Warhammer&Wargame

Blog a Warhammer 40k-ról és sok más wargame-ről

Cikkek a társblogon:

Nincs megjeleníthető elem

Archívum

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • TheNo02: Sziasztok! Valaki tudna segíteni hogy hogyan tudom meg nyitni az ide tartozó fordítást... :D előre... (2016.03.21. 15:42) Grétsi tanár úr nyomdokain - Szürke Lovag codex madjar nyelven
  • Ladislaus: Sajnálattal olvasom a híreket! :-( Persze teljesen érthető, nálunk is az X-ek meg a gyerekek növek... (2015.01.28. 10:07) Nekrológ
  • Sándor Kaba Sarkadi: Igazából csak magamnak és Nektek nyomtatnék a saját illusztrációimmal, de részemről okéjos. (2015.01.26. 12:59) Nekrológ
  • Utolsó 20

Számláló


Látogatók
2007.08.12. 20:00
óta.
Hobbies Other

Disclaimer

All names, trademarks, and images are copyright their respective owners.

2009.02.16. 11:11 Mértkellnick?

Olajos könnyek

Ahogy elnézem, egyre ritkábban esik szó a jó öreg Warhammerről, itt, a 40k rulez! blogon, de ez nem is baj, sőt; én mégis visszakanyarodnék kissé az eredeti témához, hogy – jó szokásomhoz híven – egy battlereport kapcsán vonjak le messzemenő következtetéseket.

Történt pedig, hogy khetron kolléga ismét játékba bocsátkozott velem, mégpedig 1150 pöttyből, valamiféle verseny ködös ígéretével, nem kis meglepetésemre Nurgle Daemon sereggel... Állítása szerint még a Games Dayen tett szert a kis aranyosokra, de számomra egyre valószínűbb, hogy földalatti mozgalmakkal üzletel, mert ez a harmadik sereg, amelyet sikerrel épít. Lényeg a lényeg, hogy eléggé meg volt kötve a kezem, hoztam három Warrior osztagot, egy csupasz Lordot, meg öt Destroyert és egy Monolith-ot, ennyi pontból már végképp tehetetlen a Necron, de gondoltam, legalább színes legyen a sereg :) Mondom, a rémálom azzal kezdődött, hogy ő SM helyett belsőségeiket bizalmasan kínálgató, férgekkel és ragállyal jól megrakott kis különítménnyel érkezett, aztán még ő is kezdett, de átengedte  a lehetőséget, ne tudjak semmit csinálni az első körben.

Bádogembereim elindultak a megtartandó célpontok felé (kezd unalmassá válni, hogy mindig ugyanazt dobjuk), és aztán jött ő, megérkezett egy ikonos osztag, úgyhogy a többi már nem szóródott, gusztustalanul feltápolt Daemon Prince-eket pakolt a Destroyereim mellé, és meg is szórta őket. Itt érdemes elidőznöm a pillanatra, az agyatlan tápolás eme jól fejlett példányánál, a Daemon kódex hercegénél. Tessék kapaszkodni, mert ez tényleg BRUTÁLIS lesz! 7-es WS, 5-ös BS (tehát 3+-on, illetve 2+-on talál el mindent és mindenkit), 5-ös Erő (gépek ellen bőven elég, más ellen meg nem számít, ld. később), Nurgle miatt 6-os T (aki játszott már Warhammert, az tudja, mennyire jó), 4(!) W (cry baby, cry!), 5-ös I (az átlagnál jobb, és ez számít), az Ld. pedig nem érdekes, úgyis Fearless. Ezekhez járul (igény szerint) egy 3+-os sima és egy 5+-os invi mentő, egy fegyó, amelyik 24"-re, 5-ös erővel és 3-as AP-vel abálja az ellent, plusz a Noxious Touch, a GW legbetegebb kreálmánya, a teljes őrület. Felkészült olvasó nyilván találkozott már ez utóbbival, de szerintem nem lehet elégszer ismételni, hogy mennyire durva. Ugyanis 2+-ra sebez vele a Prince, páncélmentő nélkül (mert ugye monster), és még ezt a 2+ is újradobhatja, ha az ellenfelének kisebb a T-je az ő Erejénél (5). El tudjátok ezt képzelni? 99,99%-os sebzésarány a sikeres találatok után. Márpedig 4-et üt, általában 3+-on talál, és a legtöbbször még rohamozik is... És most jön a legjobb: akár HÁRMAT is hozhatsz belőle... Vicc. Ráadásul oda érkezik, ahova a Daemon játékos akarja, nem lehet vele számolni, nincs kezdetben az asztalon, tehát nem lehet távolról lövöldözni rá vagy elmanőverezni előle. Kész! És khetron bele is gyömöszölt (még 1150 pontból is!) a seregébe hármat. Respect!

A többit gondolom sejtitek, elég néhány sorban leírnom. Bejött a két Prince leszedték a Destroyereket, eredménytelenül lövöldöztem a Plaguebearereket, akik komótosan bár, de folyamatosan közeledtek, élükön a megabrutál Epidemiussal (bizonyos számú hulla után Noxious Touch mindenkinek, 3+-ra FnP és páncélátütés). Az ötödik kiadás hihetetlenül feltápolta a Nurgle sereget, Deep Strike után még futhatnak, aztán persze minden mozgási fázis után is, megpróbálhatsz fogócskázni velük, de annak nincs értelme (elállja az utad egy később érkező társaság), lelőni pedig nem tudod őket (T=5, FnP), tehát marad a dicstelen és baromi gyors halál. Ki lehet persze ütni Epidemiust, hogy legalább a csicska Nurglingokat ne tápolja fel annyira, hogy Chapter Mastereket egyenek reggelire, de nincs sok értelme, mert akkor meg a Daemon Prince-ek húzzák a fejedre a szaros lepedőt. Szóval kilátástalan a helyzet ennyi pontból. (Khetron állítása szerint 1850 kreditből már el lehet kapni a démonok virtuális tökét, sok Assault Termi vagy Sternguard osztag a megoldás, de 1150 pöttyből sereg legyen a talpán, amelyik tud mit kezdeni a közvetlenül a hátsó kertbe érkező három Daemon Prince-szel... Hajrá!

Visszaolvasva látom csak, hogy nem is igazán battlereport, hanem jófajta "gyűlöletbeszéd" lett ebből a postomból is, de azt hiszem, hogy jogosan vagyok ideges. Vagy inkább szomorú. Tizenéves korom óra vágytam arra, hogy legyen egy saját WH40k seregem, és mire össze tudtam kaparni, a GW teljesen megbolondult. Ez elvileg egy "rajongói oldal", de ez nem azt jelenti, hogy józan kritikától mentes. Sam és Petrow részéről is hangzottak már el bíráló szavak, de én még tömörebben fogalmaznék: egyszerűen le vagyunk szarva. Nem vagyok egy hobbi-guru, nem láttam se az első, se a második, se a harmadik kiadást, nem próbáltam más GW-s játékokat és nem "nyomatom az ipart" évek óta, de ez akkor is aggaszt. Szörfözve a neten olyan mondatokba botlottam, hogy

"so sorry guys looks like we may not see a new Necron codex till either Xmas 2009 or early 2010"

meg

"the message I was given by designers and developers were that it was the last thing on their minds and that very little work had been done towards it."

Egyszóval szart sem tesznek érte. Kijött az ötödik kiadás, kijött néhány megabrutál kódex, és semmi, hagyják a WH/DH, DE és Necron seregeket saját bénaságukban fuldoklani (vállalt képzavar). És a játékosok? A "fizető vendégek"? Ja, kérem szépen, ők elmehetnek a sunyiba... És akkor még itt van ez a szteroidon hizlalt Nurgle sereg is. Amely ráaádsul régi szereplője már a 40k-s csatáknak, mégsem butítottak rajtuk egy cseppet sem. Vicces. Ennyit a balance-ról.

 

>> Itt folytatódik a post >>>" />

5 komment

Címkék: castorp battle report gw káoszdémonok


A bejegyzés trackback címe:

https://tengersam.blog.hu/api/trackback/id/tr15946121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2009.02.16. 14:44:09

Nem mondom, hogy nem értem meg a gondodat, erre az az orvosság, hogy nagyobb pontértékből játssz. Komolyan, jelenleg a necron sereg 1800 pont alatt teljesen impotens.

Az meg a másik, hogy ha az ellenfeled tényleg élvezetes játékot akar, akkor nem ilyen sereggel jön - már ha nem versenyre készültetek fel.

Én is vihetek 1150 pontból 2 monolithot, meg a deceivert többit reserve-ben hagyom, ráállok az objektívára, és de faszán elszórakozom, hogy szarrá lőjem, aki a pályán van... vagy SM oldalról: minimál-scout, és annyi Sternguard, amennyit nem szégyellek. Esetleg még egy LR.

A harmadik, hogy a Nurgle sereg tipikusan az a felállás, hogy vagy hatalmasat aratsz vele, vagy lebólintanak, mint vakond a rotációs kapát. Az új seregek sereg sorra kapják azokat a kombókat, amikkel a T4/5 + FnP kombókat le lehet bírni. Lásd: az IG-nek is jön majd a 2+-ra sebző sablonos Hellhoundja, meg a 20-at lövő LR-a, vagy a plazmaágyús Sentinelje.

Hogy mi annak a bizonyosnak a rosszabbik felén állunk? Sajnos. Megoldás? Olyan nem nagyon van, max a nagyobb pontérték, vagy kérd meg a havert, hogy 1-2 meccsre cseréljetek sereget.

tengerSAM (törölt) · http://tengersam.blog.hu 2009.02.16. 15:06:32

Az a baj, hogy bizonyos kódexek és fajok, amik a tetszési index elején állnak (jó példa erre az SM), azok majdhogynem 2-3 évente frissülnek, a többi meg bevételi forrástól függően következnek. Miért nem jön ki DH/WH kódex? Mert alig játszik vele valaki. És miért? Mert ócska, régi, elavult, redva kódexük van. 22-es csapdája. Az ugyanis egyértelmű, hogy a GW csak a profitra hajt az utóbbi időben. Tessék felkészülni, nem kizárt, hogy a kis bevételt jelentő seregek (DH, WH, sőt még a DE-t is rebesgetik) ugyanúgy kiírják a 40k-ból, mint anno a Squatokat (lásd: geistwald.blog.hu/2009/02/14/squats_avagy_zomikek_a_warhammerben)

Petrow 2009.02.16. 15:19:01

@tengerSAM: Te, én azon is baromira elcsodálkoztam, hogy a DE egyáltalán EDDIG kibírta... 1-2 éve még ott is azt rebesgették, hogy ők lesznek a "következő" squatok.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.02.16. 15:23:51

...és teszem hozzá, hogy a DE-t nagyon könnyen ki is lehetne írni a történetből. Commoraght megzabálja egy hirtelen mega-warpstrom/óriásgyík/dimenzióváltó tiranida flotta/szétesik a bolygó csak úgy. Akármilyen tetszőleges esetben a Dark Eldaroknak lőttek. Hangulatos kis elem voltak a világban (sőt, nekem tulajdonképpen a kedvenceim - velük kezdenék :D ), de ebben a formában súlytalan ballaszt. Világképileg is, a seregeik tekintetében is.

Mértkellnick? 2009.02.16. 20:38:18

Sam fogalmazott a legfrappánsabban: 22-es csapdája az egész DE, WH/DH helyzet. Petrow pedig ismét nagyon korrekt módon járta körbe a problémát, a megjegyzései aranyat érnek, de sajnos nem sokat mozdítanak a balance-on. Haverommal pedig nincsen semmi baj, a saját SM-jeivel püfölöm, amíg ki nem jön az új Necron kódex, szóval rendes, meg egyébként is versenyre gyúrtunk. :)
süti beállítások módosítása