Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.04.11. 10:11 Petrow

A mainstream undergroundja - The Unforgiven

Húsvéti ajándékként elérkeztünk az utolsó előtti részhez, a Space Wolf káptalan után jön a Dark Angel sereg.

Lion El' Johnson (akinek most ne feszegessük, hogy mi köze van egy langyi angol poétához) primarcha káptalanja már 1999-ben is saját codexxel jött ki, amit aztán kis változtatásokkal 2007-ig meg is tartott. A sereg kedvelt volt változatos seregösszeállítási sémái miatt, és háttértörténetben sem a tizenlettő-egy-tucat vonalat erősítette.

De kik is ők?

A légiót elsőként hozta létre a császár. A primarchák szétszóródásakor Johnson a Claiban halálbolygójára került, ami később a Sötét Angyalok bázisa lett. Amikor a Császár a Nagy Hadjárat során a Calibanra ért, Johnson - Russal ellentétben - jófiúként viselkedett, üdvözölte az uralkodót, majd szinte azon nyomban megérezte kettejük között lévő atya-fiú kapcsoaltot, és behódolt neki. A Császár neki adta a Dark Angel légió vezetését, amit Johnson elfogadott.

A Hadjárat során az Angyalok számos dicső csatát vívtak, ezek közül is kiemelkedett azonban Dulan ostroma, ahol nem csak győzelmet, hanem egy életre szóló ellenlábast is szereztek maguknak, az Űrfarkasok személyében. Az ostrom idején ugyanis Johnson, és a Farkas primarcha Russ alaposan összeakasztották a tengelyt, és azóta mindketten becstelen ellenfélként tekintenek a másikra. Mind a mai napig valahányszor együtt kell harcolniuk, a bajnokaik párbajban döntik el, kinek hosszabb a boltere.

Az eretnekségben ennek a légiónak a sorsa is megpecsételődött: amíg a primarcha a Terrára indult, hogy segítsen a Császárnak, legbelsőbb bizalmasát és helytartóját, Luthert megfertőzte a káosz, és a Caliban-on maradt csatatestvérek nagy részét is maga mellé állította. Amikor Johnson visszatért, és látta az árulást (ha sz*rrá akarják lőni a zászlóshajódat, az azért elég figyelmeztető jel szokott lenni), természetesen egyből leszállt, hogy megvívjon egykor legkedvesebb bajtársával. A harcban - a káoszistenek beavatkozása miatt - az egész bolygó darabjaira szakadt, a primarcha eltűnt, és az áruló, Bukott Angyalok (Fallen Angels) szétszóródtak az univerzumban.

A túlélők újjászervezték a káptalant; a bolygó egyetlen megmaradt darabját, amin az erőd-monostor is állt, átalakították egy mobil erőddé, és itt őrzik az áruló Luther testét is. Emellett kíméletlenül vadásszák a saját soraikból elfajzott eretnekeket. Szent meggyőződésük, hogy csak akkor nyerik vissza a becsületüket, ha az összes Bukott Angyalt kiírtják. A nevüket beszennyező szégyent természetesen gondosan rejtegetik mindenki elől. Titkolózó viselkedésük miatt a többi káptalan is gyanakodva tekint rájuk, de tény, hogy rátermettségüket számtalanszor bebizonyították a harcmezőn.

Seregszervezésükben is különlegesek: az első két századuk, a Deathwing és Ravenwing ugyan megfelel a többi káptalan elit és roham-különítményének, de a fő "profiljuk" a bukottak levadászása. A csak terminátor-páncélos gyalogságot felvonultató Deathwing azon ritka kiválasztottak csapata, akik szinte teljesen megismerik a Dark Angelek titkait az eretnekség idejéből. A Ravenwing - bár tagjai sokkal kisebb tudással rendelkeznek az árulókról - szintén az ő munkájukat segítik. Motorjaik és terepsiklóik megtisztítják a terepet, és teleport-irányjelzőikkel pontosan oda hívják le a Deathwing gyalogságot, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A káptalan fő célja tehét a bukottak levadászása - és emellett néhány milliárd idegen / eretnek / mutáns felkoncolása, lássuk, mennyire van esélye erre az új kiadásban a reménybeli generálisnak.

Ha valaki DA sereget kezd gyűjteni, elkerülhetetlenül belebotlik a fikázó/síró-rívó cikkekbe, hogy mennyire tönkretették a seregüket. A fő bűnös nem is annyira az új DA kódex, vagy az 5. kiadás, mintsem a vadonatúj C:SM. A többi csak részben okolható, bár igaz, hogy a Blood Angeleknél megemlített butítás/drágítás az új codex kihozatalával itt is bejátszott. Itt viszont sokkal több minden át lett emelve az új seregkönyvbe. A legnagyobb gond abból volt, hogy a GW csak minimálisan javította FAQ-val C:DA és a C:SM közötti különbségeket. Sokan hiányolták a Storm Shield átvételét, a Grand Masterek gyengébb közelharci értékét a Chapter Masterekhez képest, a Land-raiderek butítot képességeit és a Sternguard-ok hiányát, stb.

Egy szó, mint száz, a DA a tipikus példája annak, hogy a GW mennyire (nem) igyekszik összehangolni a különböző szellemi termékei közötti differenciát. A rengeteg (jogos) sírás ellenére azért az is elmondható, hogy a DA nem gyenge sereg, csak gyengÉBB, mint a normál SM.

A káptalan az alábbi különleges egységeknek ad otthont:

Supreme Grand Master Azrael: tökös közelharcos karakter, aki viszont 225 pontjával  ár/érték arányban nem veszi fel a versenyt a hasonszőrű SM főmuftikkal. 6-os erejű powerweapon, fearless, és egy combi-plazma villog a 4+-os sebezhetetlen, és 2+-os  normál mentője mellett.

Chief Librarian Ezekiel: A csóka DA főkönyvtáros, ennek megfelelően kellően brutális képességeket tud felvonultatni. Master-crafted Bolt-stukker és pszí-fegyver, emellett 12"-en belül Fearless-é tesz minden baráti osztagot. Varázslatai közül mindhárom megvásárolható a normál könyvtárosoknak is, így ők nem kapnak külön bejegyzést. Mindworm varázslata 18"-en belül egy adott figurát bukott Ld teszt után teljesen kiiktat a harcból (lényegét tekintve instant kill), Force Barrier képességével az Invulnerable Save-et váltja fel egy pszí-teszttel (körönként csak egyel), Hellfire képességével pedig egy roppant vidám lángszórót ereszt meg, 2D6-2-es erővel, és D6-os páncélátütéssel. Apró, de fontos tudnivaló még, hogy a C:SM-ben ismertetett pszí csuklya itt az egész pályára hatással van.

Belial, Master of the Deathwing: Nagyon olcsón hozható terminátorpáncélos kapitány, aki közelharcban egészen jól teljesít. Az ő segítségével a DW terminátorok Troop választásként is jöhetnek, vagyis akár teljesen terminátorokból álló sereget is kiállíthatsz a placcra. Ez mondjuk igen hangulatos, de annál nehezebben játszható ármádia, tehát első seregnek nem igazán ajánlott.

Sammael, Master of the Ravenwing: Samu mester ugyan nem instant-killelhető, de közel sem annyira effektív, mint Belial. 205 pontért egy Jetbike-on robog, ami plazmaágyúval lő. A mocit ingyen lecserélheti egy Land Speederre is, ami lövések ellen 14/14/10-es páncéllal rendelkezik, és Heavy Bolter + Assault Cannon párosítással fegyelmez. Sajnos a lövési szabályok átalakítása miatt már messze nem tudja úgy kihasználni a fegyverzetét, mint a korábbi kiadásban, de ha őt visszük, a Ravenwing Assault Squad midnen tagja Troopként is jöhet.

Deathwing squad: a Dark Angels terminátorai. Fearless bagázs, emellett szabadon keverhető náluk a közelharci és távolsági fegyverzet, nincs külön assault és "normál" osztag. Specialitásuk a Deathwing Assault, ami azt jelenti, hogy a DW osztagok tartalékban hagyott részének fele az első körben érkezhet meg, a többiek pedig a normál reserve szabály szerint. Emellett Belialt hozva kinevezhetnek maguk közül zászlóvivőket és gyógyítókat (apothecary) is.

Ravenwing Assault & Support Squad: A DA romagosztaga, alapból 2 motoros és egy őrmester jár hozzá, akihez még plusz 3 főt csaphatunk hozzá. Mindegyik fearless, és a Deep Strike-ot segítő teleport homerrel vannak felszerelve. Hozzájuk jöhet még kiegészítésképp egy Attack bike, illetve egy méregdrága Land Speeder Tornado. Support Squadba további Land Speederek jöhetnek. Különlegességük, hogy Sammaellel hozva egy - eleddig ki nem javított - szabályhiba miatt MINDEN egységük foglaló, tehát az Attack bike-ok, és a Land Speederek is. Így egy fullos RW sereg bizony 24 foglaló osztagot tud felmutatni, ami természetesen vitatja az ellenfél ojjektíváját is.

Scout Squad: bennük semmi különleges nincs (a magasabb WS és BS értékeken kívül), viszont a DA háttértörténet miatt csak Elit választásból jöhetnek.

És akkor a legfontosabb kérdés: megéri-e belevágni? Igen, és nem.

Nem ajánlom, ha ez lesz az első sereged, mivel kétségtelenül nehezebb velük nyerni, mint egy "normál" káptalannal. Akkor se vágj bele, ha csak azt veszed észre, hogy mivel marad el ez a Codex az új SC mögött. Emellett akkor is tegyél le róluk, ha kétségbe ejt a hír, hogy a közeli és távoli jövőben még csak nem is említették a DA kódex cseréjét.

Viszont ajánlom őket akkor, ha a fluff előbbre való, mint az übertáp seregkombó; ha vonz egy full landspeeredes/motoros sereg, vagy egy teljesen terminátor-páncélban feszítő armada, és jó hír a számodra, hogy a sereg nagy része műanyag figurákból áll, emellett epdig rengeteg konverziós lehetőséget rejt magában.

A sorozat utolsó részében már nem lesz túl nagy meglepetés, hogy ki is kerül a porondra, addig is vezetés közben csínján a húsvéti pálinkával, és mindenkinek boldog nyulat!

>> Itt folytatódik a post >>>" />

2 komment

Címkék: ismertető űrgárdista dark angels


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr681040114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mértkellnick? 2009.04.14. 00:54:11

Jó kis ismertető, hangulatos sereg. Remélem, hogy mindenki volt locsolkodni! :)

Petrow 2009.04.14. 15:49:25

@Mértkellnick?: holnapra itt a záró-epizód is.

Locsolkodni? Hogyne, rokonok "ne sértsé' már meg hogy nem fogadod el" borából pár helyen végiglocsoltam a torkomat :D
süti beállítások módosítása