Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.03.10. 05:56 Mértkellnick?

Bót vót!

Mostanában az én napjaimat is különböző marketing és logisztikai manőverek tették kalandossá, a sok sírás-rívás helyett ugyanis úgy döntöttem: új sereg építésébe kezdek. Dacolva a leépített közgazdászok borús fejcsóválásával rátettem a kezem egy nagyobb Ork hordára, szem előtt tartva a tényt, hogy az AoBR doboz nem csak gyors, de olcsó segédlet is a "ződek" beszerzéséhez. Választásomban egy tucat praktikus szempont is segített, úgymint: sosem játszottam/játszottunk még un. tömegsereggel, tehát nevelő hatású lehet egy ilyen megvásárlása, továbbá az indokolatlan agresszió, a fékevesztett butaság és a kaotikus őrjöngés mindig is olyan hívószavak voltak, amelyek mellett nem tudtam teli pénztárcával elmenni. :)

Az Orkokat senkinek sem kell bemutatnom, meglehetősen népszerű faj, Sam is írt már róluk ismertetőt, úgyhogy nem terveztem kiselőadást a fantasy és sci-fi világok eme celebjei kapcsán. Ami engem megfogott bennük, az a sokoldalúságuk és a számomra ismeretlen játékstílus ígérete, ráadásul tesztelés végett is ajánlatos beszerezni őket, mivel minden versenyen, valamire való klubban megfordul néhány Ork játékos. Egyébként a "ződek" kapcsán nekem az a legszimpatikusabb, hogy a rengeteg különböző egység számtalan (használható) seregösszeállítással kecsegtet, játék közben pedig néha a leggyengébbnek tartott unitok bizonyulnak a leghalálosabbaknak, máskor meg a legdurvább képességek is bezápulnak (ld. Shock Attack Gun, Weirdboy, Stormboyz etc.). Egy tehát biztos: unatkozni garantáltan nem fogok; mire minden modellt beszerzek és minden variációt kipróbálok, csöngetni fog a postás, hogy megérkezett a nyugdíj. (A kovertálás szinte kötelező voltáról pedig még nem is beszéltem, némi barkácsolás után könnyen azon kaphatja magát az ember, hogy a GW modellkészítői sem ismernek rá a tulajdon figuráikra.)

Persze Che Guevara óta tudjuk, hogy az észosztás és a gyakorlat két különböző dolog, tehát ugorjunk is neki, seregem bemutatását mindjárt egy battle reporttal kezdem.  Történt pedig, hogy a Nurgle Daemon sereg és az én szőrösfülű orkjaim összetalálkoztanak egy talkshowban, hogy eldöntsék, melyikőjüknek van durvább lábszaga. Polémiájuk nem volt előzmény nélküli, khetron cimborámnak sikerült keményen kifingatnia egy kezdő seregkoncepciómat néhány nappal ezelőtt, tehát a második ütközet színhelyére jóval fickósabb (és felkészültebb) boyok érkeztek. Az ÁNTSZ feloszlásához vezető sarokban három Plaguebearer osztag, Epidemius, egy Great Unclean One és három Daemon Prince sorakozott fel, az én cipősdobozom mélyéről pedig három 20 fős Boy osztag, kétszer öt Deffkopta, tíz Kommandós (köztük Boss Snikrot) és Mad Doc Grotsnik ugrottak elő.

Nyertem a kezdést (hurrá, kimondottan a démonknak kedvez), a Kommandósokon kívül mindent felpakoltam (Pitched Battle), aztán odaszaladtam a pálya közepén árválkodó két objektívához, és vártam a lógó belűeket. Khetron szokásához híven egyest gurított, tehát a démon sereg "kevésbé tápos" része érkezett meg először, két Prince és egy troop, mindhárom HIT dobással. Sok vizet azonban nem zavartak, mert a Turbo Boost miatt képtelenek voltak megsebezni a Deffkoptákat (az elején még jókat dobtam).

Második körben bevittem egy-egy sebet a Princeknek, aztán jöhetett a Waaaagh!, bedaráltam a Plaguebearer osztagot és lebeszéltem nagyhatalmi terveiről az egyik Herceget is. Khetron körében bejött a büdös szájú Uncelan One (persze ő sem szóródott), és úgy oldalba böffentette az egyik Boy osztagomat, hogy öt skacc menten el is dobta a baltát. Ezen felül még egy Troop ugrott elő a warpból, de elég ügyetlenül, kacsáztak előre néhány inchet, aztán visszafordultak elhagyott szemgolyóikért.

Harmadik körömben bevittem egy sebet a nagydémonnak (figyeljünk, tíz linkelt Rokkit Launchával!), aztán elküldtem a nagykőrösi konzervgyárnak a maradék Prince maradékait (szójáték). Ellenfelem körében a Plaguebearerek is pofozkodni kezdtek, ezt azonban később megbánták.

A negyedik körben folytattuk a "ki a f*szább gyerek" játékot, megint betalált egy raksi, és be is rohantam az Unclean One-t, de még így is maradt két sebe, a Plaguebearerek közül pedig egy valahogy életben maradt és fordítani is látszott a mecccsen. (Khetron elkezdett az átlagosnál is jobbakat hajigálni, számomra pedig világossá vált, hogy a wodoo babáit még mindig nem égette el, ahogy a múlt héten ígérte.) Kommandósaim konfliktusba keveredtek az idő közben pályára teleportált Epidemiusszal; mire jött az ő köre, csunyán bevert a Mad Dokis osztagomnak (ügyesen úgy mozgott, hogy a HQ-m ne érje el a rohamozókat), megfutamítvan ezzel a Boyokat (igen, tudom, hogy Fearlessek a Doki miatt, de ez akkor nem jutott eszembe!), hogy aztán elkezdődjön a valódi hajtépés és fogaknak csikorgatása a végjátékban.

Akarom mondani a Great Ragyafejű One jutalomjátékában, mert ami a végén következett, az már csak egy tíz éve visszavonult, akoholista és erősen szenilis humorista vicceként lett volna megbocsátható, ugyanis a Nagy Büdösszájú démonról tíz Deffkopta, 20 Slugga lövés és egy kétségbeesett roham (15 Boy, plusz egy Nob PK-val) sem tudta lehúzni a maradék két Woundját (jelzem, akkor már két köre folyamatosan lőttem, és egy sebet sem kapott be!), továbbá leestek a Kommandósaim is, úgyhogy minden együtt volt egy faja kis elmegyógyintézeti túrához, de ekkor jött khetron ötödik köre és megmentett az idegösszeomlástól. Mázlista ellenfelem ugyanis már nem tudott a végén nagyott villantani, maradék Hercegével betámadta az utolsó troopomat, a Plaguebearerekkel pedig kúszni kezdett az egyetlen szabad objektíva felé, de szerencsémre lejárt az idő, uzsonnára csilingeltek az angyalok.

A meccs tanulságai közé tartozik, hogy nem árt észben tartani az egységeink táposabb képességeit (ld. Grotsnik), illetve hogy kockadobás helyett érdemesebb valószínűség számítással eldönteni, hogy mikor hány modell murdel meg, mert kezd unalmassá válni, hogy nekem a két 2+-os dobás automatikus sikertelenség, ellenfelemnek pedig a hét 4+-os mentő is egy egy hibával abszolválható rutinfeladat.

Ennyit szántam bevezetőnek, bízom benne, hogy a jövőben "vp-győzelmek" helyett brutális total annihilationökről számolhatok majd be; "környezettudatos hordám" minden esetre jó választásnak tűnik, kíváncsian várom, hogy mihez kezdenek majd velük a csúf űrlégionisták (a jövő hétre ugyanis SM lett beígérve).

 

>> Itt folytatódik a post >>>" />

12 komment

Címkék: vendégművész castorp battle report ork


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr10992059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2009.03.10. 08:06:00

Ez ellen a sereg ellen ajánlom kipróbálásra a motoros Nob osztagokat - még csak powerklaw sem feltétlenül muszáj, adj nekik egyszerű bigchoppát, WAAGH bannerrel. Painboy is jól jöhet, hadd érezze ő is a fnp szépségeit :)

Oh, igen, és skorchák + járművek. A szörnyeket leszámítva nem tud mit kezdeni a trukkokkal, a shorcháknál meg ugye nem kell ecsetelnem, hogy egy leérkezett osztag milyen szépen alatta marad 10-15 flamer sablonnak - még ha szét is futnak.

Mértkellnick? 2009.03.10. 09:58:59

A Kopták helyett motorok kipróbálását is tervezem majd, de nem Nobokat, első összecsapásunk alkalmával ugyanis dokis, Trukkos (tíz fős) Nob osztaggal próbálkoztam és átkozottul nem volt sikerük, két Prince már simán megfuttatta őket, illetve ilyen pontmennyiséget beleölni egyetlen az osztagba, az szerintem felér egy öngyilkossággal, egyetlen nyolcas erejő sablon képes levinni mindegyiket.

A Skorchák meg jópofának tűnnek, de az ötös T és az FnP nagyot csökkent a hatékonyságukon, ráadásul a négy monster közül az egyik biztos arra bóklászik majd, úgyhogy simán kibontják a Trukkot...

Egyébként ki lehetne még próbálni pár dolgot (pl. Killa Kanok a gyalogsága ellen, Tankbusták Trukkban), de a mostani seregem is öt meccsből négyszer veri a Daemon csapatot, csak most nem jött össze, a kockák ellenem beszéltek.

Egyébként az lesz izgalmas szerintem, hogy változtatások nélkül mire leszek képes majd az SM ellen, remélem, hogy jövő héten erről is születik majd anyag, addig is köszi a tanácsokat.

Mértkellnick? 2009.03.10. 10:06:23

Korrigálok: most is nyertem, de csak victory pointok alapján (dupla nálam). :)

Petrow 2009.03.10. 14:25:22

@Mértkellnick?: No, amit írtam, az kifejezetten Nurgle sereg ellen elég jól működik.

Skorcha: nem is (csak) a lövése a hangsúlyos, hanem hogy közelharcban powerweapon -> nincs FnP. Innen egyszerű a taktika: előrerongyolsz a buggyval, lősz, ha szétszedik, roham. Uez megjátszható Lootákkal is, csak ott inkább arra kell figyelned, hogy mindig tartsd a megfelelő távolságot a trukkal. 48"-re lőnek, akkora távolságot nehezen dolgoznak le, pláne, ha van más célpont is.

8-as erejű sablon: egyedül a Soul Grindernek van, és nem ördöngösség szétkapni. Ráadásul egy 4+-os covered is van ellene.

Nob osztag: még csak véletlenül sem használnám gyalog, a plusz tűzerő, és ellenállás, amit a motor jelent, megfizethetetlen. Ráadásul jól felszerelve úgy körbe tudod osztani a sebeket, hogy senki sem esik le egyből, még ha 2 DP is ront rá. Pontban brutálisak, de akkora tűzerőt leköt az ellenfeledtől, hogy ihaj.

Petrow 2009.03.10. 14:56:26

@Mértkellnick?: Kezdünk átmenni taktikai vonalra:)

Egy motoros egység, 660-670 pontból. Mellé még egy főnök, 130 150 pontból, és még mindig befér egy 20-25 boyos csürhe.

10 nob, motorral, gránáttal, egy painboyyal, a következő felosztásban:(és mindegyiknél cybork body, ezt majd eldöntöd, hogy érdemes-e használnod):
- bigchoppa
- bigchoppa + combishoota
- bigchoppa + combiskorcha
- bigchoppa + combirokit
- bigchoppa + combiskorcha + bosspole
- bigchoppa + bosspole
- bigchoppa + waagh-banner
- Powerklaw
- Powerklaw + kombiskorcha

15 pontot még spórolhatsz, ha az elsőnek nem, csak az ötödiknek adsz BC-t.

Mértkellnick? 2009.03.10. 17:47:38

@Petrow: Ha már matematika, akkor elmondom, hogy mi ezzel a bajom.

1. Túl sok pont. 6-700 pontot költeni egy darab unitra az felér egy szkafander nélküli űrsétával, vagy azért, mert semmi másnak nem marad mellette hely (alacsony pontszámból) vagy pedig azért, mert halomra lövik őket (magas pontszámból már tonnányi sablon, assault+heavy weapon meg persze rapidfire éri őket).

2. A Daemon sereg ellen pláne nem sokat érnek, és nem csak a Soul Grinder tudja lelőni őket (hiába könnyű leütni, előtte biztos tüzel), de ott van a Breath of Chaos is, ami ignorál Toughnesst, Covert és Armour savet, tehát FnP-t is. Ráadásul sablonos. És minden HQ-nak, minden Prince-nek megvásárolható... A Nurgle monsterek ráadásul 2+-ra sebeznek Noxious Touch-csal, tehát tök mindegy, hogy ott van-e a bike +T-je vagy nincs...

3. Amit eddigi csatáimból megtanultam az az, hogy meg kell osztani az ellenfél tűzerejét, több gyengébb osztaggal többre megy az ember, mint néhány Elite-tel. A WH40k-ban nincsenek halhatatlan egységek, még egy C'tant vagy egy Land Raidert is kicsinál egy jó dobássorozat, viszont láttam már olyat, hogy egy Rhino egy egész játékot túlélt folyamatos Rocket Launcher tűzben. Tudom, hogy ez ordas nagy közhely, de ami 200 pontnál többe kerül, annak a behozatalát nagyon meg kell gondolni, beszéljünk akármilyen seregről is.

4. Nem Daemonok ellen készülök, hiába is idegesítenek, nem nevezném őket átlagos jelenségnek, tehát az is volt a célom, hogy egy univerzális csapatot állítsak össze, nem hoztam például egy tonna FnP gyilkos Kustom Mega Balastát, se Tankbustákat, akik azért elég viccesek lettek volna úgy 40-en...

És még egy dolog, hogy te szerintem egy csomó helyen Burnákra gondoltál, amelyek tényleg nagyon jók, de Daemonok ellen még annyira sem hatékonyak, mint a Skorchák. :)

Egyébként pedig köszi a tanácsokat! :)

Petrow 2009.03.10. 20:12:20

@Mértkellnick?: Nincs mit :)

1 ) Egyetlen ork-démon meccs tapasztalataiból beszélek, ahol úgy elzrikáltak, hogy semmim nem maradt fent. És a legjobb: hiába verik le őket, a többire egyszerűen nem marad elegendő tűzerő.

2.) Nono, BoC ellen VAN fnp, ui. nem AP1-2-es, "csak" ignorálja a péncélmentőt. Közelharcban már más a helyzet, ott valóban nincs fnp.

3.) Ez a 4. kiadásban igaz lehetett, de most már kicsit szerintem más. A káosz ármádiámban a LR 240 pont, de nem nagyon tudok olyan listára gondolni, ahová ne vinném.

4.) Sajna valóban nem túl gyakoriak, pedig milyen fasza kis sereg!

És igen, ott a pont, burna az a shorcha a burnáknál.

ügyfélszolgálatos 2009.03.12. 09:53:38

Lehet egy kicsit off kérdésem?

Hogy a fenébe éritek el, hogy a greenstuff nem ragad nektek mindenhez hozzá? Tudom vizezni kell, de nekem a vizes fogászati biz-baszokhoz is hozzá akart ragadni. Valami jótanács az egyik mestertől?

Mértkellnick? 2009.03.13. 14:19:28

@Petrow: Apró helyesbítés:

"Neither can it be used [FnP] against wounds AP1 and AP2 weapons, power weapons and any other wound against which no armour save can ever been taken..."

AoBR szabálykönyv, 75. oldal

"Any model fully or partially under the template suffer one wound on a D6 roll of 4+, with no Armour or Cover saves allowed!"

Démon kódex, 73. oldal

Szerintem a fentiek alapján eléggé egyértelmű, hogy nincs a BoC ellen FnP. Csak a pontosság végett.

Mértkellnick? 2009.03.13. 14:24:09

@ügyfélszolgálatos: Látogass el geistwaldék remek kis blogjára, és ott is kérdezz rá, ott mindenki modellezőmágus, én sajna nem tudok tanácsot adni, eddig nem volt rá szükségem, most tervezem csak a beszerzését.

ügyfélszolgálatos 2009.03.13. 15:12:50

Köszi, feldobom ott is a kérdést hátha...
süti beállítások módosítása