatóbbak, viszont közelharcban sokkal gyorsabban halnak mint korábban. A szóródás és az alacsony BS miatt az Assault termik/wraith-ek ellen szükséges sok találatot nehéz hozniuk. A megoldás talán a még több nagysablonos fegyver, bár ezt most az alacsony pontérték erősen korlátozta.

A CSM kódexről már írtam, remélhetőleg már 1 hónapon belül az új 6th. ed.-es kiadást tarthatjuk a kezeinkben.

- Ladislaus -

>> Itt folytatódik a post >>>" />

2 komment

Címkék: ig káosz battle report necron ladislaus


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr614744001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása